5 tips fra Daisy Løvendahl: Sådan kommer du op, når du er gået ned
Alle oplever, at døre pludselig lukkes. Venskaber glider ud i sandet, børn flytter hjemmefra, og ansættelser ender brat. Men hver gang én dør lukkes, åbnes et vindue på klem. Enhver afslutning er nemlig potentielt begyndelsen på et nyt og spændende eventyr. AF
1. Tjek dit mindset
Et gammelt ordsprog siger, at når Gud lukker en dør, åbner han et vindue. Der er noget meget fint og optimistisk i den tankegang. Det gør en verden til forskel for dit mentale velvære, om du står foran en lukket dør og tænker: ”Nu er det slut. Det er forbi. Ingen har brug for mig”. Eller om du tænker: ”Så er der plads til noget nyt. Hvor mon det åbne vindue er?”
Den første tankegang fryser dig fast og afholder dig fra at handle. Den anden giver dig håb og kræfterne til at skabe nye muligheder for dig selv. Derfor skal du være meget skarp på, hvilket mindset du vælger. For det er afgørende for, hvilke personlige ressourcer du får i spil. Ingen leder efter et åbent vindue, hvis de ikke tror, det findes. Derfor skal du give dig selv en tro på, at de lukkede døre betyder, at noget andet åbnes, for så kan du lede efter de nye muligheder og måske ende med at finde noget, du vil blive ligeså glad for eller måske endda holde mere af.
2. Tag en tudedag
En af farerne ved selvudvikling er, at almindelige følelser bliver tabu. Pludselig er det forbudt at være ked af det og have en lortedag, for så er man ikke optimistisk, omstillingsparat og mentalt sund. Det er noget sludder. Selvfølgelig må du gerne være ked af det, når noget, du holder af, bliver taget fra dig. Uanset om det er et job, du var glad for, eller en periode i livet, der er ovre, fordi ungerne ikke længere er søde små, men store selvstændige festaber.
Så tag en tudedag. Eller en uge! Gå all in med eksistentiel kvalme og sortsyn, men stop igen, når du har grædt ud. Der intet problematisk i at gå ned. Faktisk er det bekymrende, hvis folk er konstant ovenpå. Men det er et problem, hvis følelsen af lukkede døre bliver en livsindstilling. Giv derfor dig selv plads til at være nede, og rejs dig op igen, når du er parat til næste eventyr.
3. Intet eventyr uden forhindringer
På alle helterejser er der udfordringer. Det er derfor, rejsen hen mod skatten, prinsessen og det halve kongerige kræver en helt eller heltinde. Hvis vi bare kunne ride direkte ind i solnedgangen med den store kærlighed under armen, økonomisk tryghed på slottet og med en vished om, hvem vi dybest set er, behøvede vi hverken at læse eventyret eller leve livet. Udfordringerne er også dem, der skaber helten. Så find din brynje, puds dit sværd, og lær trylleformularerne, for livet er alt andet end den lige lette vej. Det er dit eventyr, og nu er det tid til et nyt kapitel.
4. Det handler ikke om dig
Hvis du har bare lidt pessimist i dig, og det har de fleste, er det nemt at tænke: ”Ja. Jeg vidste det. Gode ting holder aldrig for mig, for jeg bliver altid (indsæt selv det negative, du tror om dig selv)”. Men helt ærligt. Mennesker bliver fyret, selvom de er mega kompetente, og gode relationer ender, fordi energien nogle gange bare dør.
Det siger ikke nødvendigvis noget dårligt om dig. Er du parat til at give plads til noget nyt? Så gå ud i verden, smil og tænk: ”Jeg er åben for eventyr”. Der kan ske en masse, når du vover at have den attitude. Drik kaffe med spændende mennesker, del dine tanker, og lyt til nogle, du måske ikke plejer at tale med. Af sted med dig!
5. Sæt dig et mål
Når noget ender, åbnes der også for noget andet. Det er livets magi. Sommerens blomster dør, så nye kan spire næste forår. Tag dig tid til at reflektere over, hvad du vil med den energi og tid, der før var bundet. Hvilket job drømmer du om nu? Hvilke fællesskaber vil du gerne dyrke? Sæt dig nye mål, fokuser på det, du ønsker, og tænk på alle mulige og umulige måder at realisere dem på. Tag derefter et skridt, og et skridt, og et til. Se, eventyret er allerede ved at folde sig ud