Vær god ved julemaven: 10 geniale råd, du bør kende
Andelår, brunede kartofler, stegt medister og masser af rødvin. De fleste af os spiser og drikker anderledes – og mere – i julen, end vi plejer, og det kan give problemer med fordøjelsen. Her får du nogle gode råd, hvis maven kører sur i julen.
Svien i maven samt en ubehagelig brændende smerte bag ved brystbenet og helt op i halsen. Sådan kender de fleste af os til sure opstød, halsbrand eller for meget mavesyre, som tilstanden også kaldes.
Hvert år må mange danskere indlægges, fordi de har forædt sig, men langt de fleste kommer dog gennem julen med lettere fordøjelsesbesvær og mavegener. Det er særligt julens fede og kaloriemættede mad, der er årsag til, at maven opfører sig anderledes – og surt.
Spiser du for store måltider eller for fed mad, som du oven i købet skyller ned med lidt for meget alkohol og rødvin, så risikerer du, at fordøjelsen bliver forstyrret, og du får gener og smerter i maven. Når maven kører sur, skyldes det for meget mavesyre.
Mavesyre produceres i mavesækken og har en vigtig funktion, da den er med til at nedbryde den mad, som du spiser og samtidigt dræbe forskellige bakterier. Men sommetider bliver mavesyren presset den forkerte vej – fra mavesækken og tilbage i spiserøret – og derved opstår halsbrand og sure opstød.
Hvor fed mad opholder sig længe i mavesækken og gør den overfyldt, så kan bl.a. alkohol og koffein afslappe den lukkemuskel, der ellers skal sikre, at maveindholdet ikke glider op i spiserøret.
Samtidigt kan sodavand, øl og andre drikke med kulsyre skabe et ekstra pres på mavesækken og gøre den udspilet. Det er altså ikke nødvendigvis en fødevare, der giver dig problemer med for meget mavesyre, sure opstød eller halsbrand, men derimod ofte kombinationen af forskellige mad- og drikkevarer, og her er det særligt stærkt krydret eller fed mad, koffein eller for meget alkohol, der er skurken.
10 nemme råd
- Undgå meget store måltider. Spis hellere 5-6 små måltider i løbet af dagen end tre meget store.
- Spis langsomt og sørg for at tygge maden godt og grundigt. Dermed undgår du for det første at overspise og hjælper desuden fordøjelsen på vej.
- Skær ned på fedtet og prøv at holde lidt igen med de mest fedtholdige madvarer.
- Spis mad, der indeholder mange kostfibre, fx kål, groft brød, rodfrugter og kornprodukter.
- Undgå stærkt krydret og røget mad, fx røget laks og skinke, da det øger produktionen af mavesyre.
- Hold igen med appelsinjuice og andre former for frugtjuice, særligt juice af citrusfrugter, da det indeholder meget syre.
- Undgå at drikke for meget kaffe og alkohol, især rødvin, der hæmmer funktionen af lukkemusklen i maven.
- Drik ikke kulsyreholdige drikke, fx sodavand, danskvand eller cider.
- Drik vand før og efter måltidet.
- Undgå chokolade, pebermynte, hvidløg og løg, da særligt disse fødevarer er med til at hæmme mavelukkemusklens funktion.