Fyldt brunchbord

Derfor skal du spise mindre: Se, hvor du kan spare

Mindre portioner skal gøre det nemmere for danskerne at holde vægten. Det er budskabet fra den nye kampagne ”Ja tak, lidt mindre”, som Rådet for sund mad og en række sundhedsorganisationer, fagforbund og bl.a. ALT for damerne står bag.

Spiser du også runde to af aftensmaden, selvom du egentlig er mæt? Og falder du for slagtilbuddet i supermarkedet, der lover ekstra meget til prisen? Det gør mange af os.

Men der er god grund til at lære at takke nej, for supersize-portionerne får danskernes vægt til at stige sammen med den øgede risiko for type 2 diabetes, hjertekarsygdomme og kræft.

”Vi har de sidste årtier ladet os friste af stadig større pakke- og portionsstørrelser. Det får os til ubevidst at spise og drikke mere, uden vi føler os mere mætte. Det øger risikoen for overvægt og dermed en række alvorlige sygdomme. Det skal være slut med supersizing. Vi vil rulle udviklingen tilbage til mere normale størrelser ved at supermarkeder, cafeer, kantiner og takeaway-steder gør portionerne lidt mindre. Vi kalder det downsizing. Og vi forbrugere skal med tiden komme til at se ”mindre”, som en merværdi på linje med fx økologi eller dyrevelfærd,” siger Susanne Tøttenborg fra Kræftens Bekæmpelse og projektleder i Ja tak, lidt mindre.

Den nye kampagne ”Ja tak, lidt mindre”, som Rådet for sund mad og en række sundhedsorganisationer, fagforbund og virksomheder netop er gået sammen om, skal ruste os forbrugere til bedre at kunne vælge supersize fra både derhjemme, og når vi handler, så de mindre portioner bliver the new normal.

Baggrunden for kampagnen er, at 51 % af danskerne er overvægtige. Samtidig er vores portions- størrelser øget signifikant over de seneste 50 år, og videnskabelige studier viser, at der er en klar sammenhæng mellem for store portioner og udvikling af overvægt og fedme. De store pakker og portioner får os simpelthen til at spise og drikke mere, uden at vi føler os mere mætte.

”I Ja tak, lidt mindre oplyser vi danskerne om sammenhængen mellem overvægt og portionsstørrelser. Men først og fremmest skal de pakker og portioner, vi får tilbudt, være lidt mindre, for overvægt er ikke kun den enkeltes ansvar, men også samfundets ansvar. En gang var en 25 cl sodavand normalt, nu er det ½ liter, og en pose slik indeholder ofte 250-300 g. Vi kommer nemt til at drikke eller spise rub og stub uden rigtigt at forholde os til, om vi har brug for det hele,” siger Susanne Tøttenborg.

Selv en lille reduktion på omkring 10 % betyder noget, selvom den hverken kan ses eller mærkes. En scone m/chokolade på 115 g i stedet for 130 g en gang om ugen, giver ca. 350 g mindre på vægten på et år. Det lyder måske af lidt, men når vi konstant udsættes for de større portioner inden for alle typer mad- og drikkevarer, så bliver det let til meget over en årrække, hvis der sniger sig ½-1-2 kg på hvert år.

Se mere på Raadetforsundmad.dk

Eksempler på effekten af downsizing

  • Hvis man en gang om ugen drikker en lille cafe latte med sødmælk (20 cl) i stedet for stor (30 cl) vil man i løbet af et år få 2.860 kcal mindre, undgå ca. 400 g på vægten.
  • Hvis en familie på 4 deler en 1½ l sodavand i stedet for 2 liter en gang om ugen, vil hver person have sparet ca. 2.600 kalorier og ca. 350 g på vægten årligt.
  • Hvis man en gang om ugen spiser en hakkebøf (7-10 % fedt) på 125 g i stedet for 150 g, undgår man 2.080 kcal. Det svarer til knap 300 g fedtmasse pr. år.

5 tips til at spise mindre

  • Det er ok at levne. Det er lige så meget madspild at spise op, når man er mæt, som at smide ud.
  • Brug resterne i morgen i stedet for at bruge dig selv som skraldespand.
  • Vælg den mængde, du skal bruge. Storkøb giver ofte storforbrug og ikke nødvendigvis besparelser
  • Brug mindre tallerkener og glas, så hælder du mindre op.
  • Lad være med at presse andre til at tage mere, end de ønsker.