kvinde, der kigger

Frygter du overgangsalder, så har Daisy Løvendahl 3 gode råd til dig

Hvad gør man, når man er midt i overgangsalderen og frygter at miste sig selv? Læs med, når sexolog og parterapeut Daisy Løvendahl svarer på læsernes breve.

Overgangsalderen har ramt mig. Jeg har det egentligt ikke så slemt, men jeg frygter, at det hele lige om lidt går galt, og at jeg ikke længere kan have et intimt liv eller genkende mig selv emotionelt?

Det her spørgsmål føles nærmest som et ekko. Hej søster. Jeg er der også. Det deler jeg gerne, for jeg tror, at vi er nødt til at deltage aktivt i den samtale, som allerede er i fuld gang derude om menopausen. For kvinders overgang har alt for længe været tysset ned. Det betyder, at mange kvinder reelt ikke ved, hvad der sker i overgangen, og hvad andre har oplevet.

Da jeg kom ind i min egen overgang, brugte jeg en strategi, som har virket for mig før. Jeg gik efter viden. For viden er empowering. Viden er nøglen til ikke magtesløst at sejle rundt i emotionelt, fysisk og mentalt kaos. Viden er for mig et kompas. Det er ikke et kort, for ingen kan vise mig vejen, da alle overgange er unikke og individuelle. Men det er et kompas, for det kan give mig noget at gå i retning af.

Så her er tre vidensbaserede indsigter, som måske kan give dig noget at gå efter.

Den første er, at ikke alle oplever at være voldsomt påvirkede. 20 procent af alle kvinder har minimale gener af overgangsalderen. 60 procent har moderate gener, og de sidste 20 procent har mange gener. Det vil sige, at der er størst sandsynlig for, at du vil opleve nogle gener, men ikke sådan at hele din krop, dit liv og din lyst forsvinder. Der er hver dag kvinder, som selvom de er midt i overgangen, stadig er sindssygt spændende, tænker vilde tanker, dyrker nydelsesfuld sex, træffer modige beslutninger og i det hele taget er fantastiske. Og det er ingen skam at få hjælp. Gå til din læge og bed om råd. Du kan få hjælp til mange af de mest generende symptomer. Du behøver ikke investere tusindvis af kroner i produkter, som du ser reklamer for. Din læge kan hjælpe med det, der er evidens for virker.

Fakta om overgangsalderen

Overgangsalderen er årene inden sidste menstruation og hen til menopausen, som konstateres ved, at der er gået ét år siden sidste menstruation.

20 procent af alle kvinder har minimale gener af overgangsalderen. 60 procent har moderate gener, og de sidste 20 procent har mange gener.

De almindeligste symptomer er hedeture samt tørre og /eller irriterede slimhinder i skeden. Der kan også være dårlig søvn samt øgede led- og muskelsmerter. Nogle oplever også, at de er psykisk ustabile

Det andet jeg gerne vil sige til dig er, at din lyst ikke kun er defineret af din hormonbalance. Ligesom den heller ikke kun bor mellem dine ben. Så måske er din lyst og din krop anderledes i overgangen, men selvom du ændrer karakter, så er din seksualitet ikke væk. Jeg vil råde dig til at gøre din nydelse til en prioritet. Måske meget mere end du før har gjort. Måske er overgangen et symbol på, at vi er for vise til at please alle andre, og at det er tid til dig.

Den sidste pointe jeg gerne vil dele med dig er, at du har gjort det før. Du var pige, og du gennemgik puberteten. Du gennemlevede at få bryster, mere fedt på kroppen, menstruation og hørte 10.000 holdninger til, hvem du burde være, og hvem du skulle eller ikke skulle have lyst til. At være kvinde er en evig rejse i forandring. Men ligesom du genkender pigen i dig, selvom du i dag er voksen, så vil du sikkert også genkende den unge kvinde i dig, når du indtager næste fase af livet. For du er hele tiden dig – i al din fantastiske væren.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”. Læs mere på Daisylovendahl.dk