Sandt eller falsk: Er danskvand usundt?
Nej, lyder det helt korte svar, måske lidt overraskende. Det har har tidligere været fremme, at indholdet af kulsyre i danskvand var dårligt for tænderne, men det har altså ikke noget på sig, siger overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen på Københavns Universitet.
– Der er mange, der tror, at danskvand på grund af indholdet af kulsyre kan ætse tænderne, men det er en misforståelse. Vi har lavet gentagne forsøg, og det har gang på gang vist sig, at kulsyre ikke skader tænderne – i modsætning til andre former for syre, som man f.eks. finder i cola, saft og juice, siger hun og nævner bl.a. frugtsyre som en af synderne. Men den slags syrer finder du altså ikke i danskvand.
– Danskvand er tværtimod et godt alternativ til andre syre-holdige drikke. Og du kan også roligt drikke den med citrus, for den citrussmag, der er i danskvand, stammer fra et smagsstof og ikke fra frugtsyre, som der jo ellers er i citrusfrugter, siger hun. Men hvad så med resten af kroppen og danskvand?
– Danskvand består af 99,9 procent vand, plus kulsyre og salt. Og det sidste har vi ikke brug for, så det er bedre at drikke postevand uden salt, siger akademisk medarbejder i Fødevarestyrelsen, Trine Enevold Grønlund og slår fast:
– Fordi danskvand ikke indeholder sukker, er det et godt alternativ til mange andre drikkevarer som f.eks. sodavand.
3 myter om danskvand:
1. Danskvand gør dig oppustet
Sandt: Ja, alle drikke, der er tilsat kulsyre, kan give luft i maven.
2. Danskvand mætter
Sandt: Det har i hvert fald vist sig, at folk, der drak omkring en halv liter vand inden et måltid, spiste 90 kcal mindre. Måske mætter danskvand bedre end almindeligt vand på grund af boblernes volumen.
3. Danskvand skader dine knogler
Falsk: Det er blevet sagt, at danskvand på grund af kulsyreindholdet forhindrer kalkoptagelsen, men det har ikke noget på sig.
Kilder: Mayoclinic.org
LÆS OGSÅ: Slank og sund i 2014 - 20 nye superfoods