kvinde der strikker

Øm i nakke eller skulder af at strikke eller hækle? Sådan bliver du nemt smertefri

Strik og hækling er godt for din mentale sundhed, men desværre kan det også give smerter. Det kan heldigvis forebygges.

Ensidigt, gentagent arbejde med mange små bevægelser belaster led og muskler. For eksempel hvis du sidder meget ved en computer eller står ved samlebånd og laver den samme bevægelse igen og igen. Samme belastning kan opstå, hvis du er strikke- eller hækleentusiast. 

"Det kan give hovedpine samt ondt i ryggen, håndled, arme og fingre. Måske også i skuldrene. Der er ikke forsket meget på det her område. Det er der til gengæld i følgevirkningerne af kontorarbejde, og bevægelserne ligner hinanden meget," siger fysioterapeut, Sara Stubgaard Schmidt.

Hun slår dog fast, at det ikke skal afholde folk fra at dyrke deres yndlingshobby. Adskillige undersøgelser viser nemlig også, at det er enormt sundt for ens mentale helbred.

Vidste du...

...at undersøgelser viser, at strik øger din trivsel? Det skaber flow og mening. Flow vil sige, at du er fuld fordybet i det, du foretager dig.

"At strikke og hækle giver ro, du kommer ind i et flow, hvor du kun er fokuseret på den ene ting, hvilket virker enormt afstressende. Desuden oplever mange, at det er tilfredsstillende at producere noget og at se det udvikle sig," forklarer Sara.

Hun kommer her med en række konkrete råd til at forebygge smerter ved håndarbejde:

1. Hold dig til korte sceancer. Lad være med at strikke i adskillige timer i træk hver dag, strik måske i 20 minutter og hold så en pause, hvor du laver noget helt andet – bruger nogle helt andre muskler. Det kan være at støvsuge eller gå en tur med hunden.

2. Tænk over din arbejdsstilling. Du kan sætte dig på mange forskellige måder, når du skal strikke. Det er godt at aflaste albuerne, for eksempel ved at sætte dig med knæene oppe og hvile albuerne på dem. Det er også godt at skifte stilling undervejs.

Hvem er mest udsat?

Alle kan få smerter at strikke og hækle, men du er ekstra udsat, hvis du i forvejen har arbejde med mange små ensidige bevægelser, f.eks. computerarbejde. Det samme gælder, hvis du sidder meget bøjet over din telefon, tablet eller computer i løbet af dagen.

3. Træn med elastik. Styrketræning er godt, hvis du vil forebygge smerter. Her er træning med elastikker skånsom og nem at gå til. Du kan købe træningselastikker mange forskellige steder og se videoer, f.eks. på YouTube eller gigtforeningen.dk med gode øvelser

4. Vær fysisk aktiv i løbet af dagen. Det er en god modvægt at bruge de store muskelgrupper, hvad enten du vil gå, svømme, cykle eller danse.

5. Stop hvis du får smerter i stedet for at blive ved med at strikke og hækle. Hold en pause, til smerterne er forsvundet. Herefter kan du så langsomt starte op igen.

6. Gå eventuel til en fysioterapeut, hvis smerterne fortsætter. Her kan du får konkrete øvelser, som kan hjælpe dig.

Hvad er elastik-træning?

Et af rådene mod strikke- og hæklesmerter er at bruge en træningselastik. Træningselastikken er god til øvelser for bl.a. nakke, skuldre, hofter og knæ. Træning med elastik giver en bedre kropsholdning og styrker dine muskler i hele kroppen på en meget skånsom måde.

Du kan bruge træningselastik til at træne hele kroppen. Elastikken giver modstand og hjælper med at øge din muskelstyrke, din balance og koordinationsevne. Hvis du har gigt og svært ved at dyrke anden motion, er træningselastikken en rigtig god hjælp til at styrke din krop

Om eksperten:

  • Sara Stubgaard-Schmidt er fysioterapeut, sociolog og strikker.
  • Hun underviser og rådgiver om bevægelse.
  • Sara skriver desuden om strik og krop på instagramprofilen krop_og_strik