Tab op til 10 kilo med disse nye kure

Tab op til 10 kilo med disse nye kure

Du kan tabe dig op til 10 kilo med disse nyekure. Vi har set på, hvad de indeholder, så du kan finde dit perfekte match.

Verdens bedste kur

Nej til alt det hvide (brød, pasta og ris)

Ja til frugt, kød og fuldkorn

Perfekt til dig, der går efter et varigt vægttab gennem en livsstilsændring, der betyder, at du ikke skal spise mindre, men holde dig fra mad, der får blodsukkeret til at stige og ikke giver mæthedsfornemmelse.

Om kuren:

Ernæringseksperterne Christian Bitz og Arne Astrup trækker i deres nye slankebog "Verdens bedste kur" på verdens hidtil største undersøgelse om kost og vægttab. Kuren er baseret på det glykæmiske indeks med forkortelsen GI, som er en tabel over, hvor meget en given fødevare får dit blodsukker til at stige. Videnskaben siger nemlig, at kulhydrater i fødevarer med en høj GI optages hurtigere i tarmene og i blodet end mad med lav GI. Hvis du skal slanke dig, så skal du spise mad med en lav GI. Det betyder, at hurtige og tildels kortidsmættende kulhydrater, der i overflod findes i f.eks. hvidt brød, pasta og polerede ris, helt skal væk eller reduceres. Til gengæld skal du spise masser af proteiner og fuldkornsprodukter. I "Verdens bedste kur" er ingen madvarer forbudte, men hvis du f.eks. spiser kornprodukter, skal du altså spise så groft som muligt.

Menuen:

Spis frit af æbler, pærer, appelsiner, hindbær og jordbær. Spis også grøntsager undtagen for mange majs, der har et højt glykæmisk indeks, og gå efter rugbrød, fuldkornspasta, brune ris, grovvalsede havregryn og grove cornflakestyper. Spis også masser af magert kød som fisk, fjerkræ, lam, okse, kalve- og svinekød. Husk at tjekke for lav fedtprocent. Og fyld på med magre mejeriprodukter som skummetmælk og skyr. Som udgangspunkt skal halvdelen af tallerkenen være fyldt med grøntsager, frugter og bær, en tredjedel med fuldkornsprodukter og en tredjedel med proteinrige fødevarer.

Mulige faldgruber:

Det er så nemt at gribe en bolle i farten eller koge en gang pasta til ungerne – den lyse slags naturligvis, for det er jo den, de vil have. Det kan i en travl hverdag derfor være svært at ændre familiens madvaner, og så er det også en kompliceret opgave at sætte sig ind i alle de ting, som påvirker en madvares glykæmiske indeksværdi. En kartoffel har f.eks. et højt GI, når den er meget kogt, most eller varm. Men GI'et bliver lavt, hvis der er tale om en ny kartoffel, der kun er kogt lidt og kølet ned. Der skal altså være tid til at læse ordentligt på GI-lektien.

Muligt vægttab:

Følger du den 4-uger lange madplan i bogen, skulle du gerne tabe 8 kilo. Du kan fortsætte vægttabet, hvis du trænger til at tabe dig yderligere. Hvis ikke, vil du med din nye kost være i stand til at holde vægttabet.

"Verdens Bedste Kur" af Christian Bitz og Arne Astrup, Politikens Forlag, 300 kr.

Rawsnacks

Nej til sukker og forarbejdede fødevarer

Ja til sundt slik

Perfekt til dig, der bare ikke kan holde nallerne fra slik- og kageskuffen og derfor ikke ser resultater på badevægten, selv om du skærer kraftigt ned på andre fødevarer i løbet af dagen.

Om kuren:

At erstatte slikorgier med rawsnacks er ikke en decideret slankekur, men vægttab er bestemt en gavnlig "bivirkning". Og efter et stykke tid uden sukker vil du helt af dig selv købe mandler og figner frem for flødeboller. Naturopath i biologisk medicin Caroline Fibæk er forfatter til bogen "Nyd dig sund! Raw snacks", hvor hun giver opskrifter og inspiration til et sundt alternativ, når trangen til chokolade, slik og vingummi melder sig. Hun siger, at de fleste af os tror, at det er svært at forkæle os selv med noget, der er godt for kroppen. Selvforkælelse er med andre ord lig med en pose Haribomiks. Ved at blive klogere på rawsnacks finder du ifølge Caroline Fibæk ud af, at du sagtens kan forkæle dig selv uden at synde samtidig:

"For mange på kur er udfordringen at slippe de vante sukkerkick. Men det bliver let med rawfood-kager, fordi de er ideelle som en slags metadonslik. Nødder og tørret og frisk frugt tilfører kroppen store mængder næring og smager tilberedt på den rigtige måde som slik", siger Caroline Fibæk og tilføjer, at hele kongstanken bag rawfood er, at madvarer i rå form indeholder flest mineraler og vitaminer og er derfor den bedste næring, vi kan få. Skal maden bearbejdes en smule, så må den højst varmes op til 42 grader for igen at bibeholde så mange næringsstoffer som muligt.

Menuen:

Ingen rawfood-snacks i bogen indeholder hvidt sukker, gluten, mælkeprodukter, tilsætningsstoffer eller animalsk fedt. Til gengæld er der masser af nødder, kokosolie, hørfrøolie, kakaosmør, agavesirup og vanilje.

Mulige faldgruber:

Selv om rawsnacks er sundt, så er det ikke speciel slankekost. Rawsnacks skal derfor bruges som erstatning for en begrænset mængde af forarbejdede sukkerholdige kager og slik – ikke som supplement eller som fast bestanddel af din daglige kost.

Det kan i længden være surt og måske endda føles som socialt amputerende altid at takke nej til lagkage og kokostoppe, når du er til fødselsdage eller andre festlige begivenheder.

Muligt vægttab:

Kan du ved at erstatte slik og kager med rawsnacks komme af med din evige sukkertrang og erstatte en ligegyldighed over for din krops sundhed med det modsatte, så vil det kunne aflæses på vægten. Hvor hurtigt og hvor meget afhænger af, hvor stor en sukkerjunkie du er.

"Nyd dig sund – rawsnacks" af Caroline Fibæk, Artpeople, 199 kr.

Kvindekuren til 40+

Nej til kalorier ud over 1.100 pr. dag

Ja til hvid fisk, tofu og tricks

Perfekt til dig, der har rundet de 40 år og kan mærke, at forbrændingen er faldet, muskelmassen svundet, og at lår og mave fylder mere i landskabet, selv om du ikke har ændret livsstil.

Om kuren:

Diætist Charlotte Hartvig har skrevet slankeklassikere som "Spis maven flad" og "Hold maven flad", og nu er turen kommet til kvinder i og efter overgangsalderen, der uretfærdigt nok må sande, at den hormonelle ændring "stjæler" 227 kalorier i døgnet. Det svarer til to skiver rugbrød med tre skiver skinke på, som midaldrende kvinder altså forbrænder mindre end deres yngre medsøstre om dagen. Hvor vi før de 40 kan tabe os på 1.200 kalorier om dagen, så er vi efter de fyrre nødt til at gå ned på 1.100 kalorier pr. dag. Det er så få kalorier, at det kan være vanskeligt at blive mæt, med mindre vi tænker høj-potent biokemi eller rettere gør brug af mæthedstricks som at spise mere protein, fordi det mætter mere end kulhydrater. Proteinholdige madvarer øger i øvrigt også efterforbrændingen med omkring 30 procent. Et andet trick i kuren er at konsistensmanipulere. Det vil sige, at hvis vi blender et almindeligt måltid mad og blender det så godt, at det bliver til en cremet suppe, så viser studier, at det tager 4 timer for maden at passere gennem tarmene, mens det kun tager 2 timer for ublendet mad. Så køb en blender.

Menuen:

Det gælder om at spise det rigtige miks af fedt, proteiner og kulhydrater. Og spise sine hormoner i balance, så både humør og energi stiger. Derfor skal der masser af hvide fisk i indkøbskurven. De har højt proteinindhold og mætter. Det samme gør andet magert kød. Ud over vægttab går kuren meget op i at holde huden spændstig og minimere antallet af rynker. Det gøres bl.a. med tofu, som undersøgelser viser er godt til at forebygge gener ved overgangsalderen, fordi det indeholder et stof, der minder om østrogen. Ifølge Charlotte Hartvig viser studier faktisk, at efter 4 uger med masser af tofu på menuen er der en målbar forskel på rynker ved øjnene. Et glas rødvin om dagen gør også huden mere spændstig og virker i øvrigt afstressende.

Mulige faldgruber:

At man tror, at man kan tillade sig den samme portion af "afstikkere" fra dydens smalle sti, som man kunne, da man var yngre. Overgangsalderen "stjæler" som sagt 227 kalorier fra en kvindes budget, og det er derfor vanskeligt at få kroppen til at tabe sig. Ærgerligt, men det er trods alt bedre at vide det end at stå uforstående. Eller for hurtigt konkludere, at "nu kan min krop ikke tabe sig mere".

Muligt vægttab:

Et halvt kilo pr. uge.

"Kvindekuren – slank uden rynker" af Charlotte Hartvig, Gads Forlag, 249 kr.

Ketolysemetoden

Nej til ALLE kulhydrater

Ja til fløde, ost og hovedpine

Perfekt til: Dig der vejer mindst 10-15 kilo for meget. Og som trænger til at kickstarte kuren med et solidt vægttab på kort tid.

Om kuren:

Den er udarbejdet af læge Torkil P. Andersen og går ud på at spise meget få kulhydrater, så kroppen skal finde andre kilder til forbrænding. Kroppen er indrettet sådan, at vi kan gå fra almindelig forbrænding til fedtforbrænding. Den form for forbrænding kaldes ketose. Ketosen medfører nedbrydning og forbrænding af fedt, også kaldet Lipolyse, deraf navnet på kuren Ketolyse. Ketose har også den effekt, at kroppens sultcenter påvirkes, så du faktisk kun føler lidt sult, og mad vil derfor blive mindre betydningsfuldt i din hverdag. På kuren forbrænder du fedt, selv om du spiser god mad.

Når forbrændingen i kroppen er ændret til næsten ren fedtforbrænding, vil nyrerne udskille ketonstoffer i urinen. Og det kan måles i din urin på en teststrimmel. Den bruges i starten af kuren, så du kan tjekke, at din krop har skiftet fra normal forbrænding til fedtforbrænding.

Menuen:

Drik mindst 2 liter vand dagligt de første 3 uger og gerne mere. Spis proteiner til næsten hvert måltid. Spis grøntsager og mejeriprodukter hver dag. Køb godt ind med æg, et par kartoner fløde, et udvalg af oste, smør, broccoli og blomkål, salat, rød peberfrugt, agurk, bladselleri, bacon og skinke. Husk at købe ketolysestiks til kontrol af fedtforbrændingen. Spis fisk hveranden dag eller mindst tre gange om ugen, og helst fed fisk. Til gengæld er kulhydratholdige madvarer som brød, pasta, ris og kartofler bandlyst.

Mulige faldgruber:

Det kan være svært at udholde de første dage af kuren, hvor du vil føle dig sulten. Det tager også en uge eller to, før du ikke længere har hovedpine og føler dig svimmel. Og falder du i og spiser et stykke kage eller et par kartofler, så er kuren ødelagt, og du må begynde forfra igen. Det er heftige fakta at være op imod, så kuren er kun for de virkelig standhaftige.

Muligt vægttab:

Første måned mellem 4-10 kilo, derefter et månedligt vægttab på mellem 2-8 kilo.

"Slank med ketalysemetoden", af Thorkil P. Andersen, Politikens Forlag, 200 kr.