Karen Hækkerup

Se ministerens kostdagbog

Kan Karen Hækkerup selv leve op til de 10 nye kostråd, hun er minister for? Vi har fulgt hende i en uge med middag hos Dronningen, på bagsædet af ministerbilen, sammen med familien og til møder, middage og møder. Og ja, hun faktisk både sund – og sød.

Karen Hækkerups husholdning tæller også hendes mand, Ole Hækkerup, der er retsordfører for Socialdemokratiet, og deres tre børn: Mads på 13, Ellen på 11 og Kirstine på 6. Familien bor i Dragør.

Mandag d. 16. september

07:00 Jeg starter dagen med en portion havregryn med minimælk, som der står i den ugeplan, jeg har fået fra Fødevarestyrelsen. Det er en pjece om de nye kostråd, som giver forslag til en ugentlig kostplan. Jeg bytter nødder ud med mandler og dropper frugt, for det får jeg tit til møder. Selv sørger jeg altid for frugt og gnavegrønt på mødebordene, som politiker kan man ellers havne i mange møder, hvor der er rigtigt mange kager og søde sager, og det går jo ikke. Især, fordi der er rigtigt mange dage, hvor jeg næsten heller ikke rører mig. Hvis ikke jeg sørger bevidst for at lægge noget motion ind, kunne jeg lige så godt ligge i sengen – så inaktive er mange af mine arbejdsdage. Jeg prøver at prioritere at få rørt mig så godt som hver eneste dag. Det er også noget, jeg siger til kalenderdamerne her i ministeriet, og heldigvis har jeg her mødt absolut stor forståelse for, at det er en nødvendighed. Min erfaring er i hvert fald, at når man ender med at skære det væk, hvad jeg har gjort mange gange, fordi der kommer noget helt uopsætteligt igen, igen, igen, så æder det til sidst en op indefra, og man bliver dårligere til alting.

13.00 Til frokost får jeg en rugbrødssandwich med skinke, færdigsmurt ovre fra Folketingets kantine – og jeg tror, den er okay.

18.00 Jeg laver fisk i tomat – noget mørksej, som jeg lægger i et fad sammen med nogle forskellige grøntsager og tomater og med stanniol over. Og så laver jeg broccoli til. Desuden har jeg nogle kartofler til overs fra søndagen, som jeg braser. Mørksejen har jeg fået om lørdagen, da det var Fiskens Dag. Jeg ville blive absolut forpustet, hvis jeg fik stukket en hel fisk i hovedet, jeg kan ikke selv udbene den eller filetere den, men en filet kan jeg godt lige håndtere.

19-20.30 …er jeg i svømmehal med mine tøser.

21.00 …spiser jeg et æble.

Tirsdag d. 17. september

06.30 Vi spiser altid samlet om morgenen i familien – smører madpakker og sender børnene i skole. Når jeg f.eks. skal til Jylland, bliver jeg hentet af chaufføren, før de står op. Men de fleste morgener er vi samlet – det er vigtigt for mig, særligt hvis jeg ikke er hjemme om aftenen. Ellers hænger det ikke rigtig sammen for mig. I denne uge er jeg alene med børnene, fordi min mand er i Grønland, så det er mig, der står for det hele. Også at få lavet deres madpakker. Jeg plejer at spise skyr med mandler til morgenmad, men nu spiser jeg havregryn ligesom børnene, fordi det står i ugeplanen. I dag har jeg simpelthen ikke tid til at spise frokost.

18.30 Til gengæld er jeg selv hjemme at hente børnene og lave aftensmad. Jeg laver kyllingebryst med pesto og lidt grov pasta og salat. En god og sund aftensmad, som kan kompensere lidt for den manglende frokost.

Onsdag d. 18. september

06.30 I dag begynder det vietnamesiske statsbesøg, som jeg jo så må passe ind i mine kostplaner. Så jeg holder mig igen til min ugeplan om morgenen og kaster mig over mine havregryn med minimælk. Og så springer jeg frokosten over. Denne gang er det ikke, fordi jeg har travlt, men fordi kjolen skal kunne lukkes om aftenen. Ha. Ha. En ikke uvæsentlig detalje! Så det er helt bevidst, og jeg kan ikke anbefale det.. Jeg fik kun en banan.

17-18.00 I aften skal jeg til bal hos Dronningen, så jeg har fået mine svigerforældre til at hente børn, lave mad og lave lektier med dem. Det betyder, at jeg kan nå mit faste styrketræningsprogram inden middagen. Det varer ca. en time, hvor jeg løber intervaller og styrketræner lidt. Det er godt, for så snart jeg begynder at slække på min styrketræning eller mine gåture, kan jeg også mærke det på øverste etage. Inden jeg blev minister, cyklede jeg rigtigt meget – jeg bor i Dragør, så det er en tur på 12-13 km hver vej, og pludselig blev jeg ”bænket” på bagsædet af en bil med papirer til op over begge ører. Det er en omvæltning fra et aktivt liv, man er helt bombet, når man kommer hjem om aftenen og har i øvrigt ”lektier” for til næste dags møder…

20.30 …ankommer jeg til bal hos Dronningen. Her bliver man altid mødt med en velkomstdrink, og den drikker jeg. Middagen bliver først serveret 20.30 – der er man så begyndt at blive en lille smule sulten, kan jeg afsløre. Vi får forskellige kyllingeretter lidt fisk og en vietnamesisk risret. I absolut begrænsede mængder – man får flere forskellige retter, så man får en lille bitte portion og en lille bitte smule vandbakkelse, og så får jeg et glas hvidvin, et glas rødvin og et glas kirsebærvin. Jeg lader det lyse brød ligge, kjolen skal jo gerne holde hele aftenen hjem.

LÆS OGSÅ på Fitliving.dk: 4 kvinder tester: Hvor sund er du egentlig?

Torsdag d. 19. september

07.00 Jeg rister to halve skiver rugbrød og får desuden en skive ost – en fornuftig 30 pct. Den køber jeg ikke igen, den er faktisk for kedelig. Jeg ville have foretrukket en dejlig, fuldfed gouda, og måske kan man så bare tage lidt mindre af den. Jeg spiser også lidt appelsinmarmelade og en hel peberfrugt og et æg. Efter at jeg havde holdt maven ”kjoleklar” til gårsdagens store festmiddag, skal der fyldes op i dag.

13.30 Der er fortsat vietnamesisk statsbesøg, hvilket betyder, at jeg skal til frokost i Statsministeriet. Og igen kan jeg ikke vælge, hvad jeg får serveret, men jeg kan vælge, hvad jeg siger nej til. Jeg drikker aldrig alkohol i arbejdstiden og lader igen brødet stå. Forretten er hummer i mangosauce – genialt, tænker jeg, det kører for mig! Og så kommer der en lille lammekotelet med nogle bagte grøntsager – også helt fint! Desserten siger jeg nej tak til.

17.30-18.30 Børnene får suppe, jeg synes, jeg har fået rigeligt til frokost. Men inden snupper vi en lang gåtur. Det er dejligt at komme ud og blive luftet lidt.

20.00 Jeg slapper af med en kop te, lidt mandler og nogle grøntsager, der er skåret ud. Hjemme hos os er orange peberfrugt et stort hit, men jeg skærer gerne alle mulige slags grøntsager ud.

Fredag d. 20. september

08.15 …skal jeg til morgenmad i Statsministeriet. Her spiser jeg to æg og to skiver bacon. Ingen grøntsager og helt uden for nummer med alle mine planer.

13.30 Videre til Dansk Industri, hvor jeg skal have frokost. Igen i anledning af det vietnamesiske statsbesøg med superlækker mad fra LêLê. Jeg får noget letstegt tun, et par friske forårsruller og lidt suppe. Og igen: ikke noget af det søde og ikke noget vin. 

18.30 Mine unger får falafel, jeg nøjes med falafelkuglerne og lidt salat, men lader brødet ligge. Kuglerne er ikke hjemmelavede, men jeg køber Nøglehulsmærket. Jeg synes egentlig selv, det er lidt kedeligt, men så laver jeg noget dressing, som består af fromage frais eller skyr og ravigotte, som er en sød fransk sennepsdressing. Skulle jeg have haft endnu flere fuldkornspoint, kunne jeg have nappet lidt groft brød.

20.00 Efter maden snupper jeg lidt mørk chokolade og nogle Labre Larver.

LÆS OGSÅ: Bitz og Frisk: Sådan spiser vi selv

Lørdag d. 21. september

09.00 …får jeg min mand hjem. Jeg har købt nogle grovboller – økologiske, nøglehulsmærkede grovhåndværkere, vi kan varme i ovnen og hygge med. De giver et par gode fuldkornspoint. Jeg får en grovhåndværker med syltetøj og ost og et æg.

13.00 Men så får jeg næsten for mange point, for til frokost får jeg en sildemad på rugbrød med hjemmelavet æggesalat med karse og hele balladen – og nej, jeg er ikke gået over til den fedtforskrækkede model. Det er rigtig mayonnaise, lavet på rapsolie, jeg er meget oliekræsen. Det skal være den ”gode” olie. Og så lige et ekstra stykke rugbrød med æggesalat... 

14-15.30 Gåtur med hele familien.

19.00 Jeg laver wokmad – den skulle have været med grove woknudler, men det kan jeg ikke finde. Vi laver madplan over, hvad vi skal spise i løbet af den kommende uge. Det plejer egentlig at være min mand, der laver mad. Vi har en stor tavle, hvor der står, hvornår går mor, hvornår kommer mor hjem, hvornår kommer far hjem, hvem skal have gymnastiktøj med, hvem skal til ridning, hvem skal handle ind… Vi har købt sådan et loft til gulv-køleskab, og det har været en rigtigt god investering, som betyder, at jeg kan købe 15 liter mælk ad gangen. Min mor havde dårlig økonomi, og der var ikke råd til at fylde op eller tænke langsigtet. Jeg føler mig helt rig, når jeg har råd til at købe fem dåser tun, selvom jeg kun skal bruge en, for så ved jeg, at jeg sparer næste gang. Min mor sagde altid, at det er dyrt at være fattig. Til dessert laver vi halve bananer på træpinde, som vi dypper i chokolade og ruller i kokos. Og så går vi en tur. Og her kommer den store fejl: Jeg glemmer bananerne ude i fryseren. Gør aldrig det! De bliver helt splat-søde indeni.

20.00 og frem… Min mand og jeg drikker rødvin.

Søndag d. 22. september

09.00 …spiser jeg et æg, en frisk figen og en hjemmebagt bolle – de samme, som jeg bruger til ungernes frokost. Jeg køber Nøglehulsmærkede brødblandinger. 

13.30 Rugbrød med tun og mayo og det meste af en hel agurk til frokost.

18.30 Bagt laks med pastasalat med ærter og pesto.

SÅDAN GIK DET

På trods af statsbesøg og bal hos dronningen har min kost levet nogenlunde op til principperne i de nye kostråd. Jeg har spist mere fuldkorn, end jeg plejer. Jeg har været en af dem, der har tænkt, at det var bedre at få protein, fordi det kræver mere for kroppen at forbrænde. Så det her er lidt tilbage til noget, jeg havde aflært mig.

I den forgangne uge har jeg fået lagt motion ind, prioriteret det. Og så har jeg haft fokus på portionsstørrelserne og været opmærksom på ikke at tage anden gang.

Salt er et af de punkter, hvor jeg skal tænke mig om – for jeg elsker at putte salt på min mad! Og mindre sukker og en masse vand – der prøver jeg at være god til i forvejen. Men somme tider kan jeg godt komme til at drikke alt, alt for meget kaffe, og så skal jeg lige tænke mig om og få lidt mere vand ind. På andre dage holder vandregnskabet fuldstændig. Sukkeret er ikke så svært. Hjemme hos os er fredag slikdag. Mine børn elsker at være med til at lave mad og bestemme, hvad vi skal have. De kan også røre en bolledej sammen – madpakkerne bliver bare lidt sjovere, når der er en sandwichbolle med. Det kan ikke anbefales, understreger Karen Hækkerup, men den dag, hun skulle til bal hos Droniningen, sprang hun altså frokosten over for at kunne lukke kjolen om aftenen

LÆS OGSÅ: "Man kan sagtens væres sund og kageglad"

De 10 kostråd

- Spis varieret, ikke for meget,og vær fysisk aktiv

- Spis frugt og mangegrøntsager

- Drik vand

- Vælg fuldkorn

- Spis mindre mættet fedt

- Spis mere fisk

- Vælg magre mejerprodukter

- Spis mindre sukker

- Vælg magert kød

- Spis mindre mad med salt

Find kostplanen, Karen følger, på Facebook.com/kostraad