Nytårsforsæt

12 trin: Sådan skaber du et 2019, du vil elske

Drømmer du om at blive smukkere, mere tjekket og mindre stresset i det nye år – uden at ane, hvordan du når derhen? Drop det. Ønsker uden en strategi er nemlig lige så effektive som at smide 20 kr. i en ønskebrønd. Her er Daisy Løvendahls 12 trin til, hvordan du får skabt et 2019, som du vil elske.

1. Gør dig klar

Det at lægge en strategi skal være en god oplevelse. En fejring af dig og dit liv. Tag derfor to timer ud til dig, gå på din yndlingscafe, eller sæt musik på, og lav en kande te hjemme i din stue. Hav en blok, en tusch og en kalender klar. Hvis du ikke har en printet kalender, så download en digital, men se for dig al den tid, der er foran dig, som er din til at bruge og værdsætte. Hav også den kalender, du normalt bruger, klar, så du kan skrive dine beslutninger ned.

2. Hvad har du lært af 2019?

Filosoffen Søren Kierkegaard sagde, at livet leves forlæns, men forstås baglæns. Sagt mere ligeud betyder det, at vi lærer hen ad vejen. Det er fint, men hvorfor så ikke bruge den viden aktivt? Lad os derfor kaste et blik tilbage, før vi kigger fremad. Hvad har været hårdt og stresset dig i 2017? Bliv helt skarp på, hvad der konkret har belastet dig. Er der noget af det, du skal gøre noget for, ikke sker igen? Find konkrete svar. Hvad har virkelig glædet dig? Stil ind på stjerneøjeblikkene fra året, der gik, og analyser, hvad de indeholdt. Var det tid til dig? Oplevelser med vennerne? Succes på arbejdet? Nærvær med familien? Romantik med kæresten? De indsigter er guld værd, og de skal med i strategien for det kommende år.

3. Hvad værdsætter du?

Næsten alle mennesker ville ønske, de havde mere tid. Men tiden er 24 timer i døgnet, syv dage om ugen i 52 uger om året. Det er et grundvilkår, ingen kan ændre. Du kan altså ikke få mere tid, men du kan få mere tid, som du værdsætter. Så hvad værdsætter du i dit liv? Er det tid til at hænge ud med veninderne? Tid til at fordybe dig i et projekt? Tid sammen med din kæreste? Tid til at lave ingenting? Tid med dine forældre og ældre i familien? Tid til at dyrke motion og være ude? Skriv tre-fem ting ned, som du virkelig elsker at bruge tid på.

4. Hvad er vigtigt i dit arbejdsliv i 2019?

Du har sikkert en hverdag, der kører derudad, men selvom der altid i et arbejdsliv er business as usual, er der ofte også en mulighed for at gøre noget lidt anderledes eller prioritere noget frem for noget andet. Så hvad er vigtigt i dit arbejdsliv lige nu og det kommende år? Er det fællesskabet med kollegaerne? Et nyt projekt, du gerne vil arbejde på? At være på arbejde færre timer eller arbejde mindre om aftenen? At skabe en ny rutine omkring opgaverne? Sæt dig nogle konkrete mål for, hvad der er vigtigt i dit arbejdsliv.

5. Hvordan vil du sikre dig, at dit arbejdsliv bliver godt i 2019?

Nu har du gjort dig nogle tanker om, hvad der er vigtigt i dit arbejdsliv. Så kommer det svære spørgsmål. Hvordan skal det ske? Se på kalenderen over de næste 12 måneder, og tænk over det. Skal der formuleres et mål og en deadline? Så sæt det i kalenderen sammen med delmål. Skal der være mere fællesskab med kollegaerne, så beslut dig for et initiativ, du vil tage månedligt eller en gang hvert kvartal, og sæt en konkret dag på. Tænk også gerne over, hvem af dine kollegaer du kan inddrage i dine ønsker, og find ud af, hvornår du vil tale med dem.

6. Hvad giver dig et familieliv, som alle trives i?

Hvad giver dig gnist og glæde i dit kærlighedsliv? Uanset om dit familieliv er med børn, forældre eller kæreste, er nøglen til harmoni og glæde med de nærmeste, at alle trives. Hvad skal der til for, at du og dem, du elsker, trives og har det godt sammen? Hvis du har brug for inspiration, så tænk over de perioder, hvor alt har kørt godt mellem jer. Hvad skete der omkring jer? Sås I tit? Spiste I middag sammen hver aften? Havde I rolige morgener? Krammede I ekstra meget? Talte I sammen ofte, eller prioriterede I lange stræk af tid dedikeret til hinanden? Find ind til to-tre måder at være sammen på, som fungerer godt for jer.

7. Hvordan vil du give din familie kærlighed?

Indsigt i, hvad der er godt for jer som familie, er fint, men det kan ikke stå alene. Så hvordan vil du sørge for, at der er tid til jer, og hvordan vil du integrere dine indsigter? Træf valg, som gavner jer, og vær kompromisløs med dem. Det virker måske nemmere at bede lille skat om at forstå, at mor ikke kan gå med til dans eller fodbold, end at bede chefen om at vente, men det er ikke det kloge valg i længden. Hvad vil du være kompromisløs med at prioritere sammen med din familie? Husk, at kærlige ord står stærkere, når de bakkes op af kærlige handlinger.

