Skiferie? Her er alt du skal vide fra opvarmning til forsikring
Er du en af de 500.000 danskere, der skal afsted på skiferie i år? Så er det en god ide at tænke på dig selv, inden du spænder skiene på. Se her, hvad du kan gøre for at undgå at komme galt afsted, samt hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude?
Vinterferie er for mange danskere lig med at spænde skiene og suse ned af pisterne. Men de fleste af os står kun på ski en gang om året og er dårligt forberedt på en uge med intensiv fysisk aktivitet. Det betyder, at cirka hver 10. dansker hvert år kommer galt afsted og vender hjem med skader. Det ved fysioterapeuterne ved FysioDanmark alt om. De får nemlig mange af dem i klinikkerne til behandling og genoptræning efter vinterferien.
Det er særligt de første dage af ferien, der er risikofyldte. Det er nemlig sjældent, at kroppen og teknikken er i topform efter et helt år uden ski. Faktisk er vi ofte godt rustne, når vi på førstedagen stryger ned ad pisten. Men selvom man ikke er i topform inden, kan man sagtens have en god skiferie. Særligt hvis man gør en indsats for at undgå skader.
Tjek dit udstyr
Det er vigtigt, at dit udstyr passer til dig, og at du husker at få det tjekket, inden du tager liften op til løjpen.
”Mange bruger kun deres udstyr en til to gange om året. Derfor er det en god ide at få en professionel til at tjekke, at ski og bindinger er indstillet korrekt til din vægt og dit niveau. Skiene skal være indstillet, så de ikke bare falder af med det samme, men falder af, hvis du styrter. Ski, der ikke falder af, når man styrter, er årsag til mange af de hyppigste skader, nemlig ledbåndsskader i knæet. Også tommel- og håndledsskader er hyppige, fordi man ikke holder korrekt på stavene,” siger Natasja Fürstelin Jørgensen, der har mange års erfaring som ski-instruktør og fysioterapeut i FysioDanmark.
Hun anbefaler også, at man holder ekstra godt øje med børnenes udstyr, da det kan være svært for dem at mærke rigtig efter. Desuden vokser de, og deres vægt ændres. Og så skal alle huske hjelmen!
Varm op – hver morgen
Et andet vigtigt tip er at huske opvarmningen. Skiferie er ferie, og ofte nyder vi gode nætter og lange morgenmåltider på hotellet. Det betyder, at vi er både kolde og stive i kroppen, når vi begiver os afsted ud på pisten. Det er desværre her, at flere kommer galt afsted, da reflekserne ikke er helt vågne endnu.
Natasja Fürstelin Jørgensen anbefaler derfor, at man bruger 10 minutter hver morgen på at varme kroppen og musklerne godt op.
”Lav nogle squats og sprællemandshop, så du får gang i blodcirkulationen og pulsen op. Løb lidt rundt i støvlerne, hop på stedet, lav cirkelbevægelser med hofterne. Så er kroppen vågen, varm og klar på at modstå eventuelle fald og vrid i sneen,” fortæller Natasja Fürstelin Jørgensen.
Og så påpeger hun, at det generelt ikke er en god ide kaste sig ud på den sorte pist som det første på skiferien – kroppen skal finde rutinen igen. Hvis man gerne vil forbedre sit skiløb, anbefaler hun, at man tager en lektion eller to hos en ski-instruktør på andendagen, hvor man kan få rettet teknikken til og få tips til at blive bedre.
Hvis uheldet er ude
Mange er i tvivl om, hvad de skal gøre, hvis uheldet er ude, og man kommer til skade på pisten. Når uheldet sker på selve pisten, skal man som det første orientere sig på ulykkesstedet. Sørg for at få afspærret lidt længere oppe ved at stille skiene op som et kryds. Afklar så, hvor stort omfanget af skaden er, og om der skal tilkaldes hjælp.
”Det er vigtigt, at man aldrig flytter på en, hvor der er mistanke om alvorlig skade på hoved, nakke eller ryg. Klik skiene af hurtigst muligt, men prøv aldrig at tage støvler og andet udstyr af én, der ligger og har meget ondt - vent på hjælpen, og sørg for at holde den tilskadekomne varm,” forklarer Natasja Fürstelin Jørgensen.
Er der tale om mindre skader, hvor man ikke behøver hjælp, men fx har fået et ordentligt slag, anbefaler Natasja Fürstelin Jørgensen, at man bruger is til smertelindring og sørger for at bevæge kroppen så meget og normalt som muligt, så man ikke opbygger yderligere smerter i musklerne rundt om.
”Hvis man har lavet et vrid eller fået en forstuvning, og der er hævelse omkring et led, er det en god ide at binde noget stramt om, fx et knæ-/ankelbind eller lignende. Dog skal man være opmærksom på ikke at gøre det, hvis man har fået et meget hårdt slag, der hæver meget – kontakt lægen i stedet, og få det tjekket,” forklarer Natasja Fürstelin Jørgensen, der pointerer, at man altid bør konsultere en læge, hvis man er i tvivl.