Har du ondt i nakken, så skal du minimere denne hobby
Når nakken gør ondt, er det fristende at snuppe en Panodil eller måske købe en ny ergonomisk korrekt hovedpude. Men hvis du virkelig vil problemet til livs, skal du finde årsagen.
Vi lider af nakkesmerter som aldrig før. Osteopat og fysioterapeut Matti Kelmann fortæller, at ondt i nakken er én af de hyppigste årsager til, at folk opsøger ham og hans kollegaer i klinikken, CPH Osteopati.
Den primære årsag skyldes, at vi sidder mere stille end nogensinde før:
"Tidligere talte man en del om dårlige arbejdsstillinger versus gode arbejdsstillinger, ligesom man talte om en dårlig og en god holdning. Men vi får hovedsagelig ondt i nakken og ryggen af at sidde stille i den samme stilling mange timer om dagen dag efter dag," forklarer han og slår fast, at frasen "den bedste stilling er den næste stilling”, stadig holder.
"Kroppen er bygget til at være på farten, og når vi beder den om at gøre noget, den ikke er vant til, kan det give smerter. Smerter er kroppens måde at kommunikere med dig på, og i stedet for at skælde ud på kroppen eller udelukkende bekæmpe smerterne med medicin, bør du være nysgerrig på, hvad den fortæller dig," siger Matti.
For ved at finde årsagen kan vi komme problemet til livs. Du løser sjældent dine nakkesmerter ved at købe en ny hovedpude, en massagepude eller en holdningskorrigerende T-shirt, som lige nu er vældig populær.
For du symptombehandler kun.
Pas på strikketøjet
Hvis smerterne skyldes dit stillesiddende arbejde, skal du sætte ind her via forskellige vaneændringer:
"Sørg for at have mange forskellige arbejdsstillinger, brug dit hæve-sænke-bord, sid på forskellige stole, gå en tur i frokostpausen og lav nogle enkle udstrækningsøvelser for nakken i løbet af dagen," lyder Mattis råd.
Når du kommer hjem, skal du selvfølgelig også tænke over, at du ikke kaster dig i sofaen med en god serie, din mobil eller strikketøjet. Især håndarbejde i mange timer efter en stillesiddende arbejdsdag kan forværre nakkesmerterne.
Det betyder ikke, at du skal droppe din hobby, men varier gerne med en rask gåtur eller en sportsgren:
"Generelt gælder det, at den bedste motion er den, du får lavet. Yoga er godt for nakken, men hvis det ikke siger dig noget, er en tur i svømmehallen mindst lige så effektiv. Du behøver heller ikke tage til en times yoga for at få udbytte. Du kan sagtens bare finde et par gode øvelser, du laver derhjemme. Det vigtigste er, at du får det gjort."
Fra nakken til maven
Hvis du ikke selv kan komme problemet til livs, bør du opsøge professionel hjælp, for eksempel hos en osteopat, der arbejder med balancen i hele kroppen. For nakkesmerter giver ikke bare ubehag lokalt, de sætter sig ofte som spændingshovedpine, ligesom rygproblemer kan stamme fra spændinger i nakken.
"Det kan de fleste regne ud, men de færreste ved, at nakkesmerter også kan give ondt i maven. Det skyldes, at en spændtnakke kan afklemme vagusnerven, der hænger tæt sammen med vores fordøjelse. På den måde kan nakkesmerter faktisk resulterer i en irritabel tyktarm."
På samme måde kan du få såkaldt funktionel tinnitus af nakkesmerter, fordi spændinger omkring nakken og kraniet kan resultere i, at du begynder at høre en høj hyletone.
Du genkender den type tinnitus på, at den ikke er konstant, men for eksempel opstår, når kroppen er stresset og anspændt.
"Der er altså rigtig mange gode grunde til at tage nakkesmerter alvorligt og tænke mere bevægelse og udstrækning ind i hverdagen. Indimellem kan medicin være nødvendigt, også for at afspænde musklerne, men medicin bør ikke stå alene."
"Længere tids medicinforbrug kan faktisk medføre, at du får hovedpine. Det betyder, at du kan afløse din spændingshovedpine med en hovedpine, der skyldes medicinoverforbrug."
Han slår også et slag for, at vi får søvn nok, da det hjælper kroppen med at restituere. Og det må gerne være på din gamle yndlingshovedpude, for den er sandsynligvis ikke skyld i, at du får ondt i nakken.
4 blide nakkeøvelser
- Sid på en stol med ret holdning, armene i skulderhøjde ud fra kroppen og bøjede albuer. Roter overkroppen langsomt fra side til side, mens du holder blikket lige frem. Gentag ti gange til hver side.
- Træk hagen ind og lav "dobbelthage", uden at du bøjer hovedet fremad. Hold stillingen i fem sekunder og hvil tilsvarende, før du gentager øvelsen af fem omgange.
- Ret dig forsigtigt op, således du har en ret overkrop. Langsomt bevæg hovedet i en sidebøjning (føre øret ned mod den ene skulder), gentag herefter til modsatte side. Gentag 20 gange.
- Sæt dig ret op på en stol. Læg fingerspidserne på dit ene kraveben, hvorpå du hiver ned i ”huden” på kravebenet, så der kommer let stræk i huden omkring halsen. Lav derefter en let sidebøjning og rotation mod modsatte side. Herefter mærkes et let stræk, hold dette i ca. 30 sekunder, indtil du kan mærke, vævet giver en smule efter, og det ikke strækker i samme grad. Gentag tre gange til begge sider.