Natur & helse: 7 sunde grunde til at gå ud i naturen
I Japan er det blevet populært med ”skovbade”, og herhjemme er der også et stigende fokus på at komme ud i naturen og ned i gear. Her fortæller naturvejleder Lasse Thomas Edlev, hvorfor det er så sundt.
1. Stimulerer sanserne
- Mange af os lever et liv i byen, hvor vi bliver fyldt med sanseindtryk fra trafik, mennesker, mails mv., som vi skal afkode og navigere i. Det slider på vores koncentration og opmærksomhed, og vi går let i underskud. Når vi vandrer i naturen, får vi også mange sanseindtryk, men vi skal ikke forholde os til hvert eneste blad.
Der kræves ikke noget af os. Vi kan løfte blikket og se langt. Når vi kommer nærmere, kan vi høre lydene, og helt tæt på kan vi dufte naturen og røre ved den. På vandreture kommer naturen til os i et tempo og på en måde, der taler til vores sanser – og stimulerer dem sådan, som de fra menneskets oprindelse er beregnet til at blive brugt.
2. Stilheden giver ro
- Når vi taler, mens vi vandrer, kobler vi vejrtrækningen fra vores bevægelsesmønster. Går vi i stilhed, vil vi opleve, at vejrtrækningen kommer til at passe med vores skridt. Det giver øget ro og betyder, at vi kan tage naturen dybere ind.
3. Ny energi
- Vælg en bænk et godt sted; i en park, i naturen eller hjemme i din have. Sæt sig ned, luk øjnene og træk vejret dybt. Når vi får vejrtrækningen til ro, fortæller vi alle vores organer, at nu kan de slappe af. Både krop og sind falder til ro. Det er menneskets natur, at vi skal restituere. Skaber vi de rette omstændigheder, kan vi ved egen hjælp opbygge energi igen.
4. Tilbage til barndommen
- Mange af os kan tænke tilbage på oplevelser i barndommen, hvor vi var så opslugte af at lege udenfor, at vi glemte tid og sted. Tager vi børn med ud i naturen, kan vi have gode stunder sammen og samtidig få sanseoplevelser, der bringer os tilbage til barndommens gode fornemmelser.
Saml blade og sten op og kig nærmere på dem sammen med børnene. Tag en snegl og undersøg dens fine mønstre. Leg på stranden og lad dig smitte af børnenes nysgerrighed. Især hvis vi har et liv, hvor vi ofte kører på autopilot, har vi godt af at komme helt ned i det nære.
5. Booster kreativitet
- Du kan også vælge en kreativ indgang til naturen. Og bruge alt det, du finder: Opskyllet træ, tang, sten, sand. Nogle tager en tegneblok med ud på tur. Andre tager tingene op i hånden, fx sten, og lægger dem i sjove formationer, bygger en pyramide eller noget andet. I den kreative proces får vi brugt vores fantasi. Det sætter drømme i gang. Sætter os fri. Det er godt for os urbane mennesker at gøre noget, der ikke er så formålsbestemt, som mange af hverdagens aktiviteter bærer præg af. Ved at træde ud af hverdagen sker der også ofte det, at vi får klarhed over nogle ting.
6. Hjælper på søvnen
- Har du været gennem en periode med stress eller andet, der har gjort det svært for dig at sove, kan naturen hjælpe dig med at få søvnrytmen på plads. Man ved fra søvnforskning, at hvis man er ude på en vandretur, hvor man sover i telt og går i seng og står op med solen, kan man få harmoniseret søvnen.
Bare efter en uge har kroppen fået stabiliseret den naturlige søvnrytme, og du kan overføre den til dit daglige liv. Her i Norden er nætterne lange om vinteren og korte om sommeren. Sensommeren er er godt tidspunkt at tage på tur, hvis du skal have kickstartet en døgnrytme, du kan overføre til dagligdagen. Udover telt kan du også vælge at overnatte i et af Naturstyrelsens shelters.
7. Styrker biologiske funktioner
- Mange nordboere slås med vinterdepressioner. Også her kan naturen hjælpe. Vi skal simpelthen vælge at leve efter årstiderne og acceptere, at vi har et højere aktivitetsniveau i den lyse tid end i den mørke. Om vinteren går vi dybt ind i os selv og har måske tanker om, hvad det nye år skal bringe.
I februar begynder vi så småt at blive vækket på ny. Så kommer foråret, og vi får lyst til, at der skal ske en masse. Om sommeren er der fuldt blus på livet. Om efteråret begynder vi igen at vende os indad. Årets rytme er noget naturgivent, der styrker vores biologiske funktioner. Husk at gå udenfor i de lyse timer om vinteren. Engang var der noget, der hed skumring, hvor man sad og nød dagens sidste lys, inden det blev aften.