tænderskæren

Tre tegn på, at du skærer tænder om natten

Det larmer, når du sover, og dine tænder kører mod hinanden. Det har du i hvert fald ofte fået at vide. Her er tre ting, der kan be- eller afkræfte den påstand.

Tænderskæren er ret almindeligt – man antager, at 10-20 % skærer tænder, og en tredjedel af alle børn skærer tænder – især i fem- til seksårsalderen. Mange vokser fra problemet, men skærer du tænder, kan det både være skyld i hovedpine og beskadige dine tænder permanent.

Ifølge Susanne Kleist, formand for tandlægeforeningen, er det dog vanskeligt at pege på, hvorfor man skærer tænder.

”For nogen kan det have noget med kæbestillingen at gøre, men vi ved faktisk ikke med sikkerhed hvorfor. Der er rigtig mange børn, der, som en helt naturlig del af deres udvikling, skærer tænder. Måske fordi de drømmer, måske fordi musklerne (i kæben, red.) vokser, men mange børn vokser fra det igen.”

At det for nogen fortsætter ind i voksenlivet, kan hænge sammen med, at man i perioder er meget bekymret eller har noget, man er stresset over, mens det for andre sker hver eneste nat, uden man kan pege på hvorfor, fortæller Susanne Kleist.

Der findes to former for tænderskæren. Én, hvor man presser tænderne hårdt sammen, og en anden, hvor man bider tænderne sammen, mens man bevæger underkæben frem og tilbage.

”Presser du tænder sammen, vil musklerne blive overbelastet, og du vil få ondt i musklerne. Det kan give hovedpiner, og det kan gøre ondt i selve kæbeleddet. Sliddet medfører også – hvis man skærer eller presser tænder over længere tid – at emaljen slides væk, og det er ikke særlig hensigtsmæssigt,” fastslår Susanne Kleist.

Det foregår om natten

Majoriteten af dem, der skærer tænder, gør det om natten. Men nogen gør det også i dagtimerne, hvis de fx dyrker meget hård vægttræning, hvor de koncentrerer sig eller er presset på anden vis. I sådan en situation vil mange bide tænderne meget hårdt sammen, fortæller Susanne Kleist og uddyber:

”Langt de fleste skærer tænder om natten, når vi ligger og drømmer, og ikke er i kontrol. Hvis du fx sidder dårligt på en stol i løbet af dagen og løfter skuldrene op til ørerne, så vil du typisk være bevist om det, og så kan du godt få dig selv til at lade være med det. Det er det samme, hvis man bider tænderne sammen, fordi man koncentrer sig, det kan man godt øve sig i at lade være med. Men om natten er vi uden kontrol, og der sker tingene, som musklerne og hjernen har tænkt sig, at tingene skal foregå.”

Netop fordi tænderskæren hos flertallet er en ubevidst handling, ved du typisk heller ikke, om du er en del af statistikken.

Susanne Kleist peger dog på tre ting, der kan være med til at indikere, om du skærer tænder eller ej.

1. Ømme kæbemuskler

”Noget, du selv kan holde øje med, er bl.a., hvordan dine muskler føles om morgenen. Er de ømme? Er de meget store? Ligesom du får store muskler, når du træner dine arme, så får du faktisk også store kæbemuskler, hvis du træner din kæbe. Det kan måske være svært at se fra den ene dag til den anden, så det bedste vil være at mærke, om du er øm. Er du fx øm i tindingen? Eller er du øm inde ved øret, hvor kæbeleddet sidder, kan det være et tegn på, at dine kæbemuskler bliver overbelastet om natten.”

2. Din partner klager

”Det vil også typisk være partneren, som siger ”hold nu op, du skærer tænder,” fordi det larmer om natten. Det er jo ikke noget, du selv vågner af, men det vil din partner typisk kunne sige.”

3. Jævnlige tandlægetjek

”Når du kommer til tandlæge, vil vi kigge på, hvordan du åbner munden, og hvordan dine tænder ser ud. Normalt buler tænderne op i tyggefladen, men hvis du skærer meget tænder, bliver de typisk helt flade, så de passer sammen ligesom møllesten.

Der er nogen, som kan slide deres tænder helt ned, uden nogensinde at få ondt i deres muskler eller få ondt i hovedet, fordi kroppen kompenserer for det. Derfor er man nødt til at kigge på flere ting. Og går du regelmæssigt til tandlæge, bliver alle faresignalerne tjekket, og så vil vi kunne nå at gøre noget ved det, inden tænderne er slidt helt ned.”

Går du ikke til tjek, kan du risikere, at dine tænder slides så langt ned, at du i yderste konsekvens skal have nye tænder. Inden det kommer så vidt, er der heldigvis forskellige ting, du kan gøre for at forebygge, fortæller Susanne Kleist og uddyber:

”Tandlæger kan lave nogle fyldninger, som du slider på i stedet for. Du kan også få en skinne, som du kan sove med, og så er det skinnen, du slider på i stedet for tænderne. Det er den samme skinne, der bruges til at afhjælpe ondt i hovedet, fordi den aflaster kæben, så du ikke spænder i den.”