Suzy Wengel

Suzy Wengel: “Med Sense er du din egen kostvejleder”

Der er mange, der falder tilbage til overvægten efter en slankekur. Sense er nem at gå til og er ikke som mange andre slankekure meget restriktiv, fortæller Suzy Wengel, der er kvinden bag Sense og forfatter til flere bøger, blandt andet Syv dage med Sense.

Hvad går Sense ud på?

“Du skal forestille dig, at du har tre spisekasser dagligt. Disse kasser er mentale begreber, der hver svarer til et måltid. Det handler om at ramme en mængde, der giver en sund fordeling, en god mæthed og et stabilt blodsukker. Hver spisekasse svarer til tre-fire håndfulde mad og en til tre spiseskeer fedt, derfor slipper du for at tælle og veje.”

Kan du gemme en vis mængde fra en spisekasse til en anden?

“Du bruger jo spisekasserne til at fordele energien hen over dagen, så du kan sagtens flytte noget fra en spisekasse over i en anden. Det er jo praktisk, hvis du skal ud at spise om aftenen. Der er kun en regel i Sense: To ud af de tre spisekasser skal indeholde grøntsager, proteiner og fedt, som skal kunne mætte i fem til seks timer. Du kan eventuelt tilsætte lidt brød, pasta, frugt eller kartofler efter lyst. På den måde sikrer du, at du får nok kalorier og nærringsstoffer til at dække dine basale behov.”

Så du skipper mellemmåltiderne i Sense?

“Ja – meningen er, at fokus er på de tre hovedmåltider. Der vil være nogen, der finder ud af, at de altid har en krise om eftermiddagen, så vil det være fint at tage lidt fra den ene spisekasse som etmellemmåltid. Vi er jo meget individuelle omkring, hvad vi har behov for.”

Så der er for eksempel plads til et glas rødvin eller chokolade?

“Ja, det er der.”

Hvordan kan det lade sig gøre, hvis du vil tabe dig?

“Som sagt er den eneste regel, at der i to ud af tre kasser skal være grøntsager, fedt og proteiner. Hvis du eksempelvis spiser noget chokolade, men har spist fornuftigt i de to andre, vil du stadig være i et kalorieunderskud. Mentalt kan det være svært at indse, at du godt kanspise noget chokolade og samtidigt tabe dig.”

Hvilke andre effekter har det så på din krop og dit sind?

“Når du mærker, at du får nok mad – og at du ikke er på en skrap kur, så får krop og sind det altså bedre. Du får nemmere ved at styre de valg, du står over for hver dag. Det skal være sådan, at du ud fra modellen med at måle efter håndfulde og spiseskefulde selv kan støbe din kost sammen, og du bliver på den måde din egen kostvejleder.”

Sense i korte træk

Der er især tre aspekter, der er vigtige i Sense:

MADEN: Du kan sagtens bruge dine yndlingsopskrifter, bare du justerer dem. Det betyder i store træk, at du skal prioritere grøntsager og protein fra for eksempel kød, fisk og æg, men skære ned på sukkerholdige fødevarer.

MÆNGDERNE: Du bruger dine hænder som vægt, så det er nemt. Bøger om Sense fortæller dig, hvor mange håndfulde du skal have af de enkelte kategorier (grønt, protein og stivelse i form af brød, pasta og kartofler). Stivelsen er valgfri – den kan erstattes af grønt eller protein. I bøger om Sense kan du også se, hvor meget fedt der skal til hvert måltid, og hvor meget mælk, creme fraiche med mere du kan bruge.

MÅLENE: Inden du går i gang med Sense, skal du gøre op med dig selv, om du virkelig vil være slank. Der er ikke tale om en kost, du spiser for en periode. Mener du det alvorligt, har du et mål at styre efter.