Nye trends sender folk i køkkenet for at blege tænderne
Virker koldpresset kokosolie virkelig? Eller natron?
Der er vist ikke mange af os, der ville takke nej til et hvidere smil. Især hvis det er muligt at opnå fuldstændig uden kemi. Det er nok derfor, at de fleste leder efter alternative remedier til tandblegning i stedet for den klassiske metode hos tandlægen.
Der er også væsentlig prisforskel. Det koster omkring 2500 kroner at få bleget tænderne hos tandlægen med en blegeskinne, som man kan bruge igen. Til sammenligning koster en koldpresset kokosolie cirka 80 kroner hos de fleste supermarkeder, hvilket er et eksempel på en populær og alternativ måde at blege tænderne. Men virker det?
Overlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, Ulla Pallesen, har kigget nærmere på de mange nye trends indenfor tandblegning, der er dukket op på de sociale medier og tager her stilling til, om de rent faktisk virker.
1. Natron og bagepulver
Man blander enten natron eller bagepulver op med kokosolie, og så børstes tænderne i det som med almindelig tandpasta.
– Der er ikke nogen blegende effekt i det. Der er intet kemisk ved det. Har du meget snavsede tænder eller plak, kan det løsne op for plakken. Dermed fjerner du snavs, der sidder på overfladen. Det gælder uanset, om det er bagepulver eller natron, siger Ulla Pallesen.
I flere skønhedsgrupper på Facebook advarer kvinder ligefrem hinanden mod at bruge natron eller bagepulver på tænderne. De skriver, at de har fået mere følsomme tænder, hvor både varmt og koldt mad gør ondt. De opfordrer hinanden til at sætte det på hylden, fordi det slider for meget på tanden.
2. Gurkemeje
Der bruges en smule gurkemeje i pulverform, som er blandet op med kokosolie, så det får en mere pastalignende konsistens. Det børstes tænderne i.
– Det virker absolut ikke. Hvis noget, kunne jeg forestille mig, at det misfarver tænderne endnu mere, siger Ulla Pallesen.
3. Jordbær og citron (syrlige frugter generelt)
Citroner eller jordbær skæres over, og så gnides frugten over tænderne. De fleste gør det to gange om dagen i 1-2 uger.
– Det er noget rigtig skidt. Frugtsyren ætser tandens overflade, hvilket betyder at emaljen forsvinder. Sådan er det med alt syre, og det er rigtig farligt, siger Ulla Pallesen.
4. Koldpresset kokosolie
Koldpresset kokosolie børstes enten på med en tandbørste i længere tid, ellers bruger man metoden "oil pulling". Her tager man en større skefuld af kokosolie, som man skubber rundt i munden ved hjælp af tungen i 10-20 minutter.
– Det virker overhovedet ikke, siger Ulla Pallesen.
5. Aktivt kul
Der findes aktivt kul til medicinsk brug eller kulbriketter. Det er førstnævnte, som kun må bruges. Der tages hul på de små kultabeletter, hvorefter de blandes i kokosolie for at give en mere pastalignende konsistens. Tænderne børstes i det i 5-10 minutter.
– Jeg tror slet ikke, det virker. Og vi ville vide det, for der er ikke noget tandlægeforskere hellere vil end at finde alternative metoder til tandblegning, som er milde for tænderne, siger Ulla Pallesen.
Der skal kemi i
Der skal brinteoverilte til, før det er muligt at blege tænder. I Danmark kan man ikke købe blegningsprodukter i håndkøb med over 0,1 % brintoverilte i på grund af EU-lovgivningen. Og tandlægerne bleger med 3-6 % på klinikkerne, forklarer Ulla Pallesen.
Du kan læse mere om tandblegning ved tandlægen i artiklen her.
Selvom hun ikke kan sige god for nogle af de alternative metoder til tandblegning, kan hun fortælle, hvilke madvarer du skal gå udenom, hvis du ønsker at sikre dig bedre mod misfarvning af tænderne.
– Det er en god ide at holde sig væk fra alt med farver. Det kan være ting som rødvin, ketchup, gulerødder, appelsiner, karry, kaffe og te. Men generelt kan man børste de værste farvestoffer af ved ganske almindelig tandbørstning.
LÆS OGSÅ: Ekspert: Sådan undgår du vinterdepression
LÆS OGSÅ: "Hvis man har en diagnose, er man tosset, og hvis man ikke har én, er man bare pylret"
LÆS OGSÅ: Maria-Therese blev syg af at please andre