Overgangsalderen har haft store konsekvenser for Michelles parforhold
Manglende sexlyst, hedeture og ødelagt nattesøvn. Sådan er overgangsalderen for 51-årige Michelle Hviid Brix, som især er i stor sorg over, hvordan overgangen påvirker hendes parforhold.
Overgangsalderen kan medføre en række forskellige gener. For forfatter, foredragsholder og iværksætter Michelle Hviid Brix, er hedeturene en af de helt store udfordringer.
Deltag i debatten her.
”Jeg får faktisk en hedetur, som vi sidder og snakker lige nu. Jeg har det som om, jeg står på en kogeplade, og så går der 20-40 sekunder, og så er det overstået igen,” siger hun og fortæller, at hedeturene går hånd i hånd med søvnløse nætter.
”Hedeturene er ikke så slemme i sig selv, men de gør, at jeg vågner om natten. Og når jeg så vågner, er jeg tørstig, fordi jeg har det varmt, og så drikker jeg noget vand, som så gør, at jeg vågner igen, fordi jeg skal tisse, og på den måde smadrer det min søvn,” siger Michelle Hviid Brix.
Sådan en nat havde hun netop haft, da hun for nyligt medvirkede i ALT for damernes podcast ’Skål Søster’.
”I nat tror jeg, jeg har været oppe 20-25 gange. Jeg vælter rundt om natten, og det gør, at jeg ikke får min søvn, og det er jo et torturinstrument,” siger hun i podcasten.
Lav livskvalitet
Hvis man har mange gener i forbindelse med overgangsalderen, kan man gå i hormonbehandling. Det har Michelle Hviid Brix dog ikke valgt at gøre. Endnu.
”Det har varet for kort tid til, at jeg har haft lyst til at gå i hormonbehandling, men jeg skal ikke blive ved med at have det sådan her. Hvis jeg har flere søvnløse nætter om ugen, bliver min livskvalitet simpelthen for lav,” siger hun og fortsætter:
”Så må jeg snakke med lægen om, hvad vi kan gøre. Når man ikke sover fire-fem dage i træk, bliver man jo grådlabil og overfølsom. Og så bliver jeg ked af det, fordi jeg ikke kan kende mig selv.”
Hans lyst er større end min
Manglende sexlyst er endnu en udfordring for Michelle Hviid Brix, som føler, at hendes mand har ’købt hende på en falsk varedeklaration’.
”Normalt ville det være 100 % gensidigt, men lige nu er det helt tydeligt, at min mands lyst er større end min. Og jeg synes, han er så lækker og fantastisk, så det er simpelthen en sorg for mig at afvise ham,” siger hun.
Hun understreger dog, at hendes mand ikke føler sig afvist, og at det udelukkende er hendes egen historie:
”Han ville blive enormt ked af det, hvis det lød som om, det kom fra ham. Og han synes også, det er dejligt bare at ligge og putte. Men så er problemet jo, at når vi har ligget og puttet i to sekunder, så kan jeg mærke på hans fysiske krop, at han gerne vil mere, og det kan jeg bare ikke altid overskue. Det er pisseirriterende,” siger Michelle Hviid Brix.
Synes ikke, det er tabu
Generelt synes Michelle Hviid Brix, at overgangsalderen er ”pisseirriterende”, men den har ikke overrasket hende.
”Der er mange, der snakker om, at overgangsalderen er tabu, men det synes jeg ikke. Jeg tror bare, vi er for dårlige til at søge viden om det,” siger hun og uddyber:
”Det skifter jo også hele tiden, hvem der er i det. Da jeg var 40, lagde jeg ikke mærke til dem på 50, der snakkede om det, og når jeg bliver 60, er jeg ligeglad. Men fordi jeg måske er en af de første i min aldersgruppe, der snakker om det, kan det virke som om, vi rammer et tabu.”
Selv har Michelle Hvid Brix ikke manglet nogen at spejle sig i, og det har været let for hende at finde den viden, hun har haft brug for. Derfor vil hun også gerne frabede sig gode råd.
Nej tak til gode råd
”Uanset hvor velmenende det er, vil jeg ikke have folks råd. De stikker i alle mulige retninger, og det er jo forskelligt, hvad der virker for den enkelte,” siger hun.
”Jeg deler det her for, at folk kan føle sig hørt og ved, at de ikke er alene, men jeg orker simpelthen ikke alle de gode råd. Jeg kan godt selv finde den information, jeg har brug for.”
Forud for sin medvirken i podcasten Skål Søster, har Michelle Hviid Brix fortalt meget lidt om sine gener ved overgangsalderen. Og det skyldes netop frygten for at blive bombarderet med beskeder fra folk, der mener, de har løsningen.
”Jeg har pippet lidt om det nogle gange, og så bliver jeg simpelthen væltet bagover af henvendelser. Og det er derfor, jeg ikke normalt snakker særligt meget om det. Jeg føler mig så uhøflig, når folk krænger deres hjerte ud til mig, og jeg så ikke svarer, men jeg magter det simpelthen ikke,” afslutter hun.
Lyt til hele afsnittet af Skål Søster, hvor Jeanette Ottesen også er med. Her taler vi blandt andet om at tvivle på sin egen dømmekraft efter parforhold. Podcasten er tilgængelig på alle gængse podcast-tjenester.