Thomas Rode: “Stenalderkost giver sindssygt meget energi”
Når du lever så oprindeligt som muligt, får din krop det, den har brug for i stedet for en masse stivelse og tilsætningsstoffer, forklarer Thomas Rode, kok, forfatter til flere bøger om emnet og en af de største fortalere for stenalderkost herhjemme.
Hvad er stenalderkost kort fortalt?
“Stenalderkost er at spise de ting, mennesket altid har spist. Jeg prøver at leve så oprindeligt som muligt – af rigtig mad. Et rødkålshoved ved du for eksempel, hvad er. Jeg spiser masser af grøntsager, frugt, krydderurter, nødder, kød, fisk og kylling og holder mig fra forarbejdede råvarer og stivelsesholdige fødevarer som brød, pasta, ris og kartofler. Jeg skelner heller ikke mellem måltiderne, men lader alle måltider indeholde overvejende fedt og protein bakket op af rigeligt med nødder, grøntsager og bladgrønt.”
Hvorfor skal vi leve som i stenalderen?
“Forskerne mener faktisk, at vores genetiske struktur ikke har forandret sig mere end én procent de seneste 40.000 år, og de minimale forandringer indebærer ikke større forandringer i vores fordøjelsessystem. Vores krop er altså ikke skabt til at nedbryde og fordøje de kornprodukter, der fylder mange menneskers kost. Jeg har selv levet af stenalderkost i syv-otte år efterhånden, og for mig har det aldrig været svært.”
Hvad får du ud af det?
“Det giver større velvære og en sindssyg god energi, som du kan holde hele dagen. På stenalderkosten får du også en klar fornemmelse af at være naturlig mæt – du behøver ikke at spise otte gange om dagen for at holde dit blodsukker stabilt. Når du er mæt og tilfreds, kan du fokusere på de ting, du gerne vil, fordi du ikke hele tiden skal tænke på, hvad du skal spise om to timer, til frokost og efter det. Du får større madglæde og et mere afslappet forhold til mad.”
Skal du følge principperne helt stringent?
“Stenalderkost fokuserer på, hvad din krop har brug for, og det er vigtigt at skelne mellem, hvad du skal have, og hvad du kan have. Jeg kan også sagtens spise et stykke lækkert, friskbagt brød med sprød skorpe, men for mig er det ikke mad. Det er noget, jeg hygger mig med en gang imellem – som en pose chips. Jeg drikker også vin, men jeg bilder mig ikke ind, at det er for at slukke min tørst. Det er fordi, det smager dejligt. Det samme med kaffe. I stedet for seks kopper om dagen, vælger jeg en god kaffe og drikker måske to kopper, som jeg til gengæld glæder mig rigtig meget til.”
Kan du spise dig sundere med stenalderkost på syv dage?
“Du kan helt sikkert spise dig sundere, men det er vigtigt at slå fast, at stenalderkost ikke er en kur. Det er mere en livsstil, hvor du over tid kan høste frugterne af at give din krop den kost, som mennesket har levet af i 2,5 millioner år og er skabt til at spise.”
Pernille tester stenalderkuren
34-årige Pernille Wolderslund la Cour har fået meget mere energi, fladere mave og pænere hud efter syv dage på stenalderkost. Læs hele artiklen her om Pernilles test af stenalderkuren.
En typisk dag på stenalderkost
Stenalderkost skelner i princippet ikke mellem måltiderne, men sørger for at hvert måltid består af protein, fedt og masser af nødder og grøntsager. En typisk dag kan se sådan ud:
MORGEN: Røræg med bacon og en sprød salat med blandt andet avocado og nødder.
FROKOST: Hakkebøf med broccoli, krydderurter og nødder.
AFTEN: Kylling eller fisk med bagte rodfrugter og en sprød salat.
DRIKKEVARER: Drop mælkeprodukter, saftevand og sodavand, og drik kun kaffe, når du nyder den. Skær ned på alkohol.