Spis mindre sukker

7 tegn på, at du spiser for meget sukker

Sukker smager godt, men gør os søvnløse og uoplagte. Ekspert giver dig her syv tegn på, at dit sukkerforbrug er for højt.

Lige fra barnsben har vi lært, at sukker er usundt. At det feder, gør os trætte og ikke mindst dybt afhængige.

Alligevel er de fleste slikmunde bekendt med, at trangen kan tage over og få os til at dykke en ekstra gang ned i slikposen, selv om vi for længst burde være stoppet.  

Ikke overraskende er det ualmindelig dumt. For det er nemlig ikke blot vægten, vi sætter på spil, når vi propper os selv med sukker. Det søde kulhydrat kan sætte masser af usunde spor på vores krop og på vores velvære. Vi sover dårligere og vores humør svinger mere.

Alt.dk har spurgt forsker og ph.d. Anette Sams, der står bag bogen ’Sandheden om sukker’, om, hvad der sker med vores krop, når vi propper den med søde sager.

Hun understreger, at symptomerne er meget individuelle og kan afhænge af blandt andet alder, mad i maven, og om man får den næring, man skal have, ved siden af. Ikke desto mindre er der syv symptomer, hun ofte oplever er forbundet med et stort indtag af sukker.

1. Øget træthed

Svinger dit energiniveau meget, eller sidder du gerne og gaber midt på dagen, så kan det være, at du skal tage et kig på dit sukkerindtag. Det samme gælder, hvis du ofte føler dig træt og uoplagt og at din hud spænder, fortæller Annette Sams.

Vores krop har nemlig mulighed for at hente energi fra flere forskellige typer af energi, og hvis kroppen er i en situation, hvor den ofte får sukker, så vil det typisk være den energibalance, kroppen vil forsøge at genoprette.

  • Vi kører meget på sukkerforbrændingen, som er en meget ustabil energikilde. Og når man er ved at have brugt op den, så råber kroppen efter mere i stedet for at hente noget af det, vi har på lager, fortæller Anette Sams.

2. Koncentrationsbesvær

På samme måde kan for meget sukker i kroppen også gøre, at du har svært ved at holde din koncentration. Kroppen går nemlig ind og kalder på mere energi hele tiden, og det er en så stærk stemme, at den tager din opmærksomhed væk fra det, du er i gang med.

- Man bliver let skubbet ud af sin koncentration. Den slags ting er der rigtig mange, der opdager, at de har haft et problem med, når problemet pludselig forsvinder, siger forskeren.

Sukkerets insisterende stemme kan dog godt overdøves, blandt andet ved fysisk aktivitet. Når kroppen vil have mere sukker, kan man derfor begynde at træne eller gå en tur. Så vil kroppen i stedet for at råbe videre efter sukker hente energi på lagrene. Og det vil starte en positiv spiral.

3. Flere humørsvingninger

På samme måde som med træthed og koncentrationsbesvær kan dit humør også blive påvirket af for meget sukker, der går ind og piller ved dit overskud.

- Vi kan se, at vi har nogle centre i hjernen, som bliver belønnet, når vi får sukker. Faktisk allerede når vi ser det. Og det er jo smart nok, for det havde vi behov for for mange år siden. Men evolutionen er ikke rigtigt fulgt med, siden vi har fået større adgang til sukker, siger Anette Sams.

4. Uren hud

Har du meget uren hud, kan det ligeledes være et tegn på, at dit sukkerindtag er for højt. Sukkeret går nemlig ind og forstyrrer vores hormoner, hvilket kan påvirke vores hud, forklarer Anette Sams.

- Det er et spørgsmål om alle de sekundære hormoner, der arbejder for os. En af de vigtigste hormoner, som kroppen har, og som virker rigtig godt hos de fleste af os, giver os evnen til at fjerne et overskud af sukker fra blodet. Men det gør den ikke gratis, siger hun.

- Det gør, at der er en række hormoner i spil. Og nogle af de hormoner påvirker måden, som rigtig mange af vores celler har det på.

5. Dårlig søvn

Mange vil også opdage, at de sover meget bedre, når de holder op med at spise søde sager efter aftensmaden, fortæller Anette Sams, der dog ikke kan forklare sammenhængen.

- Hvordan det præcis hænger sammen, må vi drøfte med en søvnekspert, men vi ved, at de hormoner, der arbejder på højtryk, når vi har spist sukker, kan påvirke de hormoner, der påvirker kroppens indre ur, siger hun og pointerer, at det gør os rastløse eller søvnløse.

6. Dårlig appetitregulering og konstant sult

Sukker er ikke kun skidt for vores koncentration, det kan også gå ind og regulere vores sult. En høj sukkerforbrænding – og dermed en lavere fedtforbrænding – påvirker nemlig din appetitregulering, så du føler dig mindre mæt, forklarer Anette Sams i sin bog.

Nogle kan desuden opleve, at de bliver oppustet af for meget af det søde stof.

- Det afhænger gerne af, hvad der ellers er i maven, og hvad sukkeret således følges med, forklarer hun. For eksempel er det derfor bedre at få sukker gennem frugt, hvor det er pakket ind i planteceller, end det er gennem vingummier.

7. Øget vægt

Alle ved, at sukker kan give ekstra fedt på sidebenene. Men når det handler om overvægt, er sukker meget mere end blot tomme kalorier, forklarer Anette Sams i sin bog.

”For selv om dit blodsukker kun stiger kortvarigt efter indtagelse af sukker, påvirker det flere hormoner i længere tid. Et af hormonerne beordrer for eksempel dine celler til at stoppe fedtforbrændingen – en ordre, der kan vare i timevis”, skriver hun.

Spiser du således søde sager eller sukkerholdig mad flere gange om dagen, kan det være umuligt for din krop at forbrænde fedt.

Denne artikel er oprindeligt udgivet i februar 2018, og opdateret og genudgivet november 2022 efter aftale med forsker og ph.d. Anette Sams.

sandheden-om-sukker.jpg

Anette Sams, Sandheden om sukker, 249 kr.

Anettesams.dk kan du læse mere og bl.a. finde en sukkerguide.

Sådan afvænner du din sukkertrang

Er din sukkertrang blevet for markant, kræver det ikke andet end en god portion vilje at komme af med den igen. Annette Sams anbefaler, at man tager en periode, hvor man helt skærer raffineret sukker ud af sit liv.

- Så vil man helt automatisk slukke for den knap, som kroppen bruger til at hidkalde mere sukker, forklarer forskeren. 

Helt konkret kan du prøve at undgå sukker i syv døgn, imens du følger følgende retningslinjer:

* Indtag tre sunde hovedmåltider inden for 12 timer. Resten af døgnet skal du faste og derfor droppe alle små og usunde mellemmåltider.

* Sov i otte timer, imens du faster. Der skal gå mindst to timer, fra du spiser aftensmad, til du går i seng.

* Mellem alle måltider skal du kortvarigt få din puls op ved fysisk aktivitet eller ved motion. På skemaet herunder er det vist som 'pulssnack'.

Gå til kamp mod sukkeret ved helt at fjerne det søde stads fra din kost. Følg for eksempel Anette Sams fremgangsmåde som vist på skemaet. Foto: 'Sandheden om Sukker'.

Bagefter skulle du gerne kunne mærke efter, om du synes, der er gevinster i det. Og så kan du jo prøve igen, hver gang du synes, du får lidt for meget sukker.

- Man vil ingenting mærke, hvis man bare får den mængde sukker, man kan tåle, og hvor det hele bare fungerer. Men lige så snart man træder over den grænse, så vil det være tydeligt at mærke, forklarer Anette Sams.