Røde ris

5 madvarer, der (måske) kan sænke dit kolesteroltal

Enkelte råvarer kan ikke sænke et forhøjet kolesterol, og det er heller ikke sikkert, at mange forskellige kolesterolvenlige råvarer kan. Men det er værd at prøve, mener læge og forfatter Jerk W. Langer.

I følge bogen ”Sænk dit kolesterol” har ca. 24.000 danskere en særlig arvelig form for forhøjet kolesterol, der skyldes en genetisk fejl. Det betyder, de har en markant øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Lige som i øvrigt de to mio andre danskere med forhøjede kolesterolværdier, som ikke skyldes arvelige faktorer, men derimod livsstil.

"De oprindelige stammefolk, der lever i junglen og ikke er påvirkede af den vestlige civilisation, har et kolesteroltal på 3 til 3,5. Det er det biologisk rigtige for os. Det er i hvert fald også det tal, vi ser i dyreverdenen og hos nyfødte børn. Men i vores del af verden går det hurtigt galt."

"Mindst halvdelen af os har forhøjet kolesteroltal, dvs. over fem, siger læge Jerk W. Langer, medforfatter til ”Sænk dit kolesterol.” Vi moderne mennesker bevæger os langt mindre, end vi er bygget til, men vores inaktivitet betyder mere for blodtryk og vægt end for kolesterol," fortæller Jerk W. Langer – og så er der kun kosten tilbage som forklaring på, hvorfor danskerne i gennemsnit har et kolesteroltal på ca. seks.

Hvad er kolesterol?

  • Kolesterol er et fedtstof, som kroppen både selv danner og får tilført fra vores mad. Ophobes kolesterol i pulsårernes væg (åreforkalkning), stiger kolesteroltallet og risikoen for blodpropper og andre hjertekarsygdomme. Der er tre typer kolesterol.
  • HDL er formentligt neutralt for risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og bør hverken ligge for højt eller for lavt.
  • For meget LDL medfører åreforkalkning.
  • Triglycerid er en anden type fedtstof i blodet. Det findes i de såkaldte restpartikler. Forhøjet triglycerid øger også risikoen for åreforkalkning. Når triglycerid er forhøjet afspejler det, at restpartikelkolesterol ligger højt.
  • Restpartikelkolesterol er kolesterolindholdet i de triglyceridholdige lipoproteiner. Det minder om LDL, der kalker årerne til.
  • Totalkolesterol er summen af LDL, HDL og restpartikelkolesterol – og ofte det tal, der menes, når man taler om kolesterol. Totalkolesterol er forhøjet, når det er over 5 mmol.

Kilde: Læge og medforfatter til ”Sænk dit kolesterol,” Jerk W. Langer

5 råvarer med (måske) gavnlig effekt

1. Østershatte

Svampe indeholder præbiotiske kostfibre af typen betaglukaner, vi også kender fra byg og især havre(gryn). Betaglukaner har en dokumenteret kolesterolsænkende effekt. Spiser du østershatte, kantareller, shiitake, kejserhatte og champignoner omdanner din tarmflora kort sagt kostfibrene til en gel, der opfanger kolesterol, så du får mindre af det i blodet.

2. Kolde kartofler

Når kogte eller bagte kartofler afkøles, bliver en del af den stivelse, der kan belaste blodsukkeret, omdannet til resistent stivelse. I kroppen fungerer resistent stivelse som opløselige kostfibre, der nedsætter optagelsen af kolesterol fra tarmkanalen. Det sjove er, at den resistente stivelse til en vis grad bevares, hvis du varmer de afkølede kartofler op igen. Du får dog ikke helt så meget modstandskraft, som når kartoflerne kun er kølet af, men de genopvarmede kartofler er altså lidt bedre for kolesteroltallet end helt nykogte. Afkølingstricket gælder også pasta, ris og til en vis grad bønner.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du spise dig rask

3. Bladbeder

Quercetin er en af de særlige kolesterolvenlige polyfenoler (plantestoffer). Man ved endnu ikke, hvad quercetin gør, men forsøg viser, at personer, der får, hvad der svarer til fem portioner af råvarer med bl.a. quercetin, har markant lavere hjertedødelighed. Udover at sænke kolesterol kan polyfenoler gøre blodkarrene mere smidige, øge den antiinflammatoriske beskyttelse, sænke blodtrykket og stabilisere blodsukkeret. Quercetin findes også i æbleskræl, løg, blåbær, tyttebær, solbær, brombær, havtorn og kapers.

4. Sardiner

Omega-3 fra fede fisk som sardiner, makrel og laks er noget af det sundeste, du kan byde dit kredsløb og hjerte. Omega-3 kan sænke triglycerid og formentlig også øge HDL. Samtidig har omega-3 en stærk antiinflammatorisk effekt og spiller en vigtig rolle i at bremse den proces, hvor åreforkalkning udvikles i blodkarrene.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du low carb

5. Røde (gær)ris

Fyld tallerkenen med grønt

Jerk W. Langer anbefaler, vi spiser efter hans egen tallerkenmodel. I stedet for at placere fire frikadeller og fire kartofler på tallerkenen, så der kun er plads til et par bønner, skal vi vende den rundt, så plantemaden – især grøntsager, kål, frø, kerner, nødder, bælgfrugter, sunde olier, bær og krydderurter – er hovedretten. Og alt andet tilbehør. Masser af plantemad med fisk til er en stensikker måde at spise kolesterolvenligt.

Læs mere i ”Sænk dit kolesterol” af lægerne Jerk W. Langer og Jens Linnet, Politikens Forlag.

Røde ris er hvide polerede ris, som er blevet fermenteret af en skimmelsvamp på risens overflade. Processen danner det kolesterolsænkende monakolin K, der er samme type som lægemidlet lovastatin. Med røde ris er det usikkert, om dosis er stor nok til at give en kolesterolsænkende effekt. Men risene indeholder kostfibre – og så kan du supplere med røde gærris som kosttilskud.

Kilde: Læge og medforfatter til ”Sænk dit kolesterol,” Jerk W. Langer