Så godt er styrketræning for dig: Se de 7 sundhedsgevinster
Din fedtforbrænding stiger, dine knogler bliver stærkere, og du får en bedre kropsfornemmelse. Her fortæller muskelforsker og ph.d. Anders Nedergaard om hvad der sker i kroppen, når den styrketræner.
Der er mange grunde til, du skal styrketræne. Nogle mener f.eks., at det er et afgørende våben i kampen mod appelsinhud. Der er også dem, der siger, du bliver yngre af styrketræning. ALT for damerne har spurgt muskelforsker og ph.d. Anders Nedergaard om, hvad der sker i kroppen, når den styrketræner.
Hjernen
Når du styrketræner, træner du samtidig hjernen i at sende signaler til musklerne med
større frekvens. Det betyder, at du får større kraft i dine muskler, så du bliver hurtigere og stærkere.
Hormoner
Når du styrketræner, frigives væksthormon og adrenalin, hvilket både virker fedtforbrændende og opkvikkende.
Vægt
En liter muskel vejer 1,1 kilo, mens en liter fedt vejer 0,9 kilo. Derfor vil du ikke se den store forskel på din vægt, hvis du taber fedt (og centimeter) og samtidig får flere muskler. Til gengæld stiger dit kaloriebehov jo flere muskler, du får. Muskler bruger i hviletilstand cirka 13 kcal per kilo i døgnet, mens fedt kun bruger cirka fire kcal per kilo i døgnet.
Knogler
Når det kommer til træning, er styrketræning dit bedste forsvar mod knogleskørhed, da det øger tætheden i dine knogler og gør dem stærkere. Desuden bliver også dine sener stærkere, og du er dermed mindre udsat for skader.
Lunger og kredsløb
Er du utrænet, øger styrke-træning din iltoptagelse en smule. Derudover vokser dit hjerte på en god måde og bliver dermed bedre til at pumpe blodet rundt i kroppen.
Musklerne
Dine muskelfibre vokser og bliver stærkere. Ved korte, tunge sæt med lange pauser vokser de hurtige fibre (der gør, at du kan bevæge dig hurtigt), mens de langsomme muskelfibre (der gør, at du kan være udholdende) vokser ved lange og mindre tunge sæt med mange gentagelser og korte pauser.
Nervesystemet
Når du øver gentagne be-vægelser, får du en bedre kropsfornemmelse. Det vilsige, at du bliver bedre til at mærke de bevægelser, du træner, hvilket betyder, at du skal bruge færre kræfter på dem. Ligesom du også bliver bedre til at mærke, hvor din krop er i rummet, og de enkelte kropsdele i forhold til hinanden.
LÆS OGSÅ: 6 fakta om hvordan alkohol påvirker din træning
LÆS OGSÅ: Tjek din viden: 3 myter om træning
LÆS OGSÅ: Lækker krop og godt humor: 10 gode grunde til at styrketræne