5 tips: Sådan lærer du at lytte til din krop
Hører du egentlig, hvad din krop siger? Hvis ikke, er du langt fra den eneste. Alt for mange af os har nemlig så travlt, at det er blevet svært at mærke efter, og så gør vi bare, hvad hovedet dikterer. Men det kan have konsekvenser for vores helbred og lykke.
Kære kvinde. Hvor mange minutter bruger du på dig selv om dagen? Kun på dig. Ikke på resultater til din chef, mad til familien eller hjælp til en veninde. Hvis du er som rigtigt mange andre kvinder, løber du garanteret alt for hurtigt for at opfylde alle andres behov som den gode mor, partner, veninde, datter og kollega, du er. Og så glemmer du alt om dig selv.
Men når vi glemmer os selv, kan vi ikke høre, når kroppen prøver at fortælle os, hvad den har behov for, og vi reagerer derfor ikke på dens signaler. For mange kan det ende med stress, når vi ikke trykker på pauseknappen, selvom kroppen beder om det, advarer kropspsykoterapeut Anne Jørgensen.
"Når man får stress, har man ikke mærket eller hørt kroppens advarsler. Men ofte er presset udefra i dag så voldsomt, at det kan være svært at stå imod, og så er det nemmere at lukke ørerne for kroppens råb om hjælp og bare fortsætte – altså i første omgang", siger hun.
Du kender da garanteret også én eller flere, som har været nede med stress, og som bagefter kan fortælle, at de fik masser af advarsler fra kroppen. Hjertebanken, dårlig søvn, kort lunte, ondt i maven.Kroppen prøvede at sige fra, men vi hører det ikke, fordi mange af os lever det meste af livet oppe i hovedet, siger Anne Jørgensen.
"Og når vi gør det, så får hovedet lov til at bestemme, så hvis det siger ”tag dig dog sammen”, ignorerer vi kroppens protester."
Kropsbevidsthed er en gave
Har du tænkt over, hvorfor en vippekop rejser sig så hurtigt, når det lille barn vælter den? Det er fordi, den er tung i bunden og har sit tyngdepunkt her. Men sådan er kvinder også indrettet fra naturens side. Bunden er vores bækken, og har vi god kontakt med vores krop, er tyngdepunktet nederst i kroppen, så vi står mere stabilt i verden.
"Men når vi lader tankerne diktere vores adfærd, rykker vores tyngdepunkt op i toppen, så vi står mindre stabilt og nemmere vælter – og har sværere ved at rejse os igen", forklarer Anne Jørgensen.
Tendensen med at lytte til hovedet frem for kroppen, er omdrejningspunktet i zoneterapeut og akupunktør Katrine Birks arbejde. Ved at lære kvinder at trykke sig selv fri for gener og ubehag med zoneterapi og akupressur, vil hun nemlig lære os at komme i bedre kontakt med kroppen.
"I dag giver vi mere anerkendelse til de ting, vi kan måle og veje, og mindre anerkendelse ting, som vi kan mærke i os selv. Det er en ærgerlig udvikling, for kropsbevidsthed – at mærke efter i sig selv – er en gave, vi er født med, og jeg mener ikke, at videnskab kan fortælle os alt", siger Katrine Birk.
"Kroppen kan fx fortælle os, at vi har brug for hvile, mere mad og mere væske."
Det er utroligt vigtigt at høre de signaler og handle på dem, for ignorerer vi dem længe nok og navigerer kun efter hovedet, mister vi simpelthen evnen til at kunne kommunikere med kroppen. Krop i ubalance At kunne mærke efter i sin egen krop handler ikke kun om sult, tørst og træthed. Det handler også om at lade kroppen få plads til alle former for følelser, selvom hovedet måske siger nej.
"Hvis du fx er ked af det, sker der ofte det, at hovedet siger ”det skal du ikke mærke, for det er ubehageligt”. Men dermed ”klemmer du sammen” om følelsen, så den ikke kan komme videre i systemet, og så bliver det endnu mere ubehageligt", siger kropspsykoterapeut Anne Jørgensen.
"Der er ikke noget galt i at være ked af det. Det bliver først et problem, hvis du ikke giver dig selv lov til at mærke kedafdetheden, for så kan den ende med at sidde fast i dig alt for længe og skabe yderligere problemer. Følelser og fysiske behov, som bliver ignoreret, kan da også", ifølge Katrine Birk, være roden til flere ubalancer i kroppen, og det kan både have fysiske og psykiske konsekvenser.
"Jeg tror, at vi kan reducere stress og livsstilssygdomme, hvis vi bliver bedre til at mærke i os selv."
Ubalancerne opstår ofte på grund af dårlig kost og for lidt søvn, som igen sker, fordi vi er begyndt at overhøre kroppens signaler. Er man først stresset, kommer man ofte så langt væk fra kontakten med ens krop, at man ikke længere ved, hvordan man skal lytte til den.
Sluk for larmen
Men hvad gør man, når man vil blive bedre til at lytte til kroppen og ikke kun tankemylderet på øverste etage? Det ville være nemt, hvis vi bare kunne arbejde mindre og nyde mere, siger Katrine Birk, men ikke realistisk.
"Men vi kan ændre den måde, vi tænker på og fx skrotte mantraer som ”det skal være hårdt, før det er godt”, der kører på repeat i hovedet, selvom kroppen skriger stop. De opstår ofte, fordi vi helt fra barndommen har lært at indordne os samfundet. Men der har vi også selv et ansvar for at begynde at sige fra", siger Katrine Birk, som fx mener, at der skal være plads til at tage en fridag, selvom man ikke er syg, eller at råbe og trampe i gulvet, hvis vi har brug for at lukke damp ud – også selvom det ikke er comme il faut i et moderne samfund.
Hun anbefaler selvfølgelig også, at vi behandler os selv med zoneterapi og akupressur dagligt, fordi det giver os mulighed for at trække stikket i nogle minutter og kun fokusere på at mærke i kroppen. Kropspsykoterapeut Anne Jørgensen kalder det ”at slukke for larmen”. Ingen mail, ingen telefon, kun dig, der prøver at åbne for radiokanalen til din egen krop.
"Hvis du vil lære at lytte til kroppens signaler, skal du først blive mere bevidst om de bevægelser, der er i kroppen. Prøv at starte med bare at mærke dit åndedræt. Vi trækker alle vejret, og det sætter faktisk bølger af bevægelse i gang i kroppen", siger Anne Jørgensen.
"Jeg ved godt, at nogle synes, det er lidt langhåret. Men du må være nysgerrig, hvis du vil lære din krop at kende, og det her med at slukke for al støjen og bare mærke dig selv trække vejret, det er en rigtig god start – og du vil blive bedre og bedre til at lytte efter og mærke efter."