Vinterbadning

Sådan kommer du godt i gang med vinterbadning

Fem gange så mange danskere hopper i havet om vinteren i dag end for ti år siden. Men hvorfor er vinterbadning blevet så populært? Det har journalist Maria Præst sat sig for at undersøge på egen krop.

Jeg står på stranden og kigger ud over havet, mens jeg kører en hurtig samtale med mig selv:

"Det er sikkert ikke så koldt, du kan godt, du skal bare gøre det, og så er det vildt fedt, når det er overstået".

Jeg havde egentlig tænkt mig bare at fortsætte med at bade efter sommeren, så min krop ikke opdagede, at det var blevet vinter, men nu står jeg her og skal i for første gang – og det er sidst i oktober. Heldigvis skinner solen, og vandet skulle være hele 11 grader.

Jeg smider min store dynefrakke og resten af tøjet og går målbevidst ud mod vandet. Da jeg sætter den første fod i, føles det iskoldt, men jeg fortsætter. Vandet bliver ikke rigtig dybere, og det begynder at stikke og prikke i fødderne, og det går op for mig, at det måske ikke er det smarteste at bade direkte fra stranden. Jeg er nødt til at komme under, så jeg tager en dyb indånding og smider mig fladt ned i vandet.

"Uuuuuuh!"

vinterbad1.jpg

Flere og flere hopper i

Jeg elsker at bade i havet om sommeren, og jeg har altid kigget lidt misundeligt efter dem, der ikke stoppede, selvom det blev koldere og koldere. I september flyttede min familie og jeg fra København til Egå lidt uden for Aarhus og bor nu blot 500 meter fra vandet, så nu er der ikke længere nogen undskyldning. Jeg vil også være vinterbader. Og jeg er ikke den eneste, der har fået samme tanke.

I år er mere end 56.000 danskere meldt ind i en vinterbadeklub, hvilket er over fem gange så mange som for bare ti år siden. Derudover er der alle de danskere, der bader løs hele vinteren uden at være medlem af en klub, så jeg fornemmer, det er et stort fællesskab, jeg er ved at blive en del af.

Kuldechok og småsvimmel

Ugen efter mit første dyb er jeg klar til endnu en tur. Denne gang er vejret lidt mere barskt, og det kræver lidt mere overvindelse at komme afsted. Det blæser og støvregner, men jeg har lært af mine erfaringer fra sidst og fundet en badebro lidt længere henne af stranden, så jeg kan komme hurtigt i – og hurtigt op igen.

Først løber jeg en lille tur, og det kan helt klart anbefales. Det føles rart at få varmet hele kroppen op, og jeg har mere lyst til at smide løbetøjet bagefter. Det første dyp er det værste, siger de, så jeg er ikke helt forberedt på det kuldechok, jeg får, da jeg hopper i. Vandet er endda 13 grader, to gradere højere end sidst, men det sortner alligevel helt for mine øjne, da jeg sætter foden ned på havbunden og får hele kroppen under det kolde vand. Jeg tager en dyb indånding og suser op ad stigen igen. Ah! Igen kan jeg mærke varmen strømme gennem kroppen, jeg smiler over hele ansigtet og kan næsten ikke stå stille af begejstring.

Lang vinterbadesæson

Drømmer du også om prøve det kolde gys, så er der rig mulighed i Danmark. 

Vinterbadesæsonen starter 1. oktober og varer faktisk helt til slutningen af april, fordi vandet i Danmark er koldt i lang tid. I oktober er vandet i gennemsnit omkring 8 grader og derefter falder det ret hurtigt til omkring 2,5 grader i januar. Ifølge eksperterne er du vinterbader, hvis du er i vandet mindst én gang om ugen, så jeg forsøger at holde den kadence.

Ægte vinterbader

Min tredje tur i vandet føles som ægte vinterbadning. Jeg er stået tidligt op for at prøve at bade om morgenen. Temperaturen i luften er kun tre grader, og der er stadig frost på græsset, da jeg går ned mod badebroen. Brrrr! Det bliver koldt i dag, tænker jeg, men jeg føler mig alligevel ret rolig. Og så er det sindssygt smukt at se solen, der langsomt stiger op ad havet, mens jeg gør mig klar til at komme ned i det.

Jeg smider tøjet, tager et par dybe vejrtrækninger og går langsomt ned af stigen for enden af badebroen.

"Aaaaaarrrh!"

Det er stadig sindssygt koldt, men det føles alligevel som om, min krop er ved at vænne sig til kulden. Jeg tager endda et par svømmetag og føler mig uendelig sej, inden jeg træder op på badebroen igen.

vinterbad-2.jpg

Og følelsen i kroppen bagefter er det hele værd. Jeg tager den fornyede energi med mig resten af dagen. Det er ret vildt, hvad de forholdsvis få sekunder i koldt vand kan gøre.

Det er megafedt at vinterbade. Jeg forstår det nu.

3 gode grunde til at vinterbade

1. Det er sundt

Der findes ikke nogen studier, der kan sige, om vi lever længere af at vinterbade – men det er i hvert fald sundt på den korte bane. Du øger din forbrænding, du får en smule lavere blodtryk, du styrker dit immunforsvar, og du bliver glad i låget.

2. Du får et energi-kick

Når du bader i koldt vand, bliver der frigi- vet en masse signalstoffer i hjernen som endorfiner, serotonin og dopamin, der giver et kick, så du føler dig helt høj bag- efter. Du vil kunne mærke den fornyede energi flere timer efter.

3. Det giver en sejrsfølelse

Det er en stor sejr at overvinde sig selv og kunne sige: Jeg gjorde det! Den følelse kan du tage med dig og overføre til andre områder af dit liv også.

Ekspert: Vinterbadning gør dig sund og glad

Hvorfor er det så fedt at hoppe i havet, når vandet er iskoldt, tænker du måske? For Susanna Søberg

er svaret ret enkelt. Hun forsker i, om vinterbadning kan være direkte sundhedsfremmende på Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet og har netop udgivet bogen Hop i havet.

"Når du kommer op af vandet efter at have vinterbadet, føler du dig gladere og nærmest helt høj. Og så tyder det på, at det er sundt," forklarer hun.

Der findes endnu ikke nogen studier, der viser, om vinterbadning rent faktisk kan forlænge ens levetid, men en del forskning viser, at vinterbadning er sundt på den korte bane: Det styrker immunforsvaret, fjerner betændelse i blodkarrene, aktiverer dit sunde brune fedt, der kan fjerne overskydende fedt og sukker fra blodbanen, sænker blodtrykket og giver humøret et boost.

Derfor kommer det heller ikke bag på Susanna Søberg, at flere og flere danskere hopper i havet om vinteren.

"Vinterbadning er et fællesskab, man ikke helt forstår, før man selv prøver det, Vi er generelt blevet mere opmærksom på naturen, og bruger den mere. Alle kan finde ud af at vinterbade, og ingen i Danmark har mere end 50 km til havet, sådet er en forholdsvis nem aktivitet," forklarer hun.

Kuldechok giver power

Det kræver dog noget af kroppen at komme i gang. Det er iskoldt, og i starten er ens kuldeaccept meget lav. Det kolde vand stikker i huden, og kroppen får et kuldechok, men allerede efter tre gange sker der er en hærdning af kroppen, så den langsomt vænner sig til kulden, og ens opfattelse af det kolde vand ændrer sig.

"Det giver et rush i sig selv at overvinde de første ture i vandet. Jeg har hørt om følelsen af empowerment hos mange nye vinterbadere. Det er en sejr og kan give lyst til at ændre på andre ting i ens liv som kost og motion," forklarer Susanna Søberg.

Som udgangspunkt kan alle raske mennesker vinterbade, men Susanna Søberg anbefaler det ikke til folk med hjerteproblemer. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at spørge din læge til råds, inden du udsætter dig selv for det kolde gys.

5 do’s and dont’s i det kolde vand

  1. Varm musklerne op
    Det er en god ide at være varm, inden du hopper i. Du kan for eksempel løbe en lille tur eller bare hoppe lidt rundt på stedet først – når du er høj på endorfiner i forvejen, er det nemmere at overvinde sig selv.
  2. Tag en hue på
    80 % af kroppens varme forsvinder ud gennem hovedet, så tag en hue på, når du vinterbader, så holder du bedre på varmen.
  3. Pas på fødderne
    Det er især koldt for fødderne, så brug et par badesko, når du bader. Du kan også have et par varme sko klar, når du kommer op – og et ekstra håndklæde at stå på.
  4. Vinterbad aldrig alene
    Det er altid en god ide at bade sammen med andre. Hvis der skulle ske noget, kan I hjælpe hinanden op ad vandet.
  5. Tag ikke hovedet under vand
    Det kolde vand giver lavere blodtilstrømning til hjernen, så du risikerer at besvime.