kropstemperatur sygdom

Ny forskning: 37 grader er ikke den normale kropstemperatur

Den normale kropstemperatur er i dag lavere end for 150 år siden, viser forskning. Det skyldes, at vores anatomi har forandret sig.

Hvis termometeret viser 37 grader, er alt fint.

Det ved vi alle.

Men et nyt studie viser, at det, vi i 150 år har betragtet som en normal kropstemperatur, ikke er helt retvisende. Det skriver The Wall Street Journal.

Siden den tyske læge Carl Wunderlich som den første i 1860’erne konkluderede, at den normale kropstemperatur lå på 37 grader, har både læger og lægmænd verden over brugt det som rettesnor for sygdom.

Med et 30 centimeter langt termometer udførte han en million temperaturmålinger i armhulen på over 25.000 patienter i Leipzig og konkluderede herefter, at 37 grader var normalen.

Men menneskekroppen har forandret sig – og den temperatur, der blev betragtet som normal i Wunderlichs tid, er for høj i dag, viser studiet fra amerikanske Stanford University.

Det skyldes, at vi både er højere, vejer mere og lever længere end for 150 år siden, og derfor bør den normale kropstemperatur i dag ligge på 36,4 grader. 

Forskerne understreger dog, at Wunderlich gjorde et godt stykke arbejde, men at de sygdomme, som hans patienter dengang led af, ikke ses i dag. Det gælder blandt andet tuberkulose og dysenteri.

”Medicinske normer og retningslinjer skal løbende justeres. Dette er vigtigt for forskere og læger, når de skal træffe beslutninger om, hvordan patienter skal behandles. Men for de fleste af os er det nok vigtigere, hvordan vi føler, end hvad termometret viser,” siger Frank Rühli, direktør for Instituttet for Evolutionær Medicin ved University of Zürich til det amerikanske medie.

Forskerne fra Stanford University har i alt analyseret 677.423 temperaturer indsamlet fra 189.338 mennesker over en periode på 157 år.