Styrk immunforsvar med krydderier

6 (jule)krydderier, der booster din sundhed

Krydderier sætter dejlig smag på julens mad og kager og på vinterens simreretter, og så er de også sunde. Krydderier er nemlig propfyldte med antioxidanter, vitaminer, mineraler og gode stoffer, der gavner dit helbred, beskytter mod forskellige sygdomme og styrker immunforsvaret. Vi har fundet seks supersunde af slagsen.

1. Nelliker

Oprindelse: Nelliker er faktisk tørrede blomsterknopper fra nelliketræet. Stammer fra Kina og er et af verdens ældste krydderier.

Gode til: Nelliker har en stærk smag og er meget aromatiske. Kan anvendes i flæskesteg, supper, til syltning og så selvfølgelig i julens bagværk og gløgg.

Virkning: Ud over at have både smertestillende, antibakterielle og lokalbedøvende egenskaber, så skulle nelliker også være effektive mod blodpropper, kræft og sukkersyge. Desuden skulle de kunne afhjælpe mavegener som kolik og oppustethed.

Indeholder: Bl.a. calcium, magnesium, kostfibre og C- og K-vitaminer.

2. Chili

Oprindelse: Stammer fra Centralamerika og fås i flere hundrede forskellige varianter og styrker fra de meget milde til de ultrastærke.

Godt til: Chili er en super smagsforstærker og kan stort set bruges i alle retter fra brun sovs til frikadeller og som et ekstra pift i kirsebærsovsen, varm kakao eller julekonfekten – chokolade med chili er en moderne klassiker.

Virkning: Chili indeholder bl.a. stoffet capsaicin, som siges at bedre blodcirkulationen, sænke blodtrykket, forebygge blodpropper samt stimulere kroppens organer og øge kropstemperaturen. Skulle også kunne bekæmpe vinterens sygdomme, rense lunger og næse og desuden hæmme betændelsestilstande i kroppen. Desuden øger chili forbrændingen og sætter dermed fut i vægttabet.

Indeholder: Meget capsaicin, antioxidanter samt A- og C- vitaminer.

3. Muskatnød

Oprindelse: Fås hel og stødt og stammer egentligt fra Indonesien.

Godt til: Kan anvendes i kartoffel- og grønsagsretter, kød- og fiskefars samt i bechamelsovs og stuvninger. Desuden god i bagværk og desserter.

Virkning: Fremmer fordøjelsen og er effektiv mod kvalme, opkast og forstoppelse. Regulerer desuden hormonsystemet og skulle derfor være effektiv mod hormonelle ubalancer og gener ved overgangsalder. Virker desuden bakteriedræbende og blodtrykssænkende og kan afhjælpe gigt- og muskelsmerter.

Indeholder: A-, B- og C-vitaminer, kalium, calcium og magnesium

4. Ingefær

Oprindelse: Ingefær er en knold og dyrkes under jorden, særligt i Asien, Brasilien og Kina.

God til: Kan bruges hel eller stødt og er specielt god til karryretter eller retter med bælgfrugter og linser. Bruges også i desserter og bagværk som honningkager og brunkager og smager dejligt som krydderi i te eller varm ingefærdrik.

Virkning: God mod maveonde og kolik, fordi den stimulerer mave-tarm-kanalens bevægelighed. Modvirker særligt kvalme og opkast i forbindelse med køresyge, graviditet og kemoterapi. Virker desuden smertestillende, beroligende, blodtrykssænkende og febernedsættende og har antiseptiske egenskaber. Desuden effektiv mod gigt, kræft i hud, tyk- & endetarm samt i æggestokkene.

Indeholder: Store mængder antioxidanter og forskellige æteriske olier.

5. Kardemomme

Oprindelse: Stammer fra Indien. Er et af verdens dyreste krydderier og betragtes som ”dronningen” af krydderierne.

God til: Kan bruges i karry- og risretter og med fordel i mange desserter og kager som f.eks. pebernødder og brunkager.

Virkning: Meget effektiv mod fordøjelsesproblemer, infektioner som bl.a. blære- og halsbetændelse, halsbrand, kvalme og dårlig ånde. Har desuden en vanddrivende effekt og siges at hæmme kræftceller og sænke kolesteroltallet. Har også vist sig effektive mod depression, astma og hukommelsestab.

Indeholder: Bl.a. antioxidanter, calcium, fosfor, jern samt vitaminer som riboflavin og C-vitamin.

6. Kanel

Oprindelse: Der findes to forskellige typer, som begge stammer fra inderbarken af stedsegrønne træer, der vokser i Kina og på Sri Lanka. Kanel er et af de ældste krydderier og lægeplanter, som vi kender.

Godt til: Kanel smager parfumeret og egner sig særligt godt til desserter og søde retter – og selvfølgelig oven på risengrøden. Er desuden god til simreretter med okse- og lammekød og chili con carne eller til at give smag til varm kakao eller krydrede drikke som f.eks. chai.

Virkning: Styrker fordøjelsen, sænker både blodtryk, blodsukker og kolesterol i blodet. Desuden effektivt mod bakterie- og svampeinfektioner og kræftsygdomme på grund af det høje indhold af antioxidanter. Skulle også påvirke hjernens funktioner positivt.

Indeholder: Masser af antioxidanter, A- og B-vitaminer samt stoffet MHCP, der virker som insulin.

Varmende ingefærte

Kom ca. 5-7 skiver skrællet, frisk ingefær i en kop. Tilsæt 1 tsk. honning, en skive økologisk citron, hæld kogende vand på, og lad det trække i et par minutter. Erstat evt. citronen med lime eller citrongræs.

Chai – en duftende dejlig vinterdrik

Chai er en forkortelse af Masala chai, som betyder te med krydderier. Drikken stammer fra Indien – fra hinduernes naturlige healingsystem ayurveda, hvor krydderier og urter bruges til at forebygge og behandle sygdomme. Chai består typisk af te, mælk, sukker og krydderier. Drikken varmer, smager af jul og giver et spark af tiltrængt energi.

Julechai (4 kopper):

2 kopper vand

2 spsk. sort te

½ tsk. stødt kardemomme el. 5 kapsler

½ tsk. stødt ingefær el. 10 g frisk ingefær i skiver

5 hele nelliker

1 kanelstang

3 dl mælk

Rørsukker eller honning

Kog vand, sukker og te sammen med krydderierne. Hæld mælken i, og lad det koge i ca. 2 min ved svag varme. Si chaien, og hæld den op i fire krus.

Stærk mad slanker og mætter

Krydret mad smager ikke kun godt og giver varme i kroppen. Stærke krydderier øger faktisk også din energiomsætning med op til 2 procent eller ca. 200 kJ om dagen.

Desuden har krydret mad en tendens til at mætte mere, fordi krydderierne tilfredsstiller sanserne, så du derved oplever en større mæthedsfølelse.

Endelig vil du kunne spare på både fedt og sukker som smagsforstærkere, hvis du spicer maden op med ekstra krydderier