Kvinde tømmermænd

Hun levede et liv med cocktails hver weekend, men så stillede hun dette spørgsmål

Vi drikker stadig meget, men det er også blevet hot at sige stop, og tage en pause eller helt at droppe alkohol. Fordelene er nemlig mange – og er de våde procenter virkelig tømmermændene værd? Det spurgte Ruby Warrington sig selv om for otte år siden, og det er der kommet en meget hypet bog ud af.

Den engelske journalist og forfatter, Ruby Warringtons, alkoholhistorie er måske den samme som din: weekend-’alkoholiker’ med cocktails som selvsikkerhed i flydende form, og hvidvin som første skridt mod nye eventyr?

At danskerne drikker meget alkohol, er ikke en nyhed. Men hvorfor er det, at de flydende procenter er blevet så naturlig en del af vores liv – fra hverdagens glas til maden til weekendens våde fester, hvor alkohol får os til at slippe tøjlerne og indtage dansegulvet?

Og siger du nej til den friskblandede G&T, rammer følelsen af at være en kedelig lyseslukker dig måske, eller du bliver mødt af spørgsmålet, om du er gravid …

Eller er det en forhistorisk antagelse her i begyndelsen af 2023?

For et par år siden lancerede Sundhedsstyrelsen kampagnen, Hvid januar. Med den opfordrer de til, at vi siger nej tak til alle former for alkohol i januar måned. Målet er, at vi alle støtter hinanden i, at det er helt acceptabelt ikke at drikke alkohol. Samtidig er Hvid januar en god mulighed for at bryde med eller gentænke sine alkoholvaner.

Men hvorfor kun lade det være et aktivt valg i januar?

I december 2018 udgiver Ruby Warrington bogen, Sober Curious, som netop er udkommet på dansk. Bogen kickstarter en global bevægelse af folk, som re-evaluerer deres forhold til alkohol. Det betyder, at flere og flere vælger at takke nej eller holde pause fra alkohol – uden at det bunder i misbrug eller religiøse overbevisninger.

Vil livet være bedre uden alkohol?

I bogen, Sober Curious, deler Ruby Warrington sin egen historie og fortæller, hvordan hun har taget et aktivt valg om at drikke med respekt. På en inspirerende måde lærer hun os at blive bevidste om vores alkoholvaner – og at nyde festen uden de flydende procenter. Fordomsfrit, sjovt og varmt opmuntrer hun til at gennemskue din egen alkoholhistorie og dine vaner og bryde med dem. Gevinsten er bedre søvn, bedre fokus, bedre sundhed og et bedre liv.

”Da jeg blev sober curious, stod min første, stædige tanke som et fyrtårn foran mig, evindeligt blinkende på en stormfuld nat: Vil livet være bedre uden alkohol?

Spørgsmålet voksede ud af en dialog med min krop, allerede før selve ordene stod klart for mig. På søndage, hvor mit hoved – og ikke kun mit hoved, men også det indeni – gjorde ondt dagen derpå, min mave vred og vendte sig, min tunge var en behåret klud fuld af glemte ord, ja, selv mit på én gang fedtede og filtrede hår lod til at have tømmermænd, og min mund stank af cigaretrøg og dårlig ånde … på den slags dage kunne jeg indimellem føle, at der var et tomrum dér, hvor mit hjerte skulle være.”

Sådan indleder Ruby Warrington sin historie, og fortsætter:

”En lignende tanke forfulgte mig de tirsdage, onsdage og torsdage, hvor jeg for det meste talte timerne, til det blev weekend.  

Dengang opfattede jeg mig selv som en mellemting mellem en moderat og heftig alkoholbruger. Det vil sige, at jeg ikke drak mere end de fleste af dem, jeg drak sammen med, og at jeg aldrig (bortset fra ferieperioderne) drak mere end to aftener i træk. Alligevel fulgte jeg overhovedet ikke myndighedernes retningslinjer for “sund” drikkeadfærd. Syv genstande om ugen? Jeg er ret sikker på, at jeg opbrugte den kvote allerede midt på ugen med et par solide omgange Stella Artois."

Ruby Warrington kan ikke sætte fingeren på præcis det øjeblik, hvor disse spørgsmål begyndte at rumstere og kræve svar. Men uanset hvad førte de første spørgsmål snart til nye spørgsmål.

"Ville jeg blive mere glad uden alkohol? Mere produktiv? Ville jeg få mere selvtillid? Hvordan ville det være aldrig mere at stå over for en truende deadline med mellemhårde tømmermænd? Ville jeg tabe mig, hvis jeg holdt op med at drikke? Komme til at se yngre ud? Ville jeg få mindre sex? Eller mere? Ville den være bedre? Ville jeg have noget at tale om ved fester? Hvad ville der blive af al glamouren? Ville folk opfatte mig som kedelig? Og præcis hvor kedelig ville jeg/min tilværelse blive?”

