Sådan undgår du forkølelsessår
Forkølelsessår hører bestemt ikke kun vinteren til, for en lidt for travl hverdag kan aktivere den virus, som vi næsten alle sammen bærer rundt på.
Den bedste hjælp til at undgå forkølelsessår er at undgå stress. Når vi bliver udsat for stress, bryder forkølelsessåret ud. Forkølelsessår skyldes en lille herpesvirus, som ligger i dvale i nogle af vores nerveceller. Hvis vi bliver udsat for stress, reagerer nervecellerne og ’’vækker’’ de små viruspartikler, som så bliver aktive og vandrer ned langs nerven og ud til huden, hvor de danner små blærer, som hæver op, svier, brænder og brister. Det er det, vi kalder for forkølelsessår.
Alle former for stress kan genere nervecellerne og derved være med til at vække viruspartiklerne fra deres dvaletilstand. Det gælder først og fremmest psykisk stress udløst af mobning, travlhed, skuffelser og krisetilstande – men det gælder også fysisk stress, sollys, varme, kulde, slag, smerter, infektioner og søvnmangel.
Næsten alle voksne danskere er smittet med den virus, som er årsagen til sygdommen. Det er heldigvis kun hver femte af de smittede, som får det igen og igen.
Her er de bedste tips til at gøre noget ved forkølelsessår
- BRUG en økologisk læbepomade med solblokker. Du kan nemlig få forkølelsessår, når den stærke sol rammer den sarte hud omkring læberne.
- BESKYT læberne ved at bruge en læbepomade, der indeholder citronmelisse.
- SMØR Tea Tree Oil på såret. Denne olie dræber virus og er derfor også ideel at bruge dagligt for at forebygge forkølelsessår.
- OVERVEJ, om du kan omstrukturere din hverdag, så den bliver mindre stresset og mere rolig og afslappet.
- HUSK, at man skal begynde behandlingen så tidligt som muligt, helst når den første irritation viser sig.
- Du kan også købe en særlig creme på apoteket, hvis intet andet hjælper. Du kan få den uden recept.