michelle kristensen christian bitz rikke laursen sund jul

Flæskesteg, brunkager og gløgg - det bliver et stort ja tak herfra

Sundheds- og træningseksperterne Michelle Kristensen, Christian Bitz og Rikke Laursen tipper os om, hvordan vi kommer nogenlunde sund gennem julen.

Julefrokoster med snaps og smørstegte fiskefileter. Juleaften med and, flæskesteg og ris a la mande … og vi må ikke glemme alle kagerne og konfekten. Uhm, der er mange lækre fristelser, når det er december og jul. Vi har spurgt tre sundhedseksperter om, hvad de gør for at holde formen og figuren nogenlunde intakt…

MICHELLE KRISTENSEN: Det er bare med at komme ud på dansegulvet og forbrænde kalorier

I julemåneden kan du godt lægge sundheden lidt på hylden og tage en slapper. Men husk at spise, når du reelt er sulten og at få dig rørt.

Jul er også lig med julefrokoster i weekenden, og du kan sagtens give den gas. Det er vigtigt at huske at feste, fordi sammenhold og den sociale sundhed betyder utroligt meget. Heldigvis bliver der danset en del til festerne, så det er bare med at komme ud på dansegulvet og forbrænde kalorier.

SE OGSÅ: Nytår: Her er en nem, frisk og børnevenlig nytårsmenu

I min verden starter julen for alvor den 22. december, når jeg går på juleferie hjemme hos min familie. Det er her, jeg især starter med at spise alle julesagerne, der ikke er sunde.

Hvad med al den lækre julemad, der bliver serveret i december?

Det handler om, at du lever sundt i hverdagene. Her kan du med fordel spise masser af grønsager og holde igen med sukkeret. Kører man pebernødder og æbleskiver ned hver dag fra den 1. december, ender man med at starte januar med 5 kilo ekstra på kontoen – og det er ikke spor sjovt. Du kan sagtens tage nogle pebernødder i ny og næ, men ender du med at spise hele posen, så lad hellere være.

Og så er der hele julemiddagen med kartofler, sauce og kalkun, ris a la mande og konfekt. Jeg er ellers ikke glad for kartofler, men når de er svøbt ind i et lag flydende sukker og er blevet til brune kartofler, smager de helt fantastisk. Hos os spiser vi kalkun, der er fyldt op med alle mulige lækre sager, som brød dyppet i fløde, mums. Julemaden er lækker, men spis i stedet med omtanke, og husk at den første portion altid er den, som smager allerbedst. Lad være med at køre maden ind, så du til sidst ender med ondt i maven. 

SE OGSÅ: 10 myter om sukker

Hvordan holder du formen og figuren nogenlunde intakt i december?

Juleferie giver mere tid til at røre sig, og selv om du ikke altid skal fokusere på kalorier, er det en stor hjælp for din sundhed, hvis du får dig rørt. Lav noget med familie og venner i stedet for kun at spise sammen. Det kan være at leje et par baner i hallen og lave en badmintonturnering midt i mellem alle retterne.

I min familie har vi faste traditioner for juledagene. Jeg elsker den 24. december, hvor vi begynder dagen med lækker morgenmad med morgenbrød og basser fra bageren. I løbet af formiddagen tager vi altid en lang løbetur, hvor min far, søster og jeg løber, mens min mor cykler ved siden af. Træning er en fast del af min hverdag, og min familie er også meget aktive – og det er en skøn måde at være sammen på.

CHRISTIAN BITZ: Flæskesteg, brunkager og gløgg - det bliver et stort ja tak herfra!

Jeg er tosset med julen, hvor der bare skal hygges igennem! Flæskesteg, brunkager og gløgg - det er og bliver et stort ja tak herfra! Der er et rigt udbud af julebufféter, hyggelige middage og søde sager. Det er med andre ord højsæson for at hygge og spise. En stor del af den mad, vi spiser i julemåneden, er kalorietung, og vi spiser ofte (for) meget af den. Men hvor meget sundhed skal der gå i december? Ikke for meget, hvis du spørger mig.

SE OGSÅ: 12 nemme trick, der virker: Snyd din sukkertrang

Hvad med al den lækre julemad, der bliver serveret i december?

Jeg er IKKE fan af fuldkornsæbleskiver, risengrød med skyr, speltpebernødder eller det som er endnu værre ... Jeg er til gengæld heller ikke fan af at spise mig i hegnet i dårlige æbleskiver. Det handler om at styre sit ja tak og at tænke sig om.

Ved en klassisk julefrokost, hvor du går all-in med alle retter, øl og snaps, kan kalorieindtaget runde 2000 kcal/ måltid. Det er, hvad en kvinde har brug for på en hel dag! Har du mange julefrokoster, så giver det mening at tænke over følgende:

Spis på mindre tallerkner. Forskning har vist, at du spiser helt op mod 30% færre kalorier, når du spiser af mindre tallerkner. Mindre tallerkner har den psykologiske effekt, at de ser mere fyldte ud. Det virker simpelthen som en stor portion – selv om det ikke er det.

Et helt grundlæggende element, som altid gælder ved buffeter, er, at du ikke nødvendigvis skal smage på det hele. Jo flere ting du skal smage, desto flere kalorier vil du indtage. Forsøg at danne dig et overblik over buffeten og prioriter så benhårdt, hvad du gerne vil spise.

Du kan også optimere sammensætningen på din tallerken, så du både får noget surt, sødt, salt og bittert. Det giver en god tilfredsstillelse af appetitten i stedet for at spise næsten udelukkende fedt og salt. Du kan f.eks. vælge rugbrød (bittert), and (salt), syltede grønsager (surt) og rødkål (sødt). De sundeste kilder til mæthed vil oftest være fisk og æg.

Husk også, at det tager kroppen 20-25 minutter fra første bid mad, til mæthedssignalerne når hjernen. På den tid har du sikkert spist (for meget), ryddet af, sat i opvaskemaskinen og sidder klar i sofaen, hvor mætheden så overrumpler dig. Din krop er simpelthen ikke indrettet til at spise hurtigt. En oplagt løsning er derfor at forlænge måltidet – enten ved at spise langsommere eller ved at indlægge pauser. 

SE OGSÅ: 12 myter om alkohol: Hvad er fup & fakta?

Alkohol indeholder mange kalorier og gør, at fedt fra maden optages og nedbrydes langsommere. Så der er ikke nogen vej uden om mindre mængder, desværre...

Hvordan holder du formen og figuren nogenlunde intakt?

Husk, at det ER jul – og det ER kun jul en gang om året. Lidt populært sagt, så er det ikke det, du spiser mellem jul og nytår, der gør dig usund eller overvægtig. Det er det, du spiser mellem nytår og jul. Nyd julen og forkæl dig selv og familie. Og så vil jeg opfordre dig til mere aktivitet i julen. Der findes, som bekendt, ikke dårligt vejr – kun dårlig påklædning. Så der er ingen undskyldning for ikke at komme ud og bruge alle juledagene til masser bevægelse. Gå, leg, træn og gør alt, hvad du kan, for at bruge kroppen - så er du hurtigt tilbage på det sunde spor efter julen.

RIKKE LAURSEN: Julefrokosterne giver indre lykke, træningen giver energi 

Min holdning er, at det er vigtigt at synde en gang i mellem, og det er vigtigt at slappe af og nyde, at det er jul og snart nytår. Du skal bare huske at få din søvn og at få trænet. 

December er den store hygge- og festmåned, hvor vi dyrker vores sociale relationer – og de er vigtige. Jeg elsker at nyde en flaske god vin og hygge med kolleger og veninder – også udenfor juletid. Jeg er ansat tre forskellige steder og tager alle julefrokosterne, hvor jeg spiser, drikker og har den bedste fest. Og selv om jeg kan have ondt helt indtil tirsdag, er festerne noget, som booster glædeskontoen og gør mig til et lykkeligt menneske. 

SE OGSÅ: 10 nye vaner, der booster dit humør

Hvad med al den lækre julemad, der blvier serveret? 

Jeg spiser ikke sundere før og efter jeg har været til fest. Jeg spiser altid efter en tallerken model, der hedder 50 % protein, som fjerkræ og kød, fordi det giver mæthed, 30% grønsager og 20% pasta, ris eller kartofler. På den måde får jeg alt, hvad min krop har brug for. 

Når det gælder den gode julemad, vælger jeg at holde mig til én portion. Det er nemt at tage en ekstra portion af flæskestegen, juleanden og ris a la manden, for det smager jo så godt … Men spis i stedet lidt med måde, for det er ikke julemaden, som gør dig overvægtig, det er den ekstra portion. Jeg elsker mad og ris a la mande – min far og jeg står altid og får en ekstra portion til natmad, men det kan jeg også gøre, fordi jeg er kontinuerlig i min træning.

Hvordan holder du formen og figuren nogenlunde intakt i december? 

Mit råd er, at du skal tage til alle julefrokosterne, for det giver indre lykke, men husk træningen. Træning giver dig energi og gør dig glad, stærk og sund, så december kan blive endnu sjovere.

Jeg synes, at det er forkert, når folk er så forhippede på at lave nytårsforsæt om, at NU skal de i form, og så går de fuldstændig amok i januar. De træner minimum 4 gange om ugen, og efter halvanden måned går de i stå igen. Mit mantra er, at du skal træne tre gange om ugen året rundt, men to gange er bedre end ingenting. Vil du se og mærke resultater, skal du træne tre gange. Så spænd hestehalen og vær konsekvent med at træne året rundt – også i december – og lad det ikke kun blive ved at være et nytårsforsæt.

SE OGSÅ: 20 tips, der gør dig vild med vinterløb

Mangler du motivation til at få trænet i den travle juletid, kan du prøve noget andet, end du plejer. Det kan være hot yoga, en styrketime eller en omgang spinning med veninderne. Det kan også være at tage en tur i skøjtehallen, løbe en tur i skoven eller gå i svømmehallen og forkæle dig med en tur i saunaen – efter svømmeturen.

Kan jeg træne med tømmermænd? 

Du kan sagtens præstere med tømmermænd. Min bedste løbetid rundt om Bagsværd Sø var dagen derpå. Du kan vente med at træne til kl. 14, hvor du er lidt mere frisk. Jeg garanterer, at du vil få det meget bedre, for det kan være super skønt at træne og få svedt alkohol ud af kroppen. Husk at drikke masser af vand og spise noget salt og en energibar, inden du går i gang, for du skal ikke være helt tømt for væske og mad, når du skal have pulsen op.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har tømmermænd?

SE OGSÅ: Den sunde dagen-derpå-kur

Eksperterne

Navn: Rikke Cedervall Laursen

Profession: Fitness- og cykeltræner i 25 år. Hun er ejer og træner af cykelnetværket Team Charlie Cycling, kun for kvinder. Find gruppen på facebook. Endvidere har hun et kommunikationsbureau, CPH Relations, som blandt andet løser opgaver for hummel.

Navn: Michelle Kristensen

Profession: Ernæringsekspert i "Go’Morgen DK” på TV 2, forfatter til en lang række sundhedsbøger og direktør for sundheds- og træningsfirmaet Michelle Kristensen.

Se mere på michellekristensen.dk

Navn: Christian Bitz

Profession: Uddannet cand.scient i human ernæring og forskningschef på Herlev og Gentofte Hospital. Foredragsholder og forfatter til flere bøger. Vært og ekspert på flere TV-programmer bl.a. "Go' Morgen DK" på TV2. Se mere på christianbitz.com