Spørgsmålene rumsterer hos hende, samtidig med at hun begynder at udforske en hverdag uden alkohol. Alle de mange erfaringer, som hun gør sig, ender ud med at blive til bogen, Sober Curious, som netop er udkommet på dansk.

”Bogen er en kulmination af alle mine opdagelser fra selv at have været ’sober curious’ de sidste otte-ni år – et begreb jeg opfandt for at beskrive mit eget forhold til sprut. Efter jeg i mange år havde sat spørgsmålstegn ved mit drikkeri, begyndte jeg at tale åbent med venner og familie om mine modstridende følelser omkring alkohol. Jeg indså, at mange mennesker følte på samme måde som mig; de vidste, at alkohol kunne være problematisk for dem, men de så ikke dem selv som alkoholikere, og de var enten bange for at tale om det, eller havde ikke et sted, hvor de åbent kunne diskutere problemerne eller deres tanker. Og derfor besluttede jeg mig for at lægge alt, hvad jeg havde lært, frem i denne bog,” siger Ruby Warrington til alt.dk.

Hvad vil det sige at være ’sober curious’?

”At være ’sober curious’ betyder, at du vælger at stoppe med at drikke på autopilot. Det betyder bogstaveligt talt, at du vælger at sætte spørgsmålstegn ved ethvert instinkt, impuls, invitation og forventning om at drikke.

De fleste af os har ikke lært at stille spørgsmålstegn ved, hvordan vi, både individuelt og som samfund, bruger alkohol. Hvorfor er det så socialt acceptabelt? Og hvilke følelser bruger vi måske alkohol til at maskere? Hvordan får det os til at føle og ikke mindst, hvor meget mere vågne, bevidste og selvsikre ville vi føle, hvis vi ikke drak alkohol? Hvis du er ærlig med dine svar på spørgsmål som disse, giver det mindre og mindre mening at blive ved med at drikke.”

Du påstår, at alle, der drikker regelmæssigt, er lidt afhængige af alkohol. Hvad er din begrundelse bag denne påstand? Og hvorfor var det en vigtig opdagelse for dig på din egen ’Sober Curious’-rejse?

”Jeg kom på den teori baseret på tre faktorer; nemlig at vores hjerner er biologisk fastgjorte til at danne en tilknytning til alkohol; at alkohol er et af de fem mest vanedannende stoffer; og at sprut markedsføres kraftigt til os fra alle vinkler fra den alder, vi er gamle nok til at forstå.

Alle disse påvirkninger gør det meget svært ikke at blive bare en lille smule afhængig af alkohol. Og for mig var det erkendelsen af, at det faktisk er meget "normalt", at det bliver en vane at drikke. Den læring var med til at nedbryde noget af den stigmatisering, som omgiver alkoholisme, hvilket igen gjorde det mindre skamfuldt at begynde at sætte spørgsmålstegn ved mit forhold til alkohol.”

ruby-warrington.jpg

Hvad er dine anbefalinger til folk, der er fascineret af ideen om at være ’sober curious’, men som lider af Fear of Missing Alcohol (FOMA)?

”Vær opmærksom på, hvornår FOMA’en begynder at røre på sig, og find ud af, hvad der trigger den.

De fleste mennesker drikker alkohol for at føle sig mere selvsikre og afslappede i sociale situationer, men hvorfor gør socialt samvær os nervøse og anspændte? Hvis vi har lært vores hjerner siden 15-årsalderen, at vi "bruger" alkohol, når vi skal socialisere, kan tanken om at skulle "optræde" uden vores trofaste flydende krykke give anledning til en masse frygt.

Da den hurtigste måde at afmontere din frygt på er at bevise, at den er forkert, anbefaler jeg derfor at omfavne så mange Sober Firsts (at forblive ædru i situationer, hvor du normalt ville drikke, red.), som du kan. Det kan tage et par gange, men du vil hurtigt indse, at du slet ikke behøver alkohol, og ikke mindst vil du opdage, hvilke sociale situationer du helt skal undgå fremadrettet.”

Hvad er nogle af de største forhindringer, vi kan forvente at støde på, hvis vi beslutter os for at prøve ’Sober Curiosity’? Og hvad var de sværeste udfordringer for dig?

”I starten var jeg bekymret for, hvordan det ville påvirke mit forhold til min mand. Vi har altid haft det så sjovt med at drikke sammen, selvom prisen, vi betalte morgenen efter, føltes, som om den blev højere og højere, jo ældre vi blev. Så i starten spekulerede jeg på, om det, at jeg ikke drikker, ville køre en kile ind mellem os. Måske endda efterlade os med intet at tale om ... Hvilket siger meget om alkoholens rolle i vores ægteskab – og i mange forhold generelt.

