Mig og min løbemakker: Veninderne

Veninderne: Derfor løber vi sammen

Alt fra børn til job og mænd bliver taget op, når Nicola Kragh Riis og hendes veninde Katrine Hertz Mortensen snører løbeskoene. Det er nu mest Nicola, der taler. Katrine er mere den tavse peger. Endnu.

Hvem: Katrine Hertz Mortensen, 35 år, vært på Go' Morgen Danmark og Nicola Kragh Riis, 37 år, boligredaktør ALT for damerne.

Sådan kender vi hinanden

Nicola: – Vi mødte hinanden på journalistuddannelsen på RUC i 1999.

Vi begyndte at løbe sammen

Katrine: – I efteråret 2012.

Så meget løber vi

Nicola: – Rimelig fast en gang om ugen, nogle uger to gange, og andre springer vi helt over.

Det har løb gjort for mig

Nicola: – Jeg har løbet, siden jeg var 14 år som et supplement til min primære sport, som er badminton. Jeg bruger løb som konditionstræning. Jeg løber oftest alene, og det er også rart nok, men jeg nyder at have selskab, og jeg lægger mindre mærke til, hvor langt vi løber, når vi er to. Jeg har fået flere kilometer i benene af at løbe med Katrine, da jeg kommer mere ud.

Katrine: – Løb er først kommet ind i mit liv, efter jeg fyldte 30. Det er heldigt, for det betyder, at løb er ren hygge og hobby. Jeg har ikke en strålende fortid med flotte præstationer, jeg skal leve op til (eller forsøge at glemme). Allermest holder jeg af løb, fordi det foregår udendørs, hvor jeg kan mærke vinden, regnen, solen eller sneen, når jeg ellers er så meget inden døre.

Det fede ved at løbe sammen er

Nicola: – Jeg er meget socialt anlagt, og da vi begge har travlt med arbejde og børn, ses vi ikke så ofte, som vi gerne ville. Løbeturene er en god mulighed for at få snakket og trænet samtidig. Selvom det måske er mig, der snakker mest.

Katrine: – Jamen, det er jo hyggeligt! Jeg har før været ret skeptisk, når veninder sagde, de løb sammen. Jeg har ikke luft til at knevre og løbe stærkt på samme tid. Nicola er i langt bedre form end jeg, så vi aftaler ofte, at jeg "snakker af", før vi løber, og under løbeturen er det så Nicola, der sludrer, mens jeg halser af sted ved siden af. Når vi strækker ud bagefter, får hun så mine svar, som jeg har samlet sammen. Det giver en ret surrealistisk samtalerytme til tider.

LÆS OGSÅ: Løbeteknik - Løber du rigtigt?

Det elsker jeg ved at løbe med min makker

Nicola: – At Katrine tit er lidt skeptisk på forhånd og er nervøs for, om hun kan gennemføre en given distance, og så gennemfører hun i fin stil og bliver vildt glad. Den glæde smitter og motiverer, og vi får en fælles følelse af, at vi er seje, som jeg ikke får på samme måde, når jeg løber alene.

Katrine: – At vi er så forskellige og så ens på samme tid. Sportsligt er vi diametrale modsætninger. Nicola er stærkere, hurtigere og i bedre form. Normalt er hun konkurrenceminded, men det har hun ikke brug for med en lost cause som mig. I stedet støtter hun, hvis jeg løber tør for luft og presser mig, hvis jeg beder hende om det. Vi er også gode til at give hinanden små udfordringer – løb op og ned ad den trappe ti gange, lad os tage ti armbøjninger, jeg kender en ny numseøvelse, osv. Jeg kommer aldrig ned og ligge på jorden med mindre Nicola er med. Jeg synes simpelthen, det er pinligt.

Største fælles løbeoplevelse

Katrine: – Vi har løbet i snevejr. Flere gange.

Næste mål

Nicola: – Vi har talt om at løbe et 10 kilometer løb sammen for at få suset af at gennemføre et løb, men ellers er målet for os mere at få løbet relativt ofte og holdt formen ved lige end at deltage i motionsløb.

Derfor løber vi

Katrine: – Det er super nemt og fleksibelt, da vi bor tæt på hinanden og på gode ruter.

Hvad gør løb til en god måde at være sammen på:

Katrine: – Vi får frisk luft og mulighed for at snakke undervejs. Det kan man ikke i fitness på samme måde.

Hvad taler I om

Nicola: – Løs hverdagssnak og større problemer, som kræver lidt længere forklaringer, hvor den ene kan lytte, og den anden kan snakke. Alt fra børnesager til job og mænd kommer op. Intet er for stort eller småt. Vi snakker nok lidt mere om krop og træning, end vi ellers gør.

Katrine: – Man tænker faktisk ret klart, når man løber, så alt, der ligger og murrer, kan lige blive vendt og tumlet med på løbeturen. Katrine er gerne den tavse peger, da hun ikke har luft til at tale: "Se, en fed terrasse", "Læg mærke til rimfrosten på græsset", "Søen er smuk i dag".

LÆS OGSÅ: Lær løbesproget - 9 begreber du skal kende som løber

9 fordele ved at have en løbe-makker:

1. Du kommer ud ad døren!

2. Aldrig mere kedelige løbeture.

3. I får talt med hinanden og set hinanden jævnligt.

4. I lever begge to fem år længere!

5. Du presser dig selv mere (eller mindre, hvilket også kan være godt).

6. Faste aftaler giver mest succes i længden.

7. I bliver begge to i bedre humør og får en skarpere hjerne.

8. Du når lettere dit mål, f.eks. vægttab, fordi det er rart at træne.

9. Motivationen er dobbelt op, når I er to.