Petra Nagel har det godt med sin krop – men for bare to måneder siden havde hun en svær oplevelse

Petra Nagel har delt en stor del af sit voksenliv med Danmarks befolkning i hudløst ærlige tv-programmer om kropskærlighed, dating, selvværd og familieliv. Hun har turde at vise sin sårbarhed, ensomhed og indre konflikt. Men nu er hun lykkeligt gift, mor til tre og arbejder med sit drømmejob. Så hvad nu? Kan hun tillade sig ikke at være utilfreds længere og omfavne såvel sin krop, sit udseende og sit liv, præcis som det er?

Hvis du var kommet bare ti minutter før, så havde jeg bedt dig om at vente, siger Petra Nagel, da hun åbner døren for ALT for damernes udsendte en grå forårsdag.

"Det der med serum og fugt, det vil jeg altså nødigt springe over. Min simple hudplejerutine er blevet en daglig luksus, som jeg ikke kan undvære, men makeup bruger jeg nærmest ikke for tiden."

Hun har heller ikke brug for den. Makeuppen.

For selvom hun er på barsel med sit tredje barn, Laurits, er hun netop vendt hjem fra optagelserne på anden sæson af 'Bachelorette', der foregik i Sri Lanka, og der er stadig strejf af sol i hendes kinder og glæde i øjnene, når hun tænker tilbage på rejsen.

"Jeg elsker det job så meget og havde ikke lyst til at gå glip af den mulighed, det var at komme afsted igen. Men det var også en afvejning, for det er ikke bare lige til at rejse med en baby, tage hele familien med og skabe en hverdag midt i en tv-produktion," fortæller hun.

Der er udskåret melon i en skål og kaffe i keramikkopper. Blomster på bordet og jazz-radio i højtaleren. Børnetegninger på køleskabet og aktivitetstæppe på gulvet. Hvis det her er kontrasten til den solfyldte Sri Lanka-færd, synes det ikke som et helt dårligt alternativ. Petra selv er iklædt en lys bomuldsskjorte, der ifølge hendes selv er det eneste, hun har på for tiden, så hun kan amme, Missoni-bukser og strømpesokker, og hun har lagt baby til at sove dagens første lur i barnevognen i baghaven.

Petra Nagel6.jpg

Hvor er du lige nu i dit liv?

"Jeg føler, at jeg er rigtigt på barsel nu, og det er lige, som det skal være. Det her bliver mit sidste barn og min sidste barsel. Og han er en sindssygt sød og nem baby, så nu skal han honoreres, og jeg vil bare være sammen med ham. Denne her tid kommer aldrig igen," siger hun og smiler.

"Det er som om, at med det tredje barn er jeg nu for alvor nogens mor. Tænk at få lov til at få tre sunde børn. Denne her rolle er min vigtigste i de næste 18 år."

Petra Nagel har været en del af vores alles medievirkelighed i næsten to årtier, hvor hun på bramfri, sårbar og oprigtig vis har brugt sig selv som løftestang for at tale om svære problematikker som dating-kultur og singleliv, selvværd og kropskultur, parforhold og familieforøgelse. Hun har været generøs med sig selv, og mange føler nok, at de kender kvinden med det viltre hår, intense blik og sorgmuntre smil helt ind i privaten.

"Da jeg var 29-30 år, gik jeg meget op i at være på, være ansigtet i ruden, hende der fandt på nye formater og lavede de fede, sjove ting. Jeg ville være en rollemodel – den rollemodel jeg selv havde manglet, da jeg var yngre – og det blev jeg, og det var vildt og sejt og …"

Hun stopper sig selv, som var hun blev forpustet over de hektiske år, der har gjort hende til en af de mest succesfulde kvinder på tv i dag.

"Nu er jeg klar til, at jeg skal jeg være noget for mine børn. Det er rart at hvile i det nu, og jeg kan også mærke, at jeg bliver bedre til at mærke og sætte mine egne grænser. Jeg behøver ikke at dele mit liv hele tiden – heller ikke på de sociale medier, som jeg helt ærligt forsømmer.

Jeg ved godt, at jeg ikke skylder nogen noget. Og jeg forestiller mig, at dem, der følger med, har haft brug for sådan en som mig til at spejle sig i. En der tør at blotte sin usikkerhed og sårbarhed og tale om alt det, der er svært ved at være kvinde. Men nu er jeg bare blevet ældre, og det er ikke de samme ting, der fylder og optager mig," forklarer hun.

