Sarah Mahfouds bedste søvntips, når hun skal præstere
I ny ALT for damerne-podcast fortæller den danske verdensmester i boksning, Sarah Mahfoud, om sine søvnrutiner. Hun går lige så meget op i sin søvn som i kost og træning for, hvis hun ikke får det rigtige antal timer, går det ud over præstationen i bokseringen.
Sarah Mahfoud sover altid elendigt op til en vigtig boksekamp, fordi hun er så nervøs. Det går ikke ud over hendes præstation, for adrenalinen skal nok holde hende kørende i ringen. Men det kan blive et problem, hvis hun ligger og vender og drejer sig i sengen i ugerne op til kampen.
De otte timer hver nat i det seks uger lange træningsforløb er nemlig altafgørende for, at 32-årige Sarah Mahfoud kan lave en knockout på sin modstander i bokseringen.
“Selve den dag, hvor jeg bokser kampen, er min søvn elendig på grund af nervøsiteten. Men det er ugerne op til, der er de vigtige. I et træningsforløb har jeg fokus på, at jeg kommer tidligt i seng, får de timer, jeg skal have, og generelt har en god døgnrytme. Søvn betyder rigtig meget for min træning, når jeg skal træne hårdt to gange om dagen. Kost og træning er vigtigt, men hvis ikke jeg sover, har det ikke samme effekt,” fortæller Sarah Mahfoud i ALT for damerne-podcasten “Zzzov Godt”, der netop handler om, hvor vigtig søvn er for vores helbred, men også for vores evne til at præstere.
Søvn er vigtigere end træning
At søvn er altafgørende for vores evne til at præstere fysisk er noget, man allerede begyndte at forske i tilbage i 80erne. Gennem nogle forsøg med sportsfolk og deres søvn opdagede man, at det rent faktisk gjorde mere for elitesportsudøvernes præstation at sove end at træne.
Og det var en kæmpe øjenåbner, fortæller Birgitte Rahbek Kornum, ph.d. og søvnforsker og ekspert i podcasten.
“Søvn har en kæmpe indflydelse på både det mentale og fysiske i en præstation, og det er, fordi der sker nogle vigtige processer i hjernen, når vi sover. Ligesom hjernen styrer alt andet i kroppen, så styrer den også musklernes funktion. Man kan se, at folk, der øver sig rigtig meget på noget og så lægger sig til at sove, er endnu bedre, når de vågner. Hjernen kan øve sig videre, mens man sover, fordi den optimerer forbindelserne mellem cellerne under søvnen. Det gør, at man er endnu skarpere, når man vågner, og det er ofte de små ting, der afgør, om man vinder guld eller sølv,” fortæller Birgitte Rahbek Kornum.
Om Sarah Mahfoud vinder guld eller søvn næste gang, hun skal forsvare sin verdensmestertitel i bokseringen er stadig uvist, men hun er meget bevidst om, at hvis hun ikke sover ordentligt, har modstanderen et forspring.
“Hjernen er ikke lige så skarp, når jeg ikke har sovet. Jeg er træt og uoplagt, og så kan det også have en betydning mentalt. Boksning kræver enormt meget fokus og koncentration, for når du står overfor din modstander, har du ikke et sekund, hvor du kan hvile, når omgangen først er i gang. Det sekund, du er et andet sted eller sænker dine parader, er der, hvor du bliver ramt."
Søvn er vigtigt for hjernen
Koncentrationsevnen og reaktionsevnen er også noget af det første, der rammes, hvis ikke vi sover ordentligt.
“Når vi sover, løber der en væske gennem hjernevævet, som renser spildprodukter ud. Derudover sker en række komplicerede processer mellem vores forskellige hjerneceller, og de kan simpelthen ikke ske i vågenhed. Søvn er derfor ekstremt vigtigt for hjernen og et stadie, der er til for, at hjernen kan blive genopbygget efter dagens brug. Der er mange ting, som skal ordnes oppe i hjernen, mens du sover, og det tager omkring syv til otte timer hver dag for de fleste mennesker,” fortæller Birgitte Rahbek Kornum.
Men selv om søvn er så ekstremt vigtigt for os – meget vigtigere end vi måske lige går og tror – så lider 46 % af danskerne af søvnbesvær. I perioder er Sarah Mahfoud også en del af statistikken over folk, der sover dårligt, og her forsøger hun virkelig at gøre meget, så hun sover bedre om natten.
“Jeg prøver at gøre nogle ting, så min søvn fylder noget. Det, der hjælper mig rigtigt meget, er vejrtrækningsøvelser, meditation og yoga, som gør, at jeg bliver mere afslappet, og jeg får en anden ro. Og så har jeg en måtte med nogle pigge på, som får nervesystemet til at slappe af. Jeg har også været i det koldt vand nogle gange, for det giver kroppen et chok, og så har man det dejligt rart bagefter.”
Birgitte Rahbek Kornum kommer også med gode søvnråd i podcasten, men det allervigtigste, man kan gøre i hendes optik, for at få en bedre søvn, er at passe sit døgn.
“Hvis man skal have en god døgnrytme, skal man have en aktiv dag, hvor man bevæger sig og spiser sundt. Det er vigtigt, at man kommer ud og møder nogle mennesker og får nogle indtryk. Og når det så bliver aften, skal man geare ned og fortælle sin hjerne, at nu er det aften. Det blå lys fra mobiltelefonen gør fx, at hjernen tror, at det er morgen igen, og derfor skal man også mindske brugen eller som minimum sætte den på nightshift om aftenen. Hvis man giver sig selv en god døgnrytme, vil det påvirke hjernen positivt, og man vil få en bedre søvn, lyder det fra søvneksperten.
Sarah Mahfoud indrømmer, at hun ikke er 100 % perfekt, når det kommer til hendes søvn og fortæller i podcasten om en rigtig dårlig vane, der virkelig spænder ben for Ole Lukøje.
Du kan høre om den dårlige vane, blive meget klogere på vigtigheden af din søvn og få mange flere søvntips og tricks, hvis du lytter til Alt for damerne-podcasten Zzzov Godt.