Få motivation som en OL-atlet
Når sofaen trækker mere end crosstraineren i fitnesscenteret, kan du vælge mellem at overgive dig til din indre dovenlars eller fuldstændig skifte attitude og kopiere de professionelle OL-atleters tilgang til at skabe resultater. Hvis det virker for dem, kan det vel også virke for os andre dødelige?
I virkeligheden er det måske motivationen for at komme i sving i første omgang eller måske bare komme ud lidt oftere, der mangler. Og motivation og lyst er faktisk noget, der er nogen, der beskæftiger sig rigtig meget med – nemlig dem, der træner de professionelle sportsfolk til at præstere endnu bedre, vinde verdensmesterskaber og OL-medaljer.
En af dem er Christian Engell fra firmaet Vindermentalitet.dk. Han er cand. scient. med speciale i idrætspsykologi og arbejder med sportsfolk som landsholdspilleren William Kvist.
Han mener, det er særdeles effektivt at arbejde med den mentale del af træningen, og ikke kun med kroppen.
− Det gælder for langt de fleste ting, at hvis de bruger hovedet, så bliver de dygtigere. Det gælder også for sport. Når du forholder dig til det, du laver, så kan du præstere bedre. Det giver udvikling, så du bliver bedre til nogle ting. Måden vi tænker på, har jo betydning for, hvordan vi handler, og måden vi går til en opgave på. Og det at være bevidst om, at hvis du træner på en anden måde, så får du et andet output, siger han.
Guide: Find din motivation – og bevar den
I følge Christian Engell er motivation en tretrinsraket, hvor du for hvert niveau kommer lidt tættere på den vedvarende lyst til at dyrke motion – og det gælder uanset, om du gerne vil i gang, eller du bare vil dyrke mere motion og samtidig bevare glæden ved det. Der er tre niveauer, du skal igennem:
Niveau 1 – Sæt fokus på nydelse. Fokuser på dig selv og de ydre rammer. Kommer du ud at løbe, hvis du må få en is bagefter? Føler du dig godt tilpas, mens du træner? Vil det for eksempel hjælpe at have noget lækkert træningstøj på i fitnesscenteret, så du ikke føler dig åndssvag ved siden af dem, der ser ud, som om, de er født på en spinningcykel? Fokuser på at have tillid til det miljø, du skal træne i og på at forære dig selv en bonus efter træningen. Du skal simpelthen gøre alt for at gøre træningen til en oplevelse, du kan nyde.
Niveau 2 - Engagement. Det gælder om at finde en aktivitet, der fører til, at du koncentrer dig og bliver optaget af den. Find noget, hvor du føler, det er en mere legende og undersøgende proces for dig end noget monsterkedeligt på niveau med at tage opvasken. Hvis du for eksempel godt kan lide at løbe, kan det være, at du skal begynde at lege med terrænet, med din puls eller vejrtrækning eller udforske nye ruter, som udfordrer dig på en anden måde. Husk, at der er meget træning, der faktisk er lidt kedeligt, og den primære grund til, at vi for eksempel går i fitnesscenteret, er, at det er fleksibelt og ikke nødvendigvis fordi, det lige passer perfekt til vores natur.
Niveau 3 – Find en mening med din træning. Her handler det om at finde en merværdi i din træning. For fodboldspillere handler det om, at det skal gå holdet eller klubben godt, eller tilskuerne skal have en god oplevelse. Men som et helt almindeligt menneske, kan det måske give mere mening at se på, hvilke konsekvenser dine sundhedsvalg har for andre. Bliver du simpelthen i bedre humør, eller bliver mere produktiv på arbejdet, får mere overskud til at tømme opvaskemaskinen eller bage boller til din kæreste, når du får trænet regelmæssigt? Og bliver du måske selv mere glad, hvis du gør andre glade?
Hvis du kan mestre de tre niveauer, lover Christian Engell, at du vil få en anden indgang til din træning. I stedet for bare at trække dig selv igennem endnu en fitnesstime, vil du blive til stede i det du laver.
− Det betyder ikke, at du ikke kan blive lidt udfordret på din udholdenhed, men det er nogle rigtig gode forudsætninger for at lave noget vedvarende, siger han.
Se hvordan du gør på næste side...Sådan gør du
1. Når du arbejder med dit formål med din træning, kan du skrive dine tanker omkring det ned i en bog eller fortælle det til dine venner eller familie.
2. Når du har fundet frem til det, glemmer du det ikke igen – men det vil heller ikke være i din bevidsthed hele tiden. Så skriv det ned og tag det frem, når du ikke føler dig motiveret.
3. Brug dine veninder, når du dyrker motion. Aftal at hjælpe hinanden. Aktiviteter bliver tit længerevarende, når de er bundet op på andre. Mange af dem, der er gode til at træne regelmæssigt, går i sportsklubber sammen med andre, der også er vilde med en bestemt sportsgren.
4. Husk, at det ikke er så simpelt endda at komme ud af en ond spiral. Det kræver mere, end mange tror, og det er ikke noget, du bare kan ændre på med et træningsprogram. Ting skal give mening for os, hvis der skal være et vedvarende engagement.
Snyd dig selv
"Jeg gider ikke i dag", "Jeg er træt", "Der sker jo ikke noget ved, at jeg springer over". Hvis det er den slags negative tanker, du hele tiden har om din træning, så kan det være en rigtig god idé, at bruge omfortolkning. Skriv dine tanker ned for at få distance til dem og så du kan se, hvilke konsekvenser de har.
Spørg dig selv: Hvad gør tankerne ved mig? Spørg bagefter: Hvilke andre mere positive fortællinger er der om dagens træning? Bliver det for eksempel fedt at se din træningsveninde igen? Eller sig til dig selv: "Hvis jeg kommer igennem i dag, kan jeg komme igennem når som helst" eller "det vigtigste er at komme af sted, så kan jeg altid lade være med at træne alt for hårdt, hvis trætheden melder sig".
Mærk efter, om de nye positive udsagn ikke er mindst ligeså reelle som de negative. På den måde kan du træne dig selv til at omfortolke din indstilling til træningen, når modgangen melder sig.