"Jeg vil gerne kippe lidt med hatten til alle dem, der følger mig, og som ikke får så meget fra mig. Jeg ser jer! Men lige nu er det vigtigere at være nærværende lige her, med børn og barsel, end at være allestedsnærværende på de sociale medier."

Hvem er Petra Nagel?

Petra Nagel5.jpg
  • Tv-vært på 'Go’ morgen Danmark' og 'Go’ aften Live' på TV 2 og programudvikler.
  • Har medvirket i flere programmer på DR såsom 'Petra dater hele verden', 'Petra elsker sig selv' og 'Petra får en baby', er forfatter til bogen 'Ting jeg har lært, da det var for sent' og kan snart ses som vært i sæson 2 af den danske udgave af programmet 'Bachelorette' på TV 2.
  • Hun er 39 år, gift med Asbjørn og mor til Pelle, 5 år, Rosa, 2 år, og Laurits på fem måneder.

Ingen fortrydelser – bare nye prioriteter

Petra Nagel har fået nok af at dele alting. For det har hun vitterligt gjort de sidste år – og uden fortrydelse.

"Jeg talte med en studerende, der læser medieproduktion, som fortalte, at hun skrev eksamensopgave om mine programmer. Jeg er blevet en eksamensopgave! Det er jeg da vildt stolt af. Men underligt nok fik jeg også en underlig dårlig samvittighed, da hun sagde det.

Jeg har delt så meget om dating, lavt selvværd, om mødet med min mand, Asbjørn. Og vi har været i parterapi og fået børn for åben skærm. Vi har vist alt det, der ikke er nemt. Og nu er jeg pludselig her. Med tre børn og en sød mand i et hyggeligt hjem. Kan jeg virkelig tillade mig bare at lande i det?"

Hvorfor har du ikke lov til det?

"Måske handler det om, at jeg har vænnet mig til, at min historie altid handlede om de ting, der er svære i tilværelsen. Men hvem er jeg så egentlig nu? Hvilke historier skal jeg så fortælle? For jeg har ikke brug for at udstille det uperfekte længere …"

Petra Nagel2.jpg

Hun slår ud med armene og smiler oprigtigt:

"For nu er det perfekt, det hele. Forstå mig ret: perfekt for mig. I går var jeg på legepladsen med tre børn, og jeg stod i beskidt tøj og havde ikke været i bad i tre dage, så det er ikke, fordi jeg har styr på alting. Men det er bare ikke uperfekt for mig længere, at jeg ikke lige har været i bad. Det ville det have været for 10 år siden. Der havde jeg brug for at se tjekket ud og være smart i tøjet. Nu øver jeg mig på at være glad for netop det, som jeg har. Jeg shopper i mit klædeskab, i stedet for at købe nyt hele tiden."

Hun fortæller, at Asbjørn samme morgen havde mindet hende om noget vigtigt: ”Husk nu! Du er god, du er glad, og der er faktisk ikke noget, der er dårligt.”

Hvorfor skulle du mindes om det?

"Måske fordi de interviews, jeg hidtil har givet, altid handler om det, der ikke er godt. Sidste gang jeg var med i ALT for damerne, handlede det især om forholdet til min far, og hvordan jeg som voksen kvinde stadig angler efter at blive anerkendt af ham. Han er superstolt af det, jeg gør, men han glemmer bare at sige det til mig."

Og det har Petra sluttet fred med. Nu. Ligesom så meget andet i sit liv. Hun er ikke længere på jagt efter den forsvundne kærlighed/manglende selvværd/savnet familieidyl. Nu er hun landet i voksenlivet. Og selvom det ikke burde være så radikal en oplevelse, så er det netop dét, som det er, for hende.

"Tænk, at jeg har fået alt det, som jeg drømte om. Det turde jeg ikke håbe på. Jeg troede simpelthen ikke, at det var mig forundt at finde mit livs kærlighed, og at vi ville få tre børn sammen. Men det skete, og det gik så hurtigt, at jeg først nu har forstået det helt.

