Kvinde holder sig på maven

Tarmlæge afslører: Har du afføring om natten, bør du søge læge

”Det er der ikke mange, der ved, og ingen taler om det,” siger tarmlæge Christian Lodberg Hvas om ét af de flere alvorlige symptomer fra tarmen, som flere bør kende til.

Kender du det, at det føles som om, du er gået mindst en buksestørrelse op, efter du har spist, og det rumler og knurrer som om en helt kuld killinger er flyttet ind dernede?

Måske du også oplever ubehag i maven fra tid til anden, selvom du sørger for at indtage masser af sunde fibre og grøntsager?

Selvom det ikke føles rart, så er disse symptomer fra maven for det meste et udtryk for noget helt normalt.

”Det er normalt at kunne mærke sin tarm, og det er normalt at have vekslende afføringsmønster og luft i maven, og at man reagerer på de ting, man spiser,” fortæller overlæge på afdelingen for lever-, mave- og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital Christian Lodberg Hvas til alt.dk.

”Hvis du eksempelvis har et højt indtag af fibre og grove grøntsager, som er sundt og nedsætter risikoen for tyktarmskræft, så er der en medfølgende effekt, nemlig luftudvikling i tarmen og oppustet mave”.

Øm som efter træning

En tarm fuld af aktivitet og luftdannelse er altså ikke noget, du som udgangspunkt skal være bekymret over, fastslår Christian Lodberg Hvas:

”Der er mange ting, der er sunde, selvom de gør ondt,” siger han, og sammenligner den ømme mave med den ømhed, vi også oplever, når vi har trænet og brugt musklerne i fitnesscenteret.

”Så stormer man jo ikke ned til sin læge og tænker, at man har fået en alvorlig sygdom i musklerne. Man tænker faktisk, at det er dejligt at være øm, og at det er et godt tegn”.

Symptomerne ligner hinanden

Der er dog tilfælde, hvor symptomerne fra tarmen alligevel kan være tegn på sygdom, og det er her, forvirringen kan opstå.

”Hvis man nu er så generet af luft i maven, at man ikke kan passe sine bukser, eller at man ikke kan gå på arbejde, eller at man får så ondt i maven, at man er nødt til at gå hjem fra biografen, så vil man jo opleve det som et problem og spørge sig selv: ’Er der noget, jeg ikke kan tåle? Er jeg syg?’” lyder det fra Christian Lodberg Hvas.

”Så bliver det relevant at skelne mellem, hvornår det, man kan mærke fra tarmen, er et udtryk for noget, man skal undersøges for, eller hvornår er det et udtryk for den sunde tarm, der arbejder”.

I Danmark lider 16 % af den voksne befolkning af den tilstand, der hedder irritabel tyktarm, og symptomerne fra tilstanden er svær at skelne fra den almindelige følelse af ømhed og en aktiv fordøjelse. 

”Det er også her, det bliver svært, for det er et paradoks mellem, at vi som læger ikke kan behandle irritabel tyktarm andet end ved at give de samme råd til kost og livsstil som til alle andre, og patienterne bliver frustrerede og siger ’det kan ikke passe, at I ikke vil gøre noget ved det’. Og vi interesserer os jo som tarmlæger for at hjælpe alle mennesker med at få et så godt liv som muligt med deres tarm.”

Oplever du disse symptomer? Så skal du slå alarm

Hvor det lader til, at man må acceptere både prutter oppustethed som en del af menneskekroppens fordøjelsessystem, så er der dog nogle alarmsignaler, som du skal reagere på.

”Hvis du oplever en nyopstået ændring i dit afføringsmønster, som diarré eller forstoppelse, så skal du være opmærksom, hvis det varer ved,” siger Christian Lodberg Hvas.

”Det næste tegn er blod i afføringen, som du skal reagere på med det samme, da det er det vigtigste og mest almindelige tegn på tyktarmskræft. Og så skal du også være opmærksom, hvis du oplever et uforklaret vægttab,” lyder det fra lægen, som også beskriver et vigtigt alarmsymptom, som mange af hans patienter bliver overraskede over:

”Hvis du oplever natlig afføring, bør du også søge læge. Det er ikke meningen, at tarmene skal vække dig om natten og få dig på toilettet. Det er der ikke mange, der ved, og ingen taler om det.”