Derfor forsvinder lysten, når du er stresset, og dét kan du gøre ved det
Hvorfor mister vi lysten til sex, når vi er stressede? Og hvad kan vi ellers gøre for at få de gode lykkeendorfiner, når vi er nede psykisk? Vi har spurgt sexolog Ditte Winkel.
Vært Josefine Stork har haft stress-symptomer, og hun har derfor haft trukket stikket for en tid.
Min krop har forsøgt at fortælle mig, at nu skruer du ned. Og hvis du ikke skruer ned, bliver din hjerne til grød, og så lukker vi hele systemet. Så jeg skrev til min chef, at jeg måtte trække stikket,” fortæller hun.
Nu er hun så småt tilbage på arbejde igen, og hun har inviteret parterapeut og sexolog Ditte Winkel i studiet til en snak om stress og sex i det seneste afsnit af Tænd for mig.
Der er mange danskere, som lider af stress eller oplever stresssymptomer. Faktisk har stress fået betegnelsen som folkesygdom. Ifølge Ditte Winkel findes der også et stort mørketal, fordi mange ikke går til læge eller taler højt om det.
”Jeg tror, at mange ikke får lyttet til deres krop, og det er helt afgørende, at der er kommet mere fokus på, hvordan det psykiske spiller sammen med det fysiske. Og det gør heldigvis også, at vi kan få nogle forklaringer og nogle årsager, så man ikke behøver at føle, at man burde gøre noget mere, at man ikke gør det godt nok, eller at man burde løbe lidt hurtigere.”
De seneste år er der forsket en del på, hvad der sker, når man bliver ramt på psyken, og hvordan det spiller ind på mange ting – også det kropslige. Og noget af det første som kan blive ramt, når vi mærker stresssymptomerne, er vores søvn.
”Vi oplever fx søvnbesvær, vågner meget tidligt eller kan slet ikke falde i søvn. Det bliver svært at komme ned i den dybe søvn, fordi vi i en stresstilstand udskiller meget kortisol. Kortisol er det stof, som får alarmklokkerne til at ringe i kroppen, og derfor får du svært ved at falde til ro og få slappet af i hjernen. Og hjernen har brug for søvn, for det er i søvnen, vi får restitueret, vi får slappet af og bearbejdet dagens indtryk, og batterierne bliver fyldt op.”
Kroppen fravælger hyggenygge
Hvis du er småbørnsforældre, eller har været det på et tidspunkt, ved du også, at hvis du ikke har sovet godt i tre måneder, er det sidste, du har lyst til at lægge dig på lagnerne og lave noget kissemisse med din partner.
Når du er stresset, rangerer kroppen også biologisk anderledes, fordi det er nogle andre behov, som skal dækkes, end sex.
”Hvis kroppen er på overarbejde, har svært ved at opretholde sig selv og holde snuden oven vande, har den ikke brug for og grund til at forplante sig. Og når kroppen ikke er sund og klar på forplantning, så er det, at vi mister sexlysten,” forklarer Ditte Winkel og fortsætter:
”Vi ved også, at kortisol kommer af de samme byggesten som testosteron. Kønshormonet kan være medvirkende til at give spontan sexlyst, så du fysisk kan mærke din sexlyst. Men hvis kroppen skal vælge mellem de to, vil den til hver en tid vælge kortisol, fordi det sikrer din overlevelse, hvor testosteron bare er hyggenygge.”
Kan sex være godt mod stress?
Når man har sex, bliver der udskilt gode hormoner, bl.a. serotonin og dopamin, som kroppen har brug for. Og derfor kan man spørge sig selv, om det ligefrem vil være godt og sundt at have sex, hvis man er stresset.
”I det bedst tænkelige scenarie, ville det være fantastisk. Men hvis du har prøvet at være stresset, vil du også vide, at de gode husmoderråd og tips, som fx at dyrke noget sex, for så bliver alt godt igen, ikke kan bruges til noget, når du ligger der i fosterstilling og ikke har energi til at komme ud af sengen, fordi kroppen er i en eller anden form for overlevelsestilstand,” siger Ditte Winkel.
Hun anbefaler, at vi starter et andet sted end sex, for kroppen udskiller også de gode hormoner ved andre aktiviteter, som fx når du ligger helt tæt, hvor der er hudkontakt, bliver der udskilt både endorfiner og oxytociner. Det er måske lidt mere overkommeligt at ligge i ske, få en ordentlig krammer eller en omgang massage, hvor du ikke skal lave andet end at slappe af.
”Det vigtige er, at du ikke skal føle, at du skal præstere noget, for så lægger vi kun endnu mere pres oveni. Så det handler om at finde et leje i det her.”
Vi vil gerne være tilstrækkelige
I podcasten beskriver Josefine Stork, hvordan hun har følt sig som en våd klud i sit parforhold. Når du er nede med stress, kan du føle, at du ikke kan være det samme for din partner.
”Jeg har været grådlabil det ene øjeblik for at fare op i en spids i et andet. Og der kan jeg have lyst til at være lidt mindre våd klud, men at kunne give lidt igen som fx sex. Det har overhovedet ikke været et krav fra min kæreste, men det er mig, som gerne vil give, men jeg har ikke kunne finde lysten,” fortæller Josefine Stork.
”Hvis man er nede med stress, har man formentligt en partner, der står klar med masser af sympati, og som er klar på at give dig masser af ro og kærlighed. Og hvor mange har lyst til at knalde en våd klud?” spørger Ditte Winkel.
Ifølge hende er det et behov, som er opbygget i os selv, fordi vi vil gerne give noget igen til vores partnere – også når vi er nede i knæ, og selvom der slet ikke er noget krav fra partneren, som er 100 % forstående overfor situationen.
”Vi vil gerne være glade, pleasende og tilstrækkelige – sådan har vi det alle sammen. Men det skal handle om, hvad du kan få ud af det her, end hvad du skal give. Nu skal du sætte dine behov først, for det har du ikke gjort i alt for lang tid. Der er jo en grund til, at du er nået herhen – du sætter måske alle andre mennesker eller deres opgaver først? Nu skal du sætte dig selv først, og det skal du også gøre i forhold til det seksuelle, erotiske og intime.”