Mit ”brand” har været at sige højt, at vi er mange, der ikke har det nice hele tiden: ”Hør på mig, jeg er også ensom og usikker”. Så det er nok også derfor, at jeg ikke poster så meget for tiden. Det klinger hult at vise det beskidte vasketøj, for mit liv er ikke uperfekt, nøgent, råt, rodet og dellet. Det er det ikke mere. Jeg er i en proces, hvor jeg skal genopfinde mig selv. Finde ud af hvad mit brand er nu.

Der var en håndfuld af de unge tv-værter – Sofie Linde og mig og Joakim – der gik forrest og blev billedet på en mere upoleret og selvironisk værtstype. Men vi er ikke ”de unge” længere, og heldigvis er der kommet kvinder som Anna Lin og Maria Fantino til. Hvor er det godt! Jeg har taget min tørn og givet value for money, og nu er det nogen andres tur. Jeg behøver ikke hele tiden at finde på nye måder at være noget for nogen på."

Petra tjekker babyalarmen. Alt ånder fred, så der er tid til at lave en kop kaffe mere og tale om det, der nu fylder mest: børnene.

"Jeg bruger meget tid på at tænke på, hvordan jeg giver dem det fedeste liv. Jeg tænker meget på, hvor skal vi bo, for at vi alle har det fedest, hvordan vi giver vi børnene det bedste børneliv, og jeg bekymrer mig selvfølgelig om alt det, der venter.

Petra Nagel1.jpg

Hele den udvikling vi har set med skærme, fylder i mine tanker. For bare fem år siden var der ikke underligt, at man lod sin tumling sidde flere timer med iPad’en og se ”Gurli Gris”, men nu er vi heldigvis blevet så meget klogere. Jeg troede egentlig, at jeg ville være sådan en laissez-faire og easy-going mor, men det er jeg absolut ikke. Jeg har regler og grænser for alt muligt, som jeg ikke vidste, jeg gik op i. Sukker, skærme, mængden af smør på brødet.

Men der er bare så meget derude, der ikke er godt for vores unger, og de er stadig så små, at vi godt kan nå at ”redde” dem. Og endnu vigtigere: vi kommer så let til at reproducere det, vi selv er vokset op med, så jeg skal være langt mere opmærksom på, hvad det er, jeg viser dem."

Rollemodellen derhjemme

Petra Nagel har undersøgt forholdet til sin egen krop og udseende i programmet 'Petra elsker sig selv', hvor hun fandt ud af, at vores forhold til hylsteret langt hen af vejen handler mere om selvværd end om tallet på vægten. Men hvordan går det med kropsforholdet nu, hvor hun har født for tredje gang og befinder sig et nyt sted i sit liv?

"Det er godt, du spørger mig nu, hvor Laurits er fem måneder. For jeg vil indrømme at, jeg havde det ret svært for bare to måneder siden. Vi skulle lave 'Bachelorette', og stylisten skulle finde hele min garderobe til optagelserne på Sri Lanka – og så ville hun vide hvor meget, jeg mon ville tabe mig."

Petra kaster et sigende blik hen over bordet.

"Heldigvis svarede jeg: ”Jeg spiser og drikker, som jeg skal, for jeg ammer, og jeg kan ikke love, at jeg taber mig. Det kan endda være, at jeg tager på.”"

Alt gik imidlertid overraskende godt, for stylisten havde sørget for store størrelser, som Petra ikke skulle føle sig selvbevidst i. Og til sin egen overraskelse var hun det heller ikke. Selvbevidst.

Petra Nagel4.jpg

"Hele min garderobe var i størrelse XL og SÅ flot! Men det var ikke bare tøjet, der fungerede – der var også sket noget i mig. Jeg opdagede, at jeg owner mig selv nu, og jeg er stolt af, hvad min krop kan. Jeg sammenligner heller ikke min egen krop med andre kroppe, der har født tre børn. Jeg synes, at jeg er flot, og jeg synes, at min krop gør det så godt.

Men det er da også tarveligt, at det skulle tage mig tre børn, før jeg syntes, det var en bedrift at blive mor, og jeg anerkendte mig selv for det. Og hvis jeg ville martre mig selv, kunne jeg da så let som ingenting begynde at sammenligne mig med alle mulige andre mødre, der er tyndere eller har fladere maver end mig. Men det er for banalt. Og det er ikke i overensstemmelse med alt det, jeg har prøvet at lære mig selv og give videre til dem, der har fulgt med mig i alle de år på skærmen.

