Trine Padmo

Trine slap af med søvnløshed: "Jeg gik rundt i en konstant tåge og var ked af det"

Da Trine Padmo blev ramt af stress, gik det ud over hendes søvn. Søvnunderskuddet betød, at hun gik rundt i en tåge og var konstant ked af det. Heldigvis fandt hun en vej til bedre søvn.

"Det var et rent mareridt! Hele min krop sitrede, og jeg følte ikke, jeg havde kontrol over noget som helst."

Sådan beskriver 52-årige Trine Padmo perioden for seks år siden, hvor hun blev ramt af stress med søvnløshed til følge. Egentlig havde hun ikke svært ved at falde i søvn, men hun vågnede en times tid senere og lå og vendte og drejede sig.

"Sådan var det nat efter nat. Jeg røg ind og ud af søvnen og kom aldrig ned i den dybe søvn", fortæller hun.

For 90 procent af dem, der bliver ramt af søvnløshed, er årsagen stress, det var også tilfældet for Trine. Hun arbejdede som freelance scenograf, og livet med de mange deadlines og konstant skiftende arbejdsvilkår tærede på kræfterne.

"Jeg gik fra job til job hele tiden og skulle samtidig være tilgængelig nærmest i døgndrift. Det er sådan en branche, hvor man praler med kun at have sovet fire timer om natten", siger Trine, der da også var kendt i sin omgangskreds som hende, der aldrig kunne sidde stille.

"Når du ikke sover, bliver du enormt følsom. Jeg tog alting meget ind, og hele mit nervesystem var i alarmberedskab. Jeg gik rundt i en konstant tåge og var ekstremt ked af det. Alligevel kunne jeg ikke få mig selv til at melde mig syg. Jeg kom så langt ud, at jeg næsten ønskede, jeg bare ville falde om, for så kunne jeg da ikke fortsætte med at presse mig selv."

Farvel telefon

Da det hele så sværest ud, besluttede Trine sig for at begynde i terapi med fokus på kroppen, for hun kunne mærke, at søvnløsheden havde sat fysiske spor, bl.a. som den konstante sitren. 

"Langsomt gik det op for mig, at der skulle ske et værdiskifte i mit liv. Jeg måtte lukke kroppen ind i mit liv og lade den tale og bestemme i stedet for bare at tromle hen over den, fortæller Trine, der gik fra altid at være i gang til at øve sig i – og ikke mindst værdsætte – det at lave absolut ingenting."

Samtidig gjorde hun op med det, hun selv betegner som sine dårlige søvnvaner.

"For eksempel tog jeg altid min mobil med i seng. Når jeg vågnede om natten, var det lige meget, hvor træt jeg var, jeg skulle altid lige tjekke den."

Trine skar også ned på sit sukkerindtag. Spiser man meget sukker, kan det nemlig give et svingende blodsukker, som også forstyrrer søvnen. Hun lyttede til hypnose-stress-apps, ligesom hun tog et varmt bad før sengetid.

Langsomt blev søvnen bedre. Ikke god, men Trines livskvalitet steg så meget, at hun kunne tage næste skridt: At forstå hvorfor hun led af søvnproblemer.

"Det var selvfølgelig fordi, jeg pressede mig selv for meget og ikke lyttede til kroppen, men bag det lå en inkorporeret overbevisning om, at jeg ikke havde ret til at tage mig af mig selv. Den overbevisning fik store konsekvenser for mit liv, og altså også for min søvnkvalitet."

"Samtidig forstod jeg ikke, at det, der sker om dagen, har stor betydning for natten. Så kunne jeg ligge der og stege som et grillspyd, der snurrer over ilden og have det forfærdeligt, fordi jeg ikke passede godt nok på mig selv i dagens løb", siger hun alvorligt.

Hjælper andre

Når Trine Padmo så sig omkring, bemærkede hun, at mange i hendes omgangskreds kæmpede med søvnen og stillede sig tilfredse med bare seks timer i drømmeland. Overgangsalderen satte også ind og vanskeliggjorde en god nats søvn.

"Jeg begyndte at nørde søvn og overgangsalder. Den gængse opfattelse er jo, at når vi kommer i overgangsalderen, må vi acceptere, at vi ikke kan sove, men det kan simpelthen ikke være rigtigt. Vi skal ikke acceptere en dårlig søvn", lyder det bestemt fra Trine, der for et år siden uddannede sig til søvncoach – i første omgang for at hjælpe sin omgangskreds og opfordre til at vi skruer ned for produktiviteten:

"Vi skal blive bedre til at indrette os på en måde, der er god for os, og lære, at det er okay at lave ingenting. Kroppen kan simpelthen ikke holde til, at vi kører os selv så hårdt, og én af konsekvenserne kan være dårlig søvn."

At søvnen er alfa og omega for et godt liv, viser talrige undersøgelser. Og Trine selv mærker det også på sin egen krop:

"Jeg kan vågne op og være fuldstændig lykkelig alene af den grund, at jeg har sovet godt. Når jeg sover godt, er jeg glad og ser verden som et godt sted at være med mange muligheder. Søvnen er forskellen mellem en god dag og en dårlig dag."

Trines råd til god nattesøvn

  1. Lav små ændringer ad gangen. Det kan være at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, droppe kaffe, alkohol og sukker om aftenen eller holde mobilen ude af soveværelset. Hold fast i de nye vaner i mindst en måned, for din krop skal genkende tegnene, og de sætter gang i din indbyggede søvnmekanisme.
  2.  Luk dagen ned. 30-60 minutter før sengetid skal du have ro i kroppen, det kan være med et varmt bad, meditation eller blide yogaøvelser. Vigtigst er det, at du vælger noget, du glæder dig til.
  3. Undgå for meget skærmtid om aftenen. Mobilen og tv’et skal ud af soveværelset.
  4. Mød dig selv med omsorg og nænsomhed. Det er svært, og det tager tid at lære at sove godt igen. 
  5. Det er vigtigt at forstå, at det ikke dig, der er negativ, træt, glemsom, stresset, har tankemylder, angst, nedsat immunforsvar, vægtøgning osv. Men det er noget, der sker med dig, når du ikke får din søvn.