Kvinde på strand

Hvordan lykkes jeg bedst med at ændre en (u)vane?

Det spørgsmål svarer eksperterne på, hvor du også får sunde alternativer til snacks

Hvordan lykkes jeg bedst med at ændre en (u)vane? Coach Daisy Løvendahl svarer:

Det første, jeg har lyst til at sige, er: Tålmodighed. Måske lyder det ikke som den mest effektive genvej til noget som helst, men forskning viser, at det gennemsnitligt tager 66 dage at ændre en vane. Det betyder, at du i mere end to måneder skal forvente at træffe den samme beslutning om at ændre noget. Så det at ændre en vane er ikke at træffe beslutningen og så gøre det. Det er nærmere at træffe beslutningen. Gøre det. Beslutte det. Gøre det. Mange gange. 

Undervejs vil du sikkert møde det, vi på fagsprog kalder ”tilladende tanker”. Det er vores indre stemme, der forsøger at give os tilladelse til at handle på noget, som vi godt ved, at vi ikke skal. Det er tanker, der minimerer konsekvenserne af vores handlinger, og f.eks. giver os forklaring på, at vi heller ikke kan løbe i dag, fordi vi sov dårligt i nat. At have tilladende tanker er normalt. Tricket er at genkende dem og ikke gå med dem, men sige til sig selv: ”Hej, tilladende tanke. Du er fristende, men jeg vælger ikke at lytte til dig.” 

Et sidste aspekt i en succesfuld vaneændring, er at kende dit hvorfor. Vi mennesker er meningsskabende, og det er svært for de fleste af os at gøre noget, som vi ikke ved, hvorfor vi gør. Så gør det klart overfor dig selv, hvorfor du ønsker at ændre en vane. Handler det om sundhed? Glæde? Overskud? Uanset hvad det handler om, så gør dig selv ultraklart, hvorfor du vil ændre en vane. Det hvorfor er dit kompas. Det er kilden til din indre styrke, når du er træt, og de tilladende tanker frister. Bøj dit hvorfor i neon, eller skriv det med store bogstaver på din nethinde, og hav så tålmodighed. You got this

Sofahygge giver mig lyst til snacks – hvilke sunde alternativer er der? Klinisk diætist  Alice Apel Hartvig svarer:

Du er ikke alene om at koble mad og fjernsyn sammen. Det er som om, vi er programmeret til, at de to ting hænger sammen. En af grundene til, at sulten opstår, kan være, at der ikke har været nok protein i din aftensmad. Proteiner er det mad, der mætter os mest og er helt bærende for vores appetitregulering og inkluderer bl.a. fisk, kylling, skyr, græsk yoghurt 2 %, hytteost, feta, æg, ærtekød og bælgfrugter. Når du mangler protein i dit hovedmåltid, vil du typisk blive sulten efter halvanden til to timer. 

Når du sidder i sofaen, kan det derfor være smart at starte med en proteinrig snack, da den mætter dig mest og måske på den måde holder de tomme kalorier fra døren. Prøv f.eks. skyr med lidt bær og nødder eller en ostemad. 

Skal det være sødt, kan du gå efter noget, der også indeholder lidt fedt, da det kan fuldende din smagsoplevelse og på den måde holde mængden nede – mørk chokolade med nødder, frugt med flødeskum eller en god chokolademousse er gode bud. Se opskriften på sidstnævnte herunder:

Chokolademousse 

6 potioner

100 g mørk chokolade 75-85% 
2 bægre pasteuriserede æggeblommer 
2 bægre pasteuriserede æggehvider 
1 ½ dl piskefløde 38%
75 g friske bær, f.eks. hindbær evt. lidt ekstra mørk chokolade 75-85%, finthakket

Smelt chokoladen over et vandbad. Lad den køle lidt af, mens du laver resten. Pisk æggeblommerne. I en anden skål piskes æggehviderne stive. I en tredje skål piskes fløden til et let skum. Den skal være fast, men ikke for kompakt. Rør den smeltede chokolade i skålen med de piskede æggeblommer. Bland derefter de piskede hvider i, og vend til sidst forsigtigt flødeskummet i blandingen. Fordel chokolademoussen i en beholder med låg, og lad den stå en time på køl, gerne længere tid. Lad den stå 10 minutter ved stuetemperatur, inden den serveres