Det skal du være opmærksom på, når du køber og anvender mundbind
Hvad beskytter mundbind egentlig mod, hvilken type skal du vælge – og hvordan bruger du det korrekt? Få svarene her.
Mundbind har længe været en del af gadebilledet i udlandet som et værn mod coronasmitte. Og selvom meninger har været delte, når det kommer til, om mundbind rent faktisk beskytter mod Covid-19, så er det nu også blevet et krav herhjemme. Fra og med den 22. august 2020 skal du huske mundbindet, når du tager bus, tog eller metro, ja, når du i det hele taget bevæger dig rundt i den kollektive trafik.
Formålet med at du nu skal bruge mundbind, er at du beskytter andre mod corona, hvis du skulle være smittet, ligesom at andre beskytter dig, hvis de er smittede. Desuden kan brug af mundbind også give en ekstra beskyttelse for dem, der er særligt sårbare, og som ikke har mulighed for at holde den anbefalede afstand.
Hvad beskytter mundbind mod?
Hvis du bruger mundbind korrekt, kan det bidrage til at beskytte mod spredning af bakterier fra munden og næsen og blokere for overførsel af såkaldte mikro partikler som fx små dråber ved host og nys. Selvom kirurgiske ansigtsmasker typisk har en bakteriel filtreringseffektivitet mellem 95-98%, er der dog ingen garanti for, at de beskytter mod smitsomme sygdomme. Når du bærer mundbind, bliver du samtidigt mindet om, at du skal undgå at røre dit ansigt, hvilket også kan minimere risikoen for smitte.
Hvilken type mundbind, skal jeg vælge?
Du kan købe mundbind i mange forskellige udgaver. Det mest almindelige mundbind, og det, som bliver brugt hyppigst til bl.a. flyrejser, er den kirurgiske ansigtsmaske, som er lavet af et 3 lags filter-stof. Engangsmundbind, der er CE-mærket, er mest effektive til at beskytte dig selv og dine omgivelser mod virus og anbefales af Sundhedsstyrelsen.
Da det kan blive lidt dyrt i længden at benytte engangsmundbind, kan du i stedet vælge et stofmundbind. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er de samme kvalitetsstandarder for stofmundbind, som der er for engangsmundbind. Stofmundbind, som du køber eller laver selv, beskytter bedre end ingenting, men er du særligt udsat, eller har du øget risiko for at blive udsat for smitte, bør du altid anvende et CE-mærket mundbind.
Hvor ofte skal mundbindet skiftes?
Uanset hvilket mundbind, du benytter, skal det udskiftes jævnligt. Det kan for eksempel være, hvis din togtur er slut, eller hvis mundbindet er enten vådt eller beskidt. Ifølge anbefalingerne bør du ikke bruge mundbindet, hvis det er snavset eller har huller. Anvender du et kirurgisk engangsmundbind, skal du altid smide det ud, efter brug. Stofmundbind kan vaskes og genbruges, så længe du vasker og desinficerer det korrekt – og helst hver dag.
Læs også: Nyt mundbind til løbere
Skal alle bruge mundbind?
Som udgangspunkt skal vi alle sammen bruge mundbind, når vi færdes i den kollektive trafik. Der gælder dog nogle enkelte undtagelser:
- Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind.
- Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
- Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
- Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.
- Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.
Hvor skal jeg bruge mundbind?
Lige nu er det et krav, at alle bærer mundbind i al kollektiv transport over hele landet på alle tider af døgnet. Myndighederne vurderer desuden i øjeblikket, om anbefalingen om brug af mundbind skal udvides til indkøbscentre, forsamlingssteder og lignende steder.
Kilder: