MTB: Få et adrenalinkick i skovbunden

MTB: Få et adrenalinkick i skovbunden

Tørster din indre adrenalinjunkie efter nye eventyr, eller vil du gerne krydre skovturen med et strejf af motion? Så er mountainbike noget for dig. Sporten giver frisk luft, god kondition, en spændstig bagdel – og ikke mindst ro i hovedet.

Kan du lide at cykle, kan du lide en tur i skoven, kan du lide spænding, udfordringer, masser af sjov - og drømmer du om god form og spændsitg bagdel, så er mountainbike lige noget for dig.

Kort fortalt går sporten ud på at lege i skoven på cykel. Jo højere, jo stejlere – jo bedre og jo sjovere. Udstyret er en cykel med god affjedring og grove, brede dæk, der giver dig et godt greb i skovbunden, og så er det ellers derudad. Op ad stejle bakker, ned i dybe render og hen over et hav af tuer, rødder og grene. Men du behøver ikke forcere de dybeste grøfter på hverken første eller anden tur, og netop det er en af sportens store plusser, du kan tage det præcis i det tempo, du gerne vil...

PLUSSER VED MOUNTAINBIKE

+    God konditionstræning pga.

    mange hurtige intervaller

+    Træner også arme og mave

+    Masser af frisk luft og natur

+    Ro til hovedet

÷    Udstyrskrævende og småpebret

÷    Kræver et terræn i nærheden

Tekniktimen:

SÅDAN BRUGER DU CYKLEN RIGTIGT

Hoved og ansigt

Hold dit hoved i kørselsretningen, men lad være med at kigge ned i jorden lige foran dit hjul. Kig i stedet op og se, hvordan terrænet arter sig et par meter frem. Det gør det lettere.

Skuldre

Slap af i arme og skuldre, så du er klar til at give efter for de stød, der kommer op gennem cyklen.

Hænder

Hold håndleddet strakt og hav altid pegefingeren på bremsen og et godt greb i styret med resten af hånden. Bloker ikke bremserne, så glider cyklen. Brems i stedet ca. 80 pct. på bagbremsen og 20 pct. på forbremsen, så ryger du ikke ud over styret.

Hofte

Når det går lige ud, så hold som hovedregel hofterne og dit tyngdepunkt over midten af pedalerne. Går det nedad, skal dit tyngdepunkt og dermed din bagdel rykkes bagud. Går det stejlt op, skal hoften skydes frem, og overkroppen presses ned over styret − for at undgå styret letter, når du træder igennem i de lave gear.

Ben

Lad dine ben være næsten strakte, så du spænder i musklerne, men lad være med at overstrække, så mister du kontrollen. Letbøjede ben er bedst. Har du svært ved at holde balancen, så skub knæene lidt ud til siderne, så du bliver bred, det øger balancen.

Fødder

Hold fødderne i vandret position, når du ikke træder rundt. Det giver dig optimal balance og minimerer risikoen for, at pedalerne sidder fast i grene eller lignende, da afstanden til skovbunden er størst mulig.

Klik videre og se, hvad du har brug for på udstyrsfronten - og ikke mindst, hvordan du kommer i gang...

DET SKAL DU BRUGE

ET BEGYNDER-KURSUS…

… det vigtigste er, at du får teknikken på plads fra begyndelsen – det gør mountainbike både sikrere og sjovere. Kør med en, der har prøvet det før, eller tag et kursus f.eks. hos MTB Tours i Hareskoven. Pris inkl. udstyr og instruktør 300 kr. for to timer. Se mtb-tours.dk

HJUL, STEL OG STYR…

… det allervigtigste i mountainbike er selvfølgelig cyklen. Det kræver en god cykel at klare de mange bakker og bump i skoven, køb derfor ikke en cykel til under 5000 kr., den kan simpelthen ikke holde til det. Køb også gerne cyklen i en butik, som kan indstille den efter dine behov. De fleste kvinder kører på herrecykler, men der findes også modeller specielt til kvinder. Denne dame-MTB har et kortere, lidt lavere stel, smallere styr og bredere sadel. Avalanche 2.0 fra GT, 5899 kr. hos MTB Tours.

CYKELSKO…

… er ikke et must første gang, men giver dig et bedre tråd, da dine fødder bliver klikket fast på pedalerne. Det gør det også lettere at hoppe med cyklen − en stor fordel, når du er mere øvet. OBS! Du kan ikke bruge sko fra spinning eller landevejscykling. De er glatte under bunden, og derfor kan du ikke stå ordentlig fast i skovbunden. MTB-cykelsko til kvinder fra Motodivaer, 998 kr. hos heino-cykler.dk

CYKELBUKSER…

… og i det hele taget tøj med bevægelsesfrihed. Vælg bukser med pude, hvis du skal køre langt, men gå efter en model specielt til kvinder, ellers kommer den til at genere. Anatomien er simpelthen for forskellig. Spørg hos din cykelhandler.

HJELM…

… sikkerheden er vigtig, og der er ingen klubber, der vil køre med en mountainbiker uden hjelm. Du kan få en godkendt hjelm i alle cykelforretninger fra omkring 400 kr. Sørg for, at den passer. Det vigtigste ved en hjelm er, at den kan reguleres, så den sidder fast på hovedet. Rutsjer den frem og tilbage, virker den ikke.

BRILLER…

… holder sol, støv, grene og vind ude af dine øjne. Så kan du koncentrere dig om fart, spænding og at nyde turen i skoven. Cykelbriller fra Adidas, model Adizero, 1544 kr. Fås bl.a. på mtb-tours.dk

LAPPEGREJ…

… som mountainbiker kommer du ikke uden om punkteringer, og det skal du kunne klare i skoven. Derfor er pumpe, ny slange, værktøj og lappegrej et must i cykeltasken på enhver tur. Det er simpelthen for surt at trække hele vejen hjem! Lappegrej fra Tip Top, 29 kr. hos bikesport.dk

EN SKOV…

… og en rute gør det hele lidt sjovere. Der er masser af ruter i Danmark, bl.a. er der en spritny 20 km lang rute på vej i Store Dyrehave øst for Hillerød. Find de allerbedste på skovognatur.dk

MountaInbikerens seks bud

1. Kør ikke på kortlagte og navngivne fortidsminder f.eks. høje, grave, hulveje, stendiger eller lignende.

2. Respektér „Mountainbike forbudt”-skilte. Der er en årsag til, at de er der.

3. Vis hensyn til andre skovgæster og sænk farten til 10 km/t, når du passerer dem.

4. Værn om og vær med til at beskytte skovens liv − dyr, flora og fauna.

5. Kør aldrig i skovbunden uden for allerede etablerede stier og spor. Hold dig til anlagte grustier, MTB-spor, uofficielle trampestier og øvrige cykelspor. Her er MTB fuldt lovligt.

6. Husk, det er forbudt at skabe nye spor.

Klik dig i skoven

1. Stor klub i København mtb.dk

2. Find MTB-løb i Danmark mtbkalender.dk

3. Ruter og inspiration skovognatur.dk