bind og tamponer

Nu sker det i Skotland: Burde Danmark følge trop?

Lovgivningen, der vil indføre gratis bind og tamponer, træder i dag i kraft i Skotland.

Det er næsten to år siden, at den historiske lov blev vedtaget i Skotland, og i dag træder den så i kraft: Hygiejneprodukter er nu gratis for alle, der har brug for dem.

Vi skal tilbage til den 25. november 2020, hvor loven blev gennemført ved en enstemmig afstemning i parlamentet. Det skete som følge af en længere menstruationskampagne, hvor blandt andet restauranter, pubber og uddannelsessteder på eget initiativ installerede automater på deres toiletter med gratis menstruationsprodukter.

De gratis bind og tamponer, som skotterne fra i dag har til rådighed gratis, er altså en videreførelse af netop dét tiltag. Og nu kan alle kvinder – og ikke kun skoleelever – nyde godt af den nye lovgivning i alle offentlige bygninger.

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, er selvsagt begejstret for den nye lov, der på mange måder også er en milepæl i forhold til at normalisere menstruation.

”Stolt af at have stemt for den første banebrydende lovgivning, som gør Skotland til det første land i verden, der tilbyder gratis hygiejneprodukter til alle dem, der har brug for det. En vigtig lovgivning for kvinder og piger,” skrev hun tilbage i 2020 på sin Twitter-profil.

Er ’menstruationsfattigdom’ ikke grund nok?

Også I Danmark har den nye lov vakt genklang. Sidste år forsøgte partiet Frie Grønne at stille forslaget om, at ’alle menstruerende i Danmark har adgang til gratis menstruationsprodukter’ inden udgangen af 2022.

Forslaget vakte ikke begejstring i Folketinget – til manges store forundring.

Socialdemokratiet og Radikale mente, at der var større ligestillingsproblematikker at tage fat på, og desuden har Danmark andre systemer for offentlig forsørgelse, som opvejer, mener partiet.

”Der er forsørgelse på andre måder, hvor folk har mulighed for at prioritere deres midler,” lød det således fra ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S), ifølge Berlingske.

Men i en tid, hvor inflation er noget, de fleste mærker, når de står i supermarkedet og skal betale for deres fødevarer, er også menstruationsprodukter en post, der trykker på pengepungen. For de er ikke billige.

Et nyt studie i Skotland, der blev foretaget lige før pandemien brød ud, viser, at én ud af fire kvinder i Skotland har oplevet såkaldt ’menstruationsfattigdom’. Det skriver BBC.

”Der er en meget simpel måde at beskrive menstruationsfattigdom på: Du går i supermarkedet og skal faktisk vælge, om du kan købe en pose pasta eller en æske med tamponer. Så basalt er det,” har Georgie Nicholson, der er tidligere administrerende direktør for uddannelse i byrådet i Glasgow, forklaret til BBCs radioprogram ’Good Morning Scotland’.

Hun er én af kvinderne bag organisationen ’Hey Girls’, en social virksomhed, der arbejder på at håndtere menstruationsfattigdom i Storbritannien.

”Vi hører om mange mødre, der går uden menstruationsbeskyttelse, bare for at de kan sikre føde til deres børn, og bruger ting såsom toiletpapir, der er proppet i sokker eller brød … fordi de er billigere end menstruationsprodukter,” slutter hun.