low carb

Sådan spiser du low carb

Low carb/lavkarbo, LCHF og keto er alle ord for det at spise en kulhydratfattig kost. Lær forskellen at kende her – og se, hvad du kan skrue op og ned for i din kost.

Lavkarbo eller low carb har hjulpet mange ned i vægt, fordi forbavsende mange oplever, at det går nemmere med vægttabet, når de fokuserer på kulhydratindtaget end på at tælle kalorier.

At bytte kulhydratkilder som brød, ris, pasta og kartofler ud med kød, æg og grøntsager giver helt enkelt en kost, der mætter mere, og man spiser naturligt mindre eller har lettere ved at spise mindre. At maden er mere fedtholdig betyder samtidig, at den smager godt. Hele familien kan spise med og nyde godt af den gode mad. Og ingen behøver bemærke, at familiens ”low carber” tager broccoli på tallerkenen og lader kartoflerne passere.

Kært barn har mange navne, og low carb, LCHF og keto er alle ord for det at spise en kulhydratfattig kost. Hvert begreb rummer dog lidt forskellig kostprincipper:

Low carb/lavkarbo

Der findes ingen fast definition af low carb, og det kan i princippet betyde alt fra nul kulhydrater til 100 g kulhydrater – nogle gange helt op til 130-150 g kulhydrat om dagen. Til sammenligning indeholder en almindelig dansk kostrådsanbefalet kost 250-300 g kulhydrat. Low carb defineres ofte også ud fra fravalgene og som en kost, hvor man udelukker de store kulhydratkilder som brød, ris, pasta, kartofler og sukker og i stedet spiser grøntsager, kød, fisk, fjerkræ, æg, usødede mejeriprodukter og sundt fedt.

LCHF

LCHF – Low Carb High Fat – er et begreb, der stammer fra Sverige, hvor man lukkede fedt ind i kosten igen efter en lang periode med fedtforskrækkelse. LCHF ønskede at gøre op med, at fedt var usundt, farligt og fedende. Det var for mange en stor øjenåbner at opleve det velbefindende, der fulgte med at lukke fedtet ind i varmen igen. Men som det ofte sker med sådan nogle trends, opstod der nogle uhensigtsmæssige strømninger. Pludselig handlede det om primært at spise fedt, og jo mere fedt, man kunne spise, jo bedre, hvilket ikke kan anbefales.

Keto

Keto er den benhårde og helt kulhydratfattige variant, hvor man spiser så få kulhydrater, at kroppen går i ernæringsmæssig ketose, hvor kroppen primært forsynes med energi fra fedt og såkaldte ketonstoffer. Jane Faerber anbefaler, at man søger råd og vejledning, før man kaster sig over en hård keto-kur. Derimod kan alle være med, når vi taler low carb.

Det kan du gå udenom/ skrue ned for:

  • Kornprodukter (brød, ris, pasta, havregryn, morgenmadsprodukter)
  • Sukker (slik, sodavand, kage osv.)
  • Øl
  • Kartofler
  • Fedt af dårlig kvalitet, dvs. margarine, transfedt, olier med højt indhold af omega 6 (solsikkeolie, sojaolie, majsolie, tidselolie, vindruekerneolie osv.)
  • Tilsætningsstoffer, kunstig

Det kan du skrue op for:

Grøntsager, gerne så mange forskellige slags som muligt

Kød – alle slags

Fisk og skaldyr

Tun i dåse

Makrel i tomat

Æg

Hytteost 4%

Oste

Nødder og mandler

Frø og kerner

Bær: Jordbær, hindbær, blåbær, solbær (frosne, hvis de ikke er i sæson)

Olivenolie (økologisk og koldpresset)

Mayonnaise (gerne uden solsikkeolie)

Oliven

Få flere gode råd og uddybende forklaringer i bogen ”De bedste fra Madbanditten” og på Madbanditten.dk.