Test af solcremer 2018

Står de hjemme hos dig? Tre populære solcremer dumper i ny test

Du skal se dig for, når du hiver en solcreme ned fra hylden, for ikke alle produkter kan leve op til, hvad de lover. Tre populære solcremer dumper i følge Forbrugerrådet Tænk i en ny test.

Når vi smører kroppen grundigt ind i solcreme, forventer de fleste af os, at vi er beskyttet med den faktor, der rent faktisk står på pakken.

Men det er desværre ikke tilfældet med alle solcremer på markedet i følge en ny test. 

Det er Forbrugerrådet TÆNK, der står bag, og de har testet solcremer for danskerne i mange år.

– Næsten hvert år, når vi tester, er der solcremer, som har problemer med at holde faktoren – enten i forhold til den beskyttelse, de skal give mod solens UVB-stråler eller solens UVA-stråler, og det er da også altid lidt overraskende for os som fagpersoner, at der er produkter på markedet, som har problemer med at holde den lovede faktor, forklarer Stine Müller, der er testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk.

Hvis en solfaktor ligger væsentligt under det, producenten lover - i denne test var det faktor 30 - så dumper de i testen. Det kan både være den faktor, der indikerer, hvor meget solcremen beskytter mod solens UVB-stråler eller solens UVA-stråler.

– I det her tilfælde er det to sprays fra Derma og Änglamark, hvor beskyttelsen mod UVB-stråler, som er dem, der giver forbrændingen, er for lav i forhold til den angivne faktor, forklarer Stine Müller. 

Hos Dermapharm, der er producenten af de to solcrememærker Derma og Änglamark, er man lodret uenige i Tænks resultat.

"Forbrugerrådet Tænk siger, på baggrund af deres test, at solfaktoren i Derma Solspray SPF 30 er lav. Vi har derfor bedt et internationalt, uafhængigt laboratorie, om at teste præcis samme batch solspray som Forbrugerrådet Tænk og efter samme metode . Den samme testmetode som svanemærkesekretariatet også lægger til grund for deres godkendelse. Resultatet er, at Derma Solspray SPF 30 lever op til det løfte, vi giver til vores forbrugere. Beskyttelsesfaktor 30. Rapporterne er naturligvis offentlige og kan læses på Derma.dk, og de er også sendt til Forbrugerrådet Tænk." udtaler Mikkel Egelund Jensen, adm. direktør CEO, Dermapharm A/S.

Det er muligt at læse Dermapharm og Coops fulde modsvar i en faktaboks i artiklen.

Den sidste solcreme er en spray fra mærket Hawaiian Tropic, som ikke forhandles herhjemme, men som er et stort, verdensomspændende mærke, som mange af os kender fra solferier i udlandet.

– Vi har valgt at tage den med, fordi vi i tidligere test, som vi har lavet sammen med vores samarbejdspartnere i andre europæiske lande, har set, at der er problemer med det her mærke. Cremen giver heller ikke denne gang tilstrækkelig beskyttelse mod solens UVB- eller UVA-stråler, og derfor kan vi ikke anbefale selve mærket, understreger Stine Müller på vegne af Forbrugerrådet Tænk.

Her er de tre solcremer, der dumper i Forbrugerådet Tænks nye test

Derma Solspray - faktor 30

Änglamark Sunspray til børn og voksne - faktor 30

Hawaiian Tropic Sun protection continous spray - faktor 30

KILDE: Forbrugerrådet Tænk

Du kan finde en samlet liste med ALLE testede solcremer gennem årene inde på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside, hvor de har testet i alt 31 solcremer og -sprays. Her er også de mest anbefalelsesværdige solcremer, og hvilke seks produkter på markedet, som rådet dumper. Du finder solcreme-testen her

Svar fra producenten bag Derma og Änglamark

Dermapharm:

Dermapharm er meget uenig i testresultaterne for Derma og Änglamark, og producenten af de to solcremer har fået foretaget en ny undersøgelse:

"Forbrugerrådet Tænk siger, på baggrund af deres test, at solfaktoren i Derma Solspray SPF 30 er lav. Vi har derfor bedt et internationalt, uafhængigt laboratorie, om at teste præcis samme batch solspray som Forbrugerrådet Tænk og efter samme metode . Den samme testmetode som svanemærkesekretariatet også lægger til grund for deres godkendelse. Resultatet er, at Derma Solspray SPF 30 lever op til det løfte, vi giver til vores forbrugere. Beskyttelsesfaktor 30. Rapporterne er naturligvis offentlige og kan læses på Derma.dk, og de er også sendt til Forbrugerrådet Tænk."

Mikkel Egelund Jensen, adm. direktør CEO, Dermapharm A/S

KILDE: Forbrugerrådet Tænk

OPDATERING (20.06.18): Artiklen er opdateret med svar fra Coop, der står bag Änglamark:

Coop:

"Produktet har været uændret på markedet i over 6 år og testes løbende. Test af sollotion er meget krævende og vanskelige at udføre, og usikkerheden kan svinge fra laboratorium til laboratorium. Vi mener derfor ikke, at man på baggrund af denne ene test hårdt kan konkludere, at den lovede solbeskyttelse på Änglamark Sun spray ikke er opfyldt. I denne sag viser det sig, at 2 ens produkter kommer ud med 2 forskellige resultater."

Malene Teller Blume, kvalitetschef i Coop

I en mail til ALT.dk

Se de tre eksterne laboratorierapporter her på Derma.dk

Solbeskyttelse på spray vs. cremer

De senere år er det blevet meget populært med solcremer på spray herhjemme, og i år har Forbrugerrådet Tænk derfor haft særligt fokus på netop disse. 

Ifølge Stine Müller skal du som forbruger dog ikke være nervøs for, at en solcreme på spray er et dårligere produkt end en creme.

– Tidligere år har vi testede lotions på tube og flaske, og i forhold til at lave et godt produkt, er der ingen forskel på indholdet i en spray eller tube. Man kan få en god solcreme i alle udgaver, forklarer hun og uddyber, at man som forbruger til gengæld skal være opmærksom på noget andet ved brugen af spray.

– Med en spray kan det være svært at vide, hvor meget man kommer på, når man bruger sådan en på armen eller benet. Og det er ret store mængder, du skal bruge - gerne en hel håndfuld. Det kan være let at få solbeskyttelsen sprayet ud, men omvendt skal man være opmærksom på, at man sprayer rigtig mange gange. Matas angiver på deres solcreme, at der skal 15 tryk til at beskytte en arm. Det kan selvfølgelig variere alt efter produktmærke, men det er en meget god indikator på, at man skal trykke en del flere gange, end man måske forestiller sig, understreger Stine Müller.

Få styr på UVA- og UVB-strålerne her

Gode råd om solcreme

Har I et godt råd til, hvad man som forbruger skal være opmærksom på, når man køber solcreme?

– Det vigtigste er, at solcremen er et supplement til andet solbeskyttelse, som tøj, hatte og skygge. Og derudover skal du smøre rigeligt på og gerne gøre det ad to omgange. Gør det én gang og vent fx i et kvarter, så gør du det igen. På den måde kan du bedre undgå "helligedage", hvor dele af kroppen ikke er beskyttet tilstrækkeligt.

Bør man frygte hormonforstyrrende stoffer i solcreme?

– Når det gælder indholdsstoffer, er der et par af produkterne i vores test, der indeholder hormonforstyrrende stoffer. Hvis du er optaget af at gå uden om det, har vi udviklet en app, hvor du kan scanne produktet inden du køber det. Appen er gratis og hedder Kemiluppen.

KILDE: Stine Müller, testansvar hos Forbrugerrådet TÆNK