Alt, du skal vide om flåter og flåtbid hos mennesker
Mange danskere ynder at bruge naturen, men er du uheldig, kan du få uønsket selskab af flåter. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du beskytter dig og hvad du skal gøre, hvis du er blevet bidt.
Hvad er en flåt?
Flåten, som også er kendt som skovflåten, er en mide, der suger blod og kan overføre sygdomme som borrelia og i sjældne tilfælde TBE. Flåten suger blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på mennesker.
Skovflåter kan ikke springe eller flyve. I stedet kravler de op på et græsstrå eller andre højere planter, og så lader de sig falde ned, når et menneske eller et dyr kommer forbi. Herefter kan de kravle rundt på kroppen længe, før de bider sig fast. De kan også flytte sig fra menneske til menneske via fx sengetøj.
Hvor og hvornår møder du flåter?
Skovflåten bor i højt græs og bevoksning i fugtige områder – fx i skoven eller på en eng. De er mest aktive, når der er varmt og fugtigt i vejret. Flåtsæsonen i Danmark varer fra maj til oktober, så bevæger du dig ud på en varm sommerdag i et område med høj, vild bevoksning, stiger risikoen for flåtbid.
Får du en flåt på dig, vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på din krop, hvor den bider sig fast og begynder at suge blod. Hos børn såvel som voksne skal du derfor lede bl.a. i knæhaserne, bag ørerne, i armhulerne, i hovedbunden og omkring lysken.
Man vil normalt ikke mærke noget bid, og derfor opdager mange først, at de er blevet bidt, når de får øje på flåten som en lille, mørk plet på huden.
Hvordan forebygger du flåtbid?
Hvis man vil beskytte sig mod flåtbid, handler det om at dække sig til. I områder med mange flåter skal du ideelt set have både lange ærmer og lange bukser på. Sidstnævnte skal stoppes ned i strømperne, som er placeret i et par lukkede sko. Tag også gerne en jakke på.
Når I er ude i naturen, kan I med fordel tjekke hinanden regelmæssigt, og derudover skal du tjekke dig selv (og familie og venner) grundigt, når I kommer hjem.
Det skal du gøre, hvis du har fået et flåtbid
Er uheldet ude, skal du fjerne flåten hurtigst muligt for at undgå, at den overfører sygdomme. Hvis ikke flåten har bidt sig fast på huden, kan den børstes væk.
Har den allerede bidt sig fast og er i gang med at suge blod, kan flåten fjernes med en særlig tang eller en pincet. Herefter vil du typisk kunne se bidstedet som en lillebitte rød plet.
Hvilke sygdomme kan flåter bære på?
Det er vigtigt at understrege, at langt de fleste flåtbid ikke fører til sygdom. Faktisk opstår der kun sygdom ved cirka to procent af alle flåtbid. Mange flåtbid er altså ufarlige for mennesker.
De to alvorligste, flåtoverførte sygdomme er borrelia-infektion og centraleuropæisk hjernebetændelse – bedst kendt som TBE (Tick-Borne Encephalitis), som ses i sjældne tilfælde.
Borreliose
Borreliose kan opstå, hvis man er blevet bidt af en inficeret flåt, der bærer på borrelia burgdorferi-bakterien. Borrelia er en relativt sjælden sygdom, som rammer cirka et par tusind danskere om året - primært skovarbejdere og landmænd. Man anslår, at cirka 15 % af flåterne i Danmark bærer borrelia-bakterien.
De fleste, der bliver smiitet med borrelia, får en lokal infektion i huden, men for cirka 150 danskere om året spreder bakterien sig til nervesystemet, hvor det udvikler sig til en alvorlig tilstand.
Hold øje med rødt udslæt
Det tager typisk mere end 24 timer efter bidet, før flåten eventuelt har overført borrelia. Ved smitte kan der i starten forekomme et rødt, ringformet udslæt, der spreder sig, omkring bidstedet. Udslættet er første tegn på smitte, så hvis der opstår rødme, skal du få det undersøgt hos lægen, som kan stille diagnosen.
Nogle uger eller måneder efter, du har fjernet flåten, kan du opleve symptomer som feber, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter samt hævede lymfeknuder.
Spreder infektionen sig fra bidestedet til organer som hjernen (neuroborreliose), kan du opleve hovedpine, nakke- og rygstivhed samt udstrålende nervesmerter eller muskellammelser, typisk i ansigtet.
I alle stadier kan sygdommen behandles med antibiotika.
NB: Det er vigtigt, at du ikke klemmer på flåtens krop, når du fjerner den, for så kan du risikere af "presse" borrelia fra flåten ind i mennesket og derved få en infektion, som i værste fald kan føre til lammelser.
TBE
TBE (Tick-Borne Encephalitis) er en sjælden men alvorlig sygdom. De seneste ti år er et stigende antal danskere blevet bidt af en flåt med TBE-virus, men det er kun ganske få danskere, der smittes, lyder det fra Statens Serum Institut.
I 2022 registrede man 14 TBE-tilfælde, hvoraf de fem var blevet smittet i Danmark.
Influenzalignende symptomer
TBE-virusen overføres inden for få minutter, efter flåten har bidt og suget blod. Derfor er det vigtigt, at man fjerner flåten så hurtigt som muligt, hvis man er blevet bidt.
De fleste, der bliver bidt af en flåt med TBE-virus, får ingen symptomer, men ca. én ud af fire smittede får let feber og influenzalignende symptomer i nogle dage. Efter nogle dage til uger kan der komme tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser. Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at du er smittet.
Der findes ingen behandling mod TBE, men det er muligt at blive vaccineret mod TBE. Vaccinen er dog selvbetalt og anbefales kun til folk, der færdes jævnligt i skov og krat - udenfor stier.
Flåtbid kan give gigt
Ud over sygdomme som borrelia og TBE kan en ny type borreliainfektion forårsaget af flåtbid nu også udløse gigt i led, hovedsageligt i knæ, hænder eller fødder. Det sker dog kun, hvis infektionen forbliver ubehandlet.
Ifølge Gigtforeningen har borreliainfektionen været kendt siden 1970’erne i Nordamerika, mens der kun har været få tilfælde i Danmark de seneste 40 år, men i 2021 blev den første patient så registreret i Esbjerg. Siden har der været seks tilfælde i samme område.
Gigtforeningen skriver, at der findes behandlingsmuligheder, og at Pfizer desuden er i gang med at udvikle en vaccine mod den nye borreliainfektion.
Hvordan beskytter man sig mod flåtbid?
- Først og fremmest skal man forebygge flåtbid med den rigtige påklædning: så lange bukser, lange ærmer, jakke, strømper og lukkede sko, eventuelt gummistøvler.
- Det er vigtigt at opdage flåten hurtigt, og allerhelst før den bider, så den kan blive fjernet med det samme. Derfor: Hold øje med de udsatte områder på kroppen.
- Vær opmærksom, når du færdes i områder med flåter. Det er for eksempel i skove og områder med højt græs. Skovflåter findes tit i fugtige områder, hvor der er hjorte.
- Tjek regelmæssigt for flåter, især bag ørerne og på varme og fugtige steder på kroppen - og tjek altid efter en tur i naturen.
- Find de insektmidler frem, som også virker mod flåter, og smør dig ind, inden du går ud.
- Er du blevet bidt, så fjern flåten hurtigt. Hold øje med om der kommer et rødt udslæt på huden omkring bidet, for udslættet kan være tegn på borrelia. Får du influenzalignende symptomer, så søg læge.
- Husk, at det som regel er helt ufarligt at blive bidt af en flåt, men vær alligevel opmærksom på symptomerne på borreliose og TBE, så du kan søge læge, hvis det bliver relevant. Er du smittet med borrelia, kan det behandles med antibiotika.