Men min frygt viste sig at være forkert, for at være fuldt nærværende med hinanden har faktisk ført til et nyt niveau af følelsesmæssig intimitet, selv efter næsten 20 års ægteskab. Og efter at have set, hvad den positive effekt af ikke at drikke har haft på mit liv, er han nu også ’sober curious’.”

Du skriver, at "livet er det modsatte af kedeligt uden alkohol." Kan du give nogle eksempler på, hvordan dit liv ændrede sig – og blev det modsatte af kedeligt – da du holdt op med at drikke?

”For enhver, der er vant til at køre på op- og nedturene af alkohol, er opfattelsen, at hvis du fjerner alkohol, vil det gøre livet monotont og ensartet. Men spørgsmålet kan også være: om tømmermændene er det hele værd?

Når du er vant til, at de "gode og sjove tider" er, når du er påvirket af alkohol, begrænser du også alt det sjove til visse snævert definerede situationer.

Det, jeg opdagede, da jeg blev ’sober curious’, var, at livet aldrig er kedeligt, hvis jeg er i fuld kontakt med alle mine følelser – hele tiden. Det er måske ikke altid "sjovt", men det bringer livets fulde struktur tilbage.”

Livet er bestemt ikke kedeligt uden alkohol, men jeg har været nødt til at finde nye måder at socialisere og "få de der highs" på – hvilket ofte har været en magisk tur ind i den skøre side af wellness. Ligesom mange mennesker, der bliver ’sober corious’, holdt jeg delvist op med at drikke, fordi yoga og meditation kastede et lys over, hvordan alkohol virkelig fik mig til at føle mig; nemlig forfærdeligt.

Så takket være en række sociale arrangementer med wellness-tema har jeg fundet masser af andre måder at møde nye mennesker på. Det, der virkelig var interessant for mig, var, at følelser af lykke, glæde, afslapning og transcendens også var tilgængelige som et direkte resultat af at gøre flere ting, der forbinder mig med min spirit. Og det kan være alt fra en healingsession til en dyb samtale med en god ven.”

Hvordan kommer jeg godt i gang med ’sober couriosity’?

”For en social drinker, som jeg definerer som en person, der drikker mindst en-to gange om ugen, anbefaler jeg dig at tage mindst 100 dage fri for alkohol for virkelig at mærke fordelene. Hvid januar er en god start, men relativt let at overskue, hvorimod en længere pause betyder, at du vil blive konfronteret med nogle mere udfordrende ’Sober Firsts’ – det kan fx være den første ædru date, bryllup, arbejdsfest, ferie osv.

På den måde har du flere muligheder for at opdage, at du IKKE har brug for alkohol i nogen af disse situationer, hvor dejligt det føles at være fri for den giftige belastning, som alkohol er, og hvor dybt rodfæstet din tilknytning til alkohol virkelig er baseret på, hvor svært det nogle gange kan være ikke at drikke.

Så derfor handler ’sober curious’ ikke om en sort/hvid tilgang, eller at afholdenhed er "godt", og at drikke er "dårligt". Derimod handler det om at være ærlig over for dig selv, om den rolle alkohol spiller i dit liv, og derfra beslutte med dig selv, hvis og hvornår du rent faktisk vil tage en pause fra alkohol.”

Drikker du nogensinde?

”Jeg er ikke 100 procent afholdene, men jeg vil gerne besvare alle mine ’sober curious’-spørgsmål med integritet, og det betyder, at de situationer, hvor alkohol føles som et passende valg, bliver færre, og der er længere imellem dem.

Efter at have opdaget, hvordan det føles at blive naturligt høj, nyder jeg ikke længere det bedøvende "buzz" af en drink. Det føles så todimensionelt – og det kommer også med en følelsesmæssig pris.

Alt dette betyder, at en alkohol-oplevelse i disse dage højst sandsynlig er én, der minder mig om, hvorfor jeg ikke gør det – da hver påmindelse gør det lettere og nemmere for mig at vælge ikke at drikke alkohol.”

Sober curious

At være 'sober curious' betyder, at du er mere velovervejet omkring, hvordan, hvornår og hvorfor du drikker. Det adskiller sig altså fra traditionel afholdenhed, fordi det ikke dikterer et fuldstændigt stop for alkohol eller har afsæt i for eksempel religiøse overbevisninger eller et tidligere misbrug.

Det handler om selv at vælge og nyde alkohol, når det passer dig – fri af andres forventninger – og udspringer af et generelt større fokus på sundhed og wellbeing.

Ruby Warrington er hovedkvinden bag 'sober curious'-bevægelsen, der er gået globalt. Hun er engelsk journalist, men bor i dag i New York. Hun har desuden udgivet bogen The Sober Curious Reset: Change the Way You Drink in 100 Days or Less.

bog.jpg

Sober Curious, Ruby Warrington, Grønningen 1, 250 kr.