Det er for fjollet, hvis jeg så springer med på sammenligningsvognen, og det nytter ikke noget. Og nu hvor der er gået fem måneder, og kroppen ikke er så udspilet og er mere på plads, så er jeg landet i, at jeg nu engang har den krop, som jeg har nu."

Petra er vokset op i 80’erne og 90’ernes slankekultur og har lige som mange af os andre fra den generation haft svært ved at ryste de tynde idealer af sig – også selvom yngre generationer har introduceret os for befriende begreber som kropspositivisme og diversitet.

Men et nyt begreb har de seneste år også sneget sig ind: kropsneutralitet. Det handler om, at vi holder op med at forholde os til vores krop hele tiden – om den er tyk/tynd, grim/pæn – og i stedet bare er til stede i den som et hylster for vores liv og ikke et æstetisk objekt. Ræsonnerer det begreb i hende?

"Kropsneutralitet, siger du? Det er faktisk det, jeg selv er kommet til. Det er en ikke-følelse. Jeg vil simpelthen ikke forholde mig til min krop hele tiden. Det er dét, som de yngre generationer er blevet gode til at minde os om: At vi ikke hele tiden skal kommentere på krop og køn, og det har jeg taget til mig. Jeg har givet mig selv den gave, at jeg ikke hele tiden forholder mig til, hvordan jeg ser ud – jeg er mere

optaget af, hvordan jeg har det."

Hun holder en pause og mundvigene krøller opad.

"Ej, men det er jo som at spørge til ekskæresten, når man hele tiden spørger ind til krop, vægt og størrelse. Hvorfor skal vi tale om ham? Hvorfor skal vi give det emne plads? Det betyder ikke noget. Det er ligegyldigt. Jeg gider ikke tale om min krop, for jeg har ikke så høje krav til den længere. Jeg er bare glad for alt det, som den har givet mig, og at jeg kan passe min cowboybukser igen."

Petra husker, at hun i folkeskolen var pigen med den runde mave, der altid gik og trak maven ind, for at ligne de andre piger i klassen. Pigen der var forkert, for tyk, for meget.

"Endelig har jeg fundet en ny nænsomhed for den lille pige. Hvorfor var jeg så hård ved hende? Nu har jeg selv børn, der har fine maver, der vender udad, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for, at de ikke får de samme følelser, som jeg gik rundt med. Jeg vil have, at vi voksne skruer på de knapper, der skal til, for at de får et sundt forhold til kroppen, mens de er små, så det ikke bliver en kæmpe opgave, de skal tage på sig som voksne."

Petra Nagel7.jpg

Ingen plads til dobbeltmoral

Petra Nagel prøver derfor også at styre sin trang til at kommentere på, hvor meget smør der kommer på brødet eller sukker på havregrynene. I stedet fokuserer hun på at vise børnene en mor, der ikke taler negativt om sin krop eller er restriktiv i sin diæt. Mere balance, mindre skam. Men hvem orienterer hun sig selv imod, når hun selv skal finde rollemodeller?

"Jeg tænker tit på, hvem vi egentlig kunne spejle os i, da jeg var barn og ung. Der var kun superstjernerne i Vi Unge og Spice Girls. Det var på ingen måde kvinder, jeg kunne genkende mig selv i. I dag ser jeg op til fagligt stærke kolleger som Sara Bro, Natasja Crone og Stéphanie Surrugue. Og så holder jeg også øje med hele vækstlaget – alle de yngre kvinder, der kommer i mediebranchen. Jeg synes bare, de er så nice og seje," siger hun.

"Men særligt Sara Bro er ægte forbilledlig for mig. Jeg var praktikant, da hun lavede programmet 'Weekend Weekend', og hun har altid løftet de nye, yngre kvinder op. Hun har altid socialiseret og taget dem med på råd, og jeg ved, at hun skriver seje kvinder ned på en liste, så hun kan bruge dem som kilder på et senere tidspunkt. Hun løfter virkelig andre kvinder frem.

Sådan har jeg desværre ikke altid selv været. Jeg var meget bitter og misundelig, da jeg var yngre, og når andre havde succes, sunde parforhold og klarede sig godt, så havde jeg svært ved at rumme deres lykke, fordi jeg selv havde det ad helvede til. Jeg lavede dumme jokes og kom med smarte bemærkninger. Nu vil jeg gøre som Sara og være bedre til at løfte andre. Måske være mentor? Det er jo flot at snakke om; jeg har jo ikke gjort det endnu. Men nu er det sagt, så jeg kan holde mig selv op på det."

Har dine skønhedsidealer ændret sig med årene?

"Det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal svare på, for jeg har nok svømmet rundt i en idé om, at jeg ikke var flot. Jeg er blevet smukkere med alderen. Det har jeg endda bevis for. Der er billeder fra min ungdom, hvor jeg så ægte herrens ud. I dag er jeg vokset til, og jeg er glad for, hvordan jeg ser ud. Tidligere røg jeg meget, og jeg har ikke sovet godt i flere år, men alligevel er min hud levende og fuld af glød," smiler hun.

"Jeg har også fået bleget mine tænder, og det er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Jeg værdsætter virkeligt at have velplejede, hvide tænder. Jeg bruger ikke så meget makeup længere, fordi jeg i mit job får lagt så meget makeup, så det føles som en befrielse, når jeg ikke behøver at have makeup på derhjemme. Jeg går meget op i dufte, og når en kvinde cykler forbi, og hun dufter godt, så stiller jeg mig op og snuser ind."

Og det er faktisk noget, Petra savner midt i barslen: at iføre sig sin parfume, tage arbejdstøj på, slynge tørklædet rundt om halsen og cykle ind til sit job på 'Go’ morgen Danmark' og 'Go’ aften Live'.

Petra Nagel3.jpg

"Jeg glæder mig til følelsen af at have gjort noget ud af mig selv, og selvom jeg ikke bruger makeup, er min forfængelighed ikke forsvundet. Jeg har fået ekstremt mange grå hår de sidste par år, og jeg troede egentlig, at jeg var typen, der sagde: ”det går vi med”.

Men jeg får altså farvet bunden jævnligt. Jeg synes, det er så utroligt få på min alder, der kan få grå hår uden at se ældre ud – og det er jeg bare ikke parat til. Derfor sætter jeg også pris på hudpleje, som jeg aldrig har gjort det før. Jeg startede alt for sent, bare et par år inden jeg blev gravid første gang. Inden da kunne jeg finde på at gå i seng med fuld krigsmaling og så bare køre videre med den gamle mascara næste dag."

Er der nogen af nutidens idealer, der bekymrer dig?

"Jeg er i et limbo. For jeg er stolt af at være på forsiden af ALT for damerne med rynker og ingen retouchering og en attitude, der siger ”Petra elsker sig selv”. Men på den anden side har jeg det også sådan: ”You do you”. Det rocker ikke ved min båd, hvis andre får lavet botox eller filler. Jeg har da stadig selv ting, jeg gerne lavede om på. Få fjernet mine rande under øjnene, få en fyldigere overlæbe og få fjernet den der bule, jeg har i nakken," konstaterer hun og tilføjer så straks efter:

"Men jeg gør det ikke! For det går lige lodret imod alt det, jeg har står for og har råbt op om – om selvkærlighed og accept. Puk Elgaard, der også er et kæmpe forbillede for mig, udtalte engang, at det ikke duer, at alle os inde i tv får lavet alt muligt, for hvad skal de unge så spejle sig i? Hvordan skal de turde blive ældre naturligt, hvis de ikke ved, hvordan det ser ud? Det er scary shit!"

Baby-alarmen skratter, og Petra henter en lille, varm fyr ind fra barnevognen, der lyser op i et smil ved synet af sin mor. Hun er tydeligvis helt perfekt i hans øjne.

Hvilken livslektie vil du gerne give videre til dine børn?

"Det vigtigste for mig er, at deres selvværd prioriteres frem for alt. De er gode og dejlige i sig selv og ikke i kraft af, hvordan de ser ud, eller hvad de udretter. De behøver ikke ringe til mig, når de opnår noget i skolen eller på arbejdet, for at jeg skal synes, at de er gode. Det er det, som jeg gør med mine forældre, og det vil jeg gøre mit ypperste for, at de ikke gentager."

"De er, lige som de skal være."