Michelle Obama og Bente Klarlund

Sådan træner de kloge

Vil du i gang med træning, der gør dig klogere og får dig til at præstere bedre? Lad dig inspirere af veltrænede, geniale forbilleder.

Tag din egen medicin

Bente Klarlund Pedersen er et godt eksempel på en god begavelse, der træner for at holde sig selv og sin hjerne skarp. Hun er overlæge på Rigshospitalet, Professor ved Københavns Universitet og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed.

Hvor ofte træner du? “Jeg træner i princippet hver morgen, men da jeg rejser meget og ofte skal tidligt af sted med fly eller tog, er det reelt kun 4-5 morgener om ugen.”

Hvad træner du? “Jeg går, løber og dyrker lidt styrketræning. Jeg tænker godt, når jeg går – det er en kreativ proces. Tankerne kommer, af sig selv, især hvis jeg ikke har et formål med at gå. Det er anderledes, når jeg løber. Så bliver jeg tanketom, og hjernen bliver nulstillet. Med styrketræningen får jeg en følelse af belønning, fordi jeg har stået det igennem.”

Hvad gør træningen for dine tanker? “Det gør mig stærk, og jeg kan kapere flere udfordringer. Jeg har ofte travlt, men jeg er meget sjældent stresset.”

Kan du mærke forskel på de dage, du træner i forhold til de træningsfri dage? “Ja, jeg har det klart bedst, når jeg har fået banket pulsen godt op som start på dagen.”

Hvordan holder du fast i træningsrutinerne? “Det er en viljeshandling.”

Lytter du til podcasts eller musik, når du løber? “Nej, jeg dyrker mine tanker eller tanketomheden.”

Gloria Steinem (1934 - )

Er journalist, debattør, foregangskvinde og medrivende foredragsholder. Allerede i starten af 1980’erne var den amerikanske tænker forbilledlig i sin tilgang til træning. Mens alle andre gik på South Beach-diæter, deklarerede Steinem, at ‘stærk var det nye slank’. Hun påpegede også det åbenlyse: At kvinder i traditionelle samfund aldrig er blevet ansporet til at være stærke, sunde og veltrænede. De skulle enten lave og spise mad, som tykke husmødre eller fornægte mad og blive de smukke hustruer.

Gloria Steinem praktiserer selv en solid blanding af bevidst træning i form af styrketræning, sund mad og en daglig aktiv livsstil, og mener at en af måderne, vi kan tilkæmpe os en plads i verden, er ved at turde opbygge muskelmasse, modstå botox og stå ved vores holdninger og køn.

Michelle Obama (1964 -)

Hun var mentor for sin mand på jurastudiet, hun fik også højere karakterer og større akademisk anerkendelse end ham. Og da de nåede til det Det Hvide Hus, havde hun sin egen agenda. Nationen måtte træne mere, spise bedre og komme i form for at være on top og klar til at præstere i verdenssamfundet. Hun opfandt ‘Let’s Move’-kampagnen, der skulle få hele USA – særligt børn og unge – til at bevæge sig igen. Hun var selv en rollemodel og i stedet for at invitere sin familie på søndagsbrunch, mødtes de til en familie-bootcamp.

Charles Dickens (1812-1870)

Vi kender ham fra klassikere som Oliver Twist og Et Juleeventyr, men han var også motionsafhængig og rituel. Hver dag begyndte han med morgenmaden præcis klokken otte, frokosten var en stille affære med hovedet i litteraturen og præcis klokken to, satte han ud på en tre timer lang gåtur og vendte hjem med nye ideer.

Niels Bohr (1885-1962)

Den danske videnskabsmand og vinder af Nobelprisen i Fysik i 1922 var både fodboldspiller og en overgang målmand i klubben AB. Han skulle have brugt fodbold- intervaltræning til at få afløb for energi og fylde hovedet med ideer. En anekdote går på, at Bohr under en kamp havde så travlt med at udregne en matematisk formel, at han lod modspillerens mål gå ind.

Ernest Hemingway (1899-1961)

Den verdensberømte krigskorrespondent, forfatter og nobelprismodtager, Ernest Hemingway, sagde engang: “My writing is nothing, my boxing is everything.” Boksetræning med sjipning, armbøjninger og øvelser med lette vægte var en essentiel del af hans liv og med til at gøre ham til den store forfatter, han var.