Skal jeg gå med lysten til at lære en anden mand at kende

Skal jeg gå med lysten til at lære en anden mand at kende

Selv i det kærligste forhold kan man møde en anden, man har lyst til at lære bedre at kende, men er det egentlig okay? Daisy Løvendahl hjælper dig med at vurdere, om tiltrækningen er venskabelig, eller om der er flirt i luften.

Lotte kommer ind ad døren som en hvirvelvind, smider tasken på gulvet og spørger mig: – Kender du følelsen af lige at have mødt et menneske og alligevel føle, at I har kendt hinanden altid og bare har lyst til at smække benene op, åbne en flaske vin og tale hele natten?

Lotte ser insisterende på mig hen over bordet, og jeg nikker. Hun er kommet hos mig som klient gennem flere år, og jeg kender hendes drømme, hendes mand og har fulgt hendes børn på afstand. – Jeg ville aldrig være utro.

Eller gøre noget, der kunne bringe mit forhold i fare, men jeg mødte en mand på en konference for nylig, og vi klikkede bare. Vi talte så godt sammen, at jeg har lyst til at se ham igen, men jeg er også bange for det. Kan jeg tillade mig at se ham? Eller er det tarveligt over for min kæreste?

Forbudt eller ok?

Spørgsmålet hænger i luften mellem os, og jeg lader det være. Jeg tænker, at det ikke handler om, hvad man kan eller ikke kan tillade sig, men meget mere om, hvad der sker i hende. For overordnet set er der intet problematisk i at have venner af modsatte køn. Hvis det altså er venskabet, der skaber forbindelsen.

Men jeg vælger ikke at give min holdning til kende, men derimod opfordre hende til at tale videre. Hun fortæller, at alt er godt derhjemme. At hun synes, hun har det godt med sin mand, men alligevel vækker denne mand noget i hende. Noget andet end det, hun allerede har. Noget, hun har lyst til at invitere ind i sit liv, men som også føles lidt forbudt, for er det okay at have lyst til at lære en anden mand at kende?

Man kan sagtens være ven med en af modsat køn, men det er svært at være venner med en, som man også er seksuelt tiltrukket af. Venskab handler om fællesskab, om at støtte hinanden på livets vej, dele interesser og have det sjovt. Venskab kan sagtens eksistere ved siden af vores parforhold, men hvis der er seksuel kemi, begær og gryende forelskelse, er det ikke længere venskab, men noget, der kan skade dit parforhold.

Derfor handler det om at være bevidst om sine egne følelser. Jeg spørger Lotte, om hun er tiltrukket af ham. Hun sidder lidt og er stille, inden hun svarer: – Det er jeg i tvivl om … Jeg nikker og giver hende et ret håndfast råd: – Det er du nødt til at finde ud af, for det gør en kæmpe forskel.

Tvivl er også et svar

To uger efter kommer Lotte tilbage. Hun går lige til sagen: – Du stillede mig et spørgsmål sidst, og jeg har på fornemmelsen, at du kendte svaret. For da jeg ikke kunne svare på, om jeg er tiltrukket af ham den anden, vidste du vel, at det var jeg?

Jeg smiler og nikker bekræftende. Jeg har haft samtaler nok til at vide, at de fleste af os ofte ved, hvorvidt vi er tiltrukket af et andet menneske eller ej. Nogle gange vil vi bare ikke svare, fordi vi ikke vil have det svar, vi får. Lotte fortsætter med at fortælle, at hun besluttede sig for at mødes med ham. – Vi skulle mødes på en fransk café, men da jeg var på vej ned af gaden, stoppede jeg op for at tage læbestift på, og så blev det tydeligt for mig.

Hele min krop rystede, og jeg var vildt spændt på at se ham. I det øjeblik ringede min mand. Jeg stod med telefonen i hånden og lod den ringe ud, fordi det føltes så forkert at tale med ham, mens jeg var på vej ind til en anden mand. Lotte får tårer i øjnene. Hun tørrer dem bort og fortæller så, at hun vendte om. Gik tilbage til bilen i stedet og kørte hjem med en undskyldning om, at hendes veninde havde aflyst.

5 veje til at genkende en (forbudt) forelskelse

1. Vær ærlig over for dig selv 

Hånden på hjertet ... Er ham den vildt spændende mand, du har mødt, bare en ven? Eller er der andet i luften? Ingen af os er lavet af sten, og indimellem vil du møde et andet menneske, der får dine kinder til at rødme uden rouge. Lad være med at fortælle dig selv, at du ikke mærker noget syd for navlen, hvis enhver hjernescanner ville vise noget andet. For selvbedrag er vejen til rigtig mange store fejltrin.

2. Inviter din kæreste med 

Hvis det er en ny ven, du har mødt, hvorfor så ikke invitere ham hjem og møde din kæreste? Han er jo også et dejligt menneske, så hvorfor ikke mødes alle tre til vin, middag og en god samtale? Det er godt for alle par at kende hinandens venner. Virker det forkert? Så tag det signal alvorligt. For hvorfor virker det forkert? Jeg tænker, at du ville være cool med at invitere en veninde hjem. Hvad gør det anderledes med din nye ven.

3. Sæt dig i din kærestes sted 

En af de ældste formuleringer af etik er den gyldne regel, og den lyder sådan her: Behandl andre, som du gerne selv vil behandles. Så hvis nu din kæreste havde mødt en dejlig dame, ville du så være okay med, at han lærte hende bedre at kende?

Ville du have det godt med, at han skrev beskeder til hende? Mødtes med hende til frokost? Eller vin? Hvis du ikke ville have det godt med det, så lad være med selv at gøre det. Det er 100% dårlig karma.

4. Vær helt ærlig 

Vi er ikke ude i en principiel diskus- sion om, hvorvidt man må have mandlige venner som kvinde, eller om man må have venner, der ikke er en del af ens liv med kæresten. Vi taler om dig og dit liv. Så træd ned fra principniveauet, og fortæl mig:

Hvorfor vil du lære denne person at kende? Hvad vækker han i dig? Er det et venskab? En flirt? Noget tredje? Det handler kun om det. For du må have alle de venner, du vil. Problemet opstår først, når det ikke helt kun er en ven.

5. Vov at sige nej 

Vi moderne mennesker vil gerne have det hele. Det er jeg stor fortaler for, men nogle gange er vi også bare nødt til at indse, at det kan vi ikke få. Du kan nemlig ikke både behandle din kæreste med den respekt, han fortjener, og hemmeligt dyrke en lille flirt ved siden af.

Så hvis ham, du har mødt, føles lidt som en sød hemmelighed, så send ham et luftkys, og sig farvel. Gå til en nær ven, og græd over det, du ikke kan få, inden du går hjem med din integritet bevaret. Det er det kærlige valg.

Forelsket eller ej?

Hvis du er i tvivl om, om du er ved at blive forelsket, så læg mærke til, om du hele tiden tænker på vedkommende og oplever en form for eufori. Ifølge videnskabelige undersøgelser fra 2005 oplever folk i begyndelsen af et forhold en form for eufori, der stammer fra forhøjet aktivitet i de dele af hjernen, der producerer dopamin. Så hvis du er meget optaget af en anden person og nærmest bliver ekstatisk, når du tænker på vedkommende, så overvej, om det er en forelskelse, der er på vej.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, forfatter, foredragsholder og har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Læs mere på Daisylovendahl.dk