8. Hvad giver dig gnist og glæde i dit kærlighedsliv?

Uanset om dit familieliv er med børn, forældre eller kæreste, er nøglen til harmoni og glæde med de nærmeste, at alle trives. Hvad skal der til for, at du og dem, du elsker, trives og har det godt sammen? Hvis du har brug for inspiration, så tænk over de perioder, hvor alt har kørt godt mellem jer. Hvad skete der omkring jer? Sås I tit? Spiste I middag sammen hver aften? Havde I rolige morgener? Krammede I ekstra meget? Talte I sammen ofte, eller prioriterede I lange stræk af tid dedikeret til hinanden? Find ind til to-tre måder at være sammen på, som fungerer godt for jer. Når du tænker på dit liv som kæreste eller single, hvad giver dig så de følelser, du længes efter? Lige nu spørger jeg ikke efter drømmen om, hvordan det hele ville være med den perfekte mand, men om, hvad der giver dig noget godt – præcist hvor du er som single, kone eller kæreste. Skriv tre ting ned, som giver dig følelsen af lyst og lidenskab.

9. Hvornår skal dit kærlighedsliv have plads?

Er der noget, du skal vælge fra? Giv de tre ting liv ved at dele dem med din kæreste eller elsker. Ved at give dem til dig selv og ved at skabe rum, hvor de kan udfolde sig. Uanset om det er en time hver fredag aften eller en weekend i kvartalet. Det gode parforhold og det rige erotiske liv kommer ikke, fordi du har lovet at elske din mand, til døden jer skiller, eller du tænker, at du vækker dig selv, den dag Prince Charming banker på døren. Det kommer, når du dyrker det. Lidt ligesom at den smukke rose i en have kræver sol, vand og opmærksomhed for at blomstre.

10. Hvad skal du prioritere for at passe godt på dig selv?

Skab din strategi Du er alfa og omega i dit liv. Hvis du ikke er der, er det hele lige meget, for hvis du ikke har det godt, er der heller ikke noget andet i dit liv, der kan blomstre. Så hvad skal der ske for, at du har det godt? Tænk både på daglig basis, på ugen og på månederne. Mange mennesker kan måske godt løbe lidt ekstra hurtigt, hvis de får ro om søndagen, eller de kan være meget på, hvis de hver fjerde weekend trækker stikket og går i nattøj eller begynder hver dag med yoga og grøn te. Skriv en liste med det, du har brug for, og prioriter det!

11. Er der noget, du skal vælge fra?

Ethvert valg har to sider. Et til- og et fravalg. Du kan ikke både løbe en tur og læse en bog eller arbejde over og hente tidligt. Så hvad vil du helst? Træf nogle få klare valg, og vælg samtidig noget fra i dit kommende år. Husk også, at dette er et år. Næste år kan du lave en ny strategi og fokusere på noget andet. Men hellere et år i livet med ro, overskud og følelsen af at være til stede i noget frem for et år med alt for mange ambitioner og alt for lidt tid, hvor du ender med ikke at have været nogen steder ordentligt.

12. Skab din strategi

Du er alfa og omega i dit liv. Hvis du ikke er der, er det hele lige meget, for hvis du ikke har det godt, er der heller ikke noget andet i dit liv, der kan blomstre. Så hvad skal der ske for, at du har det godt? Tænk både på daglig basis, på ugen og på månederne. Mange mennesker kan måske godt løbe lidt ekstra hurtigt, hvis de får ro om søndagen, eller de kan være meget på, hvis de hver fjerde weekend trækker stikket og går i nattøj eller begynder hver dag med yoga og grøn te. Skriv en liste med det, du har brug for, og prioriter det! Nu har du været igennem nogle gode tanker om dine centrale livsområder, tag derfor din kalender og se på året. Sæt tid af til det, du gerne vil. Også flere måneder frem. Så hvis du gerne vil have rolige weekender i sommerhuset, så beslut allerede nu hvilke weekender. Ønsker du, at din veninde eller din kæreste skal med? Så inviter med det samme. Tænker du, at du er usikker på, om det stadig er det, du vil til maj eller september, så vid, at verden ikke går under, fordi du aflyser en uge før. Men jeg vil til gengæld gerne vædde en flaske vin på, at du ikke får taget tiden senere, når der er kommet andre ting i din kalender. Pointen her er enkel: Tag ansvar for det, du vil have i 2018. Læg en strategi for hele året, hvor der er booket tid til det, du vil og har brug for. Inklusive tid til at lave ingenting to weekender i træk efter en travl periode på arbejdet eller tid til at hente tidligt hver tirsdag eller tid til at gå til svømning onsdag morgen.

Ud med nytårsforsætterne

Mange begynder hvert år med et eller flere nytårsforsætter, men er det egentlig klogt? Et nytårsforsæt bliver ofte en urealistisk drøm uden nogen strategi for, hvordan det skal gå i opfyldelse. Eller en banken i hovedet med alt det, man kunne gøre bedre. Derfor synes jeg, du skal droppe hele idéen og i stedet bruge to timer til at reflektere over din strategi og skabe fokus på den gode hverdag og praksis. Lykken kommer nemlig ikke af, om du i år når at tabe 5 kilo, flytter i en ny lejlighed, finder en kæreste eller skifter job. Lykke hænger mere sammen med din grundlæggende følelse af at leve dit liv. Af at opleve glæde og mening og have en hverdag du kan lide lige nu og her.

OM EKSPERTEN

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV ” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk