Veninder

Sådan er du den gode veninde

Hvad gør du, når din veninde er i krise? Det kan være svært at vide, så her er fire råd til dig, der gerne vil være en god støtte – og fire råd til dig, derhar brug for, at din veninde træder til.

1. Sådan er du en god veninde

Giv din opmærksomhed. Når du giver en anden din opmærksomhed, så giver du noget meget dyrebart. Så giv det – selv i den mindste form. En hjerteemoji er ikke det samme som timers samvær, men det er stadig et bevis på, at du tænker på hende. Så send det. Vær ikke bange for at give små bidder. Send små beskeder, lydfiler, emojis, billeder og hav jævnlig kontakt, mens krisen kradser.

2. Vær opsøgende

Mange mennesker begår en fatal fejl overfor venner og familie i krise. De siger: Sig til, hvis der er noget, du har brug for. Problemet er bare, at det kan man måske ikke, når man er sendt til tælling og midt i sit livs kamp. Så vær opsøgende og tag konkrete initiativer som "Jeg ringer i aften, tag telefonen, hvis du vil tale". "Vil du spise med mig, hvis jeg kommer forbi med mad?" "Er du klar på en gåtur i morgen formiddag?" Vær cool med måske at få et nej. Det er en gave for hende at vide, at hun har muligheden.

3. Stil åbne spørgsmål

Du ved ikke, hvordan hun har det. Punktum. Og selvom du på mirakuløs vis skulle vide det, så har hun brug for at finde sine egne ord. Så stil åbne spørgsmål. De begynder med HV-ord. Hvordan har du det i dag? Hvad sker der i dig lige nu? Hvordan kan jeg støtte dig? Hvad føler du omkring det hele?

4. Tal også til hendes krop

Det er nemt at falde i "lad os så tale hele natten" med rødvin, men nogle gange er det faktisk svært at rumme, når man er kriseramt. Så tal også til din venindes krop og sanser. Hent hende i bil og kør et smukt sted hen for at gå en tur i naturen. Inviter hende i sauna. Sæt musik på og dans med hende hjemme i stuen. Giv hende mange kram og hold hende i hånden. Kærlig forbindelse sker ikke kun i hovedet. Det kan være så livgivende at have en veninde, der kæler for dine sanser og følelser, når du har det svært.

5. Til dig, der selv er i krise

Fortæl, hvordan du har det. Du skal ikke være noget bestemt. Der er tusindvis af forestillinger om, hvordan man sørger, er sej efter utroskab, kommer sig over en skilsmisse eller fyring, men det kan du være fuldstændigt indifferent overfor. Din eneste opgave er at finde din vej og fortælle dem, der holder af dig, hvordan du oplever det hele. Stol på, at dem, der elsker dig, også elsker alle de sider af dig, som din krise vækker. At vise din smerte, frustration, vrede og tvivl er en kæmpe gave for jeres relation. For når du er ærlig, så kan andre også være det.

6. Svar, når din veninde rækker ud

...Også selvom du ikke har overskuddet. Du behøver ikke skrive en roman eller tale en time, men giv hende et svar, så hun ved, at du er okay, og at du ønsker hendes opmærksomhed. Ellers vil hun sikkert holde op med at opsøge dig, fordi hun bliver usikker på, om det er ønsket.

7. Vis din påskønnelse

Når nogen rækker ud efter dig, så vis, at du værdsætter det. Det lyder enormt enkelt, men desto mere nede vi er, desto sværere er det tit. Men gør det alligevel. Sig tak og sæt ord på din værdsættelse. Det betyder både noget for den, der modtager din påskønnelse, men det løfter også dit mentale velvære ved at aktivere din taknemmelighed, for du bliver mere opmærksom på det, du faktisk har – trods krisen.

8. Bed om det, du har brug for

Desto mere præcist du kan bede om det, du har brug for, desto større mulighed er der for, at du får det. Hvis du er helt blank, så sig det. Men har du en følelse af, at det ville være rart med hjælp til at male lejligheden, efter han er flyttet ud eller besøge din mors grav eller få styr på økonomien efter fyring, så bed om det.

VENNER I MODGANG

Mange fortæller, at de under deres livskriser også har mistet venner. Nogle gange er modgang en fin anledning til at redefinere sine relationer. Andre gange kommer berøringsangsten i vejen og slår et skår i en ellers god relation. Som veninde kan det være svært at vide, hvordan du kan være der. Vi har ikke længere en fælles forståelse af, hvad "man" gør for at støtte, og det lægger et kæmpe ansvar på den enkelte.

OM DAISY LØVENDAHL

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk