Vegansk vægttab test

Vi har testet vegansk vægttab: “Min krop har det meget bedre, når den får overvejende grønt”

Hendes ugentlige kostplan har længe indeholdt kødfri dage, men det er første gang,at Maja Rikke Jensen har prøvet 14 dage udelukkende på plantekost. Den veganskekur var en prøvelse, men mest i forhold til planlægning og selve madlavningen.

Det mener testpersonen om kuren:

Inden kuren

“Jeg har allerede skåret ned på kød i min kost, men jeg har været nysgerrig på, hvordan min krop vil reagere på at skære det helt væk. Om jeg vil blive mere frisk af det, og om min fordøjelse vil blive bedre. Jeg døjer ofte med mavesmerter og forstoppelse, så jeg håber, at en mere grøn kost vil afhjælpe det. Bogen er bygget rigtig godt op, men der er meget, jeg skal sætte mig ind i, inden jeg starter. Der er syv madplaner, og så prøver jeg at få et overblik over kilder til proteiner, vitaminer og mineraler.”

Dag 3

“Det er spændende at udforske en vegansk kost, men også meget udfordrende. Jeg skal kigge på alt indhold, når jeg handler og helst lave alt fra bunden, da det ikke blot er en vegansk madplan, men også en kur, så jeg skal vide, at der ikke er sukker i. De første dage føler jeg mig træt, fordi jeg ikke har fået købt B12-vitamin, som bogen anbefaler. Da jeg begynder at spise dem, kan jeg mærke stor forskel. Generelt lever jeg meget sundt med meget grønt, men jeg har aldrig tænkt over, hvor få kalorier der egentlig er i grøntsager, så der skal rigtig mange til for at komme op på det daglige kalorieindtag på 1.500 kalorier.”

Dag 5

“Min hud er blevet så pæn. Jeg døjer med urenhed, men pludselig kan jeg se en stor forskel fra før, jeg startede på den veganske kost til nu. Min kosmetolog har tidligere sagt, at jeg skal stoppe med at spise ost og mejeriprodukter, fordi det kan danne uren hud, og nu får jeg bevis for sagen. Det er ret vildt. Jeg har det også meget bedre i maven. Jeg føler mig ikke lige så oppustet, som jeg plejer, og jeg kan tydeligt se på min mave, at jeg har ændret min kost. Den er mere flad. Jeg har købt et proteinpulver med chokoladesmag, og det smager ok.”

Dag 8

“Det går rigtig godt med at følge kuren, men jeg savner at spise kød, så jeg laver nogle grøntsagsdeller, så jeg føler, at jeg tygger i noget kød-agtigt. Til gengæld er det billigere at handle ind, når der ikke skal kød ned i kurven. Jeg køber en del frosne grøntsager, som holder i rigtig lang tid. Der er mange gode opskrifter i bogen, men det tager lang tid at forberede maden, og jeg synes, det er omstændigt. Der er meget, der skal steges og koges, og jeg bliver nødt til at planlægge.”

Dag 11

“Jeg skal mødes med min lillebror, og vi skal spise frokost, i biografen og på café bagefter. Jeg får ham lokket med på en vegansk restaurant, men da vi finder en café efter biografen, er der ikke noget vegansk på menukortet. Jeg tager en suppe, men den er så cremet, at jeg får det så skidt i maven, at jeg ikke kan spise den færdig. Den er simpelthen for fed i forhold til min normale grønne kost. Jeg har gjort meget ud af at fortælle min familie og mine venner, at jeg nu spiser vegansk, og det gør det nemmere at være ude til sociale arrangementer.”

Dag 14

“Jeg starter morgenen med min nye favorit: Havregryn med kanel, mandler, æble og banan. Den glæder jeg mig til hver morgen. Til aften spