Seje Sild Cykler

Motionsnetværket: "Vi kører på racercykler for at køre stærkt"

Seje Sild Cykler er et træningsfællesskab for kvinder, der gerne vil cykle stærkt – men det handler også om mere end det.

Med nysmurte racercykler og lyserødt cykeltøj, er kvinderne fra Seje Sild Cykler hver mandag klar til at køre stærkt. Ud på de danske landeveje og bare nyde naturen, den friske luft og det kvindelige selskab. For Seje Sild Cykler er Danmarks første cykelklub kun for kvinder. Siden 2003 har de kæmpet for at få kvinder med i cykelsporten og er i dag en klub med i alt 50 medlemmer i alderen 24-60 år.

– Jeg kom til at cykle på grund af ideen om at få flere kvinder ud at cykle. Spørgsmålet var dengang, hvordan man fik kvinder til at købe en racercykel. Det er ikke et problem længere, fortæller formanden for Seje Sild Cykler, Stella Andersen.

Hun var en af de første Seje Sild og har været med helt fra begyndelsen. Dengang, hvor cykling var en "mandesport" og mange kvinder aldrig havde siddet på en racercykel.

– Det var ikke synliggjort, at cykling var noget for kvinder. Mange kvinder turde ikke at cykle med mændene. For det specielle ved cykling er, at alle møder op på cyklen, tager afsted og kører to og to, og hvis man ikke kan følge med, falder man let fra og bliver glemt. Der er kulturen i motionscykling.

Derfor ville Seje Sild Cykler skabe en klub kun for kvinder, hvor kvinder ikke behøvede at være ekspert i cykling, så længe de bare havde lysten og motivationen til at blive bedre.

– Man behøver ikke at være verdensmester for at være med. Vi skal nok lære folk teknikken, men man skal gerne kende til klikpedaler, og hvordan man kører på en racercykel. Men Seje Sild er også et træningsfællesskab, hvor vi har det hyggeligt og snakker sammen.

LÆS OGSÅ: Oplevelsesnetværket: Gennem slædeture på Grønland og twerking udfordrer kvinderne hinandens vovemod’

Også en snakkeklub

Det er Sofie Sylvest Nielsen enig i. Hun startede i Seje Sild Cykler for 2,5 år siden, fordi hun havde cyklet med sine venner, men gerne ville lidt mere med cyklingen.

– Det er fedt at komme et sted med de samme mennesker, hvor der er et fællesskab, og jeg både lærer om taktik og teknik af de erfarne ryttere. Det stærke sammenhold betyder også, at jeg har lyst til at komme igen. Jeg tager til træning, fordi jeg ved, at jeg skal snakke i et par timer, griner hun.

Seje Sild Cykler cykler mellem 40 og 55 km pr. gang, lidt kortere i starten af sæsonen, så alle kan følge med, fortæller Sofie Sylvest Nielsen. Oftest kører Sildene nord for København, men tager også på ture til Sverige eller Odsherred, hvor der også er plads til andet end kun at cykle.

– Det giver mig noget følelsesmæssigt at være med i Seje Sild. For man oplever virkelig at blive glad, hvis man kommer først over stregen, og forskrækket, hvis der pludselig er en hård opbremsning. Der sker altid uforudsigelige ting, der gør, at det aldrig er kedeligt at cykle.

– Men det er også et sted, hvor jeg kan få lov til at nørde lidt. Jeg er ikke den bedste til eksempelvis gear, men det er fedt at være med i den der stemning: hold kæft, hun har fået en ny cykel, hvilken model er det mon... og så har jeg selvfølgelig også fået nogle gode venner ud af det.

LÆS OGSÅ: Karrierenetværket: Du går ikke ud med en goodiebag i hånden eller drikker lyserød champagne. Det her er hårdt arbejde"

Et træningsfællesskab

Siden Seje Sild Cykler startede i 2003, er der sket meget med kvindecykling herhjemme. Der er dels kommet flere cykelklubber for kvinder, men der er også kommet spinning i fitnesscentrene, som i den grad kan mærkes i Seje Sild Cykler.

– Når kvinder skal vælge i mellem alle de tilbud, der findes i fitnesscentrene og i de andre klubber, skal de kunne finde det, der passer til deres niveau. Derfor vil vi gerne tegne det billede af os selv, at vi kører på racercykler for at køre stærkt. Vi ligger os op ad licenscykelklubbens (eliteryttere, red.) traditioner. Træningerne er målrettet, og man lærer nogle af de teknikker, når man ligger i læ bag hinanden og udnytter hinandens kræfter til en stærkere fællesfart. Vores fokus er på teknik, men også på at skabe et godt træningsfællesskab. Man kan nemt føle sig alene, når man cykler på landevejene, men med Seje Sild er man sammen med andre. Det gør træningen sjovere, hyggeligere og er også grunden til, at vi stadig eksisterer. For vi har plads til andet end bare at køre stærk.