Overlæge Anette Tønnes Pedersen har især ét godt råd til kvinder i overgangsalderen
Leder du også efter svar og lindring? Få dem hos overlæge Anette Tønnes Pedersen, der forsker i kvindelige kønshormoner og behandler PMS/PMD-ramte kvinder på Afdeling for Kvindesygdomme på Rigshospitalet.
Hvorfor har kvinders overgangsalder været så underbelyst et emne?
“Der er meget information derude, som forvirrer mere, end det oplyser, og der er ikke mange kvinder, som synes, at det er oplivende at snakke om, at du ikke er fertil længere, at huden rynker, og at alt rykker sydpå.
Men jeg håber, at kvinder begynder at bruge hinanden mere, skruer ned for forfængeligheden og blufærdigheden og lytter til hinandens erfaringer.”
Hvad er forskellen på menopause og perimenopause?
“Menopausen indtræder, når du har din sidste menstruation. Når du ikke har haft menstruation i 12 måneder, kan du tælle tilbage og se, hvilken dato du gik ind i menopausen.
Perimenopausen er perioden op til og efter menopausen, som er præget af ustabil funktion i æggestokkene og er det samme som overgangsalderen eller klimakteriet. Peri betyder omkring. Når perimenopausen klinger af, og menopausen er indtrådt, er du postmenopausal. De typiske symptomer i perimenopausen kan være hedestigninger, svedeture, ledsmerter, muskelsmerter, tørre slimhinder, søvnproblemer, hjertebanken, koncentrationsbesvær og humørsvingninger.
Deltag i debatten her.
Det er vigtigt at understrege, at en tredjedel af alle kvinder stort set ingen symptomer har, en tredjedel har symptomer, som er til at leve med, og en tredjedel er så hårdt ramt, at der er behov for lindring. Det er meget individuelt, hvor meget symptomerne påvirker os, men for en stor gruppe kvinder kan de være invaliderende for deres arbejds- og sociale liv. Det er dem, jeg gerne vil nå ud til, for de har brug for lindring og vejledning.
Jeg er glad for, at flere sætter fokus på det, for også yngre kvinder har brug for at få overgangsalderen afdramatiseret, vide, hvad der venter, og at der er hjælp at hente.”
Er det en god idé at tage hormontilskud?
“Mit vigtigste budskab er, at kvinder skal lytte til fagekspertise og ikke til andres holdninger. Det er kvindens egen beslutning, om hun vælger at lindre sine symptomer med østrogen, efter at have rådført sig med sin læge.
Men der er ingen tvivl om, at den mest effektive lindring ved svære gener er et østrogentilskud. Ikke syntetiske østrogener, men naturlige, bioidentiske hormoner, hvilket betyder, at præparatet indeholder det samme østrogenmolekyle, som laves i æggestokkene. Der skal ikke mere til end ca. en tredjedel eller en fjerdedel af ens egen tidligere normale hormonproduktion til, og det er ufarligt, hvis ikke du tidligere har haft blodpropper eller brystkræft.
Hvis du vælger at tage østrogentilskud i mindre end fem år omkring 50 års-alderen, har du statistisk ingen øget risiko for brystkræft.”
Er der nogle alternative råd, der også kan hjælpe?
“Søvn. At du sikrer, at du får de optimale antal timer i et uforstyrret sovemiljø. Så skærmene, telefonen og måske endda en snorkende mand skal ud af soveværelset. Og så er det en god idé at undgå alkohol og kaffe om aftenen og gå i seng på samme tidspunkt.
Overvægtige kvinder har typisk også flere hedestigninger, så hold vægten, før du kommer i overgangsalderen uden at blive for tynd og overtrænet. Det kan biologien ikke holde til, og det kan føre til knogleskørhed. Den græske læge Hippokrates sagde, at moderation skaber de sundeste mennesker. Ikke for meget og ikke for lidt, for når kroppen er i balance, er den bedre rustet til udfordringer.
Det er sværere at komme af med de hvide fedtceller og bygge muskler op igen efter klimakteriet, så det er en god idé at træne med måde allerede før menopausen.”
Er der nogle positive bivirkninger ved perimenopause?
“Det er langt fra alle kvinder, som får en slem overgangsalder, og der er lindring at hente. Men mange synes også, at det er befriende, at der ikke længere er en forventning om, at de skal have flere børn, og de fleste er et sted i livet, hvor de har erfaring, er godt etableret i deres karriere, og deres børn er mere selvstændige.
Som kvinder er vi et godt sted, når menopausen indtræffer, for lige så fantastisk livet med uddannelse, nye jobs og småbørn er, lige så skønt er det, når ansvar og forpligtelser ebber ud. Og derfor svigter vi kvinder, hvis de i den periode, som skulle være fuld af overskud, ikke sikrer dem let og risikofri lindring, hvis der er behov for det, med vejledning og de rigtige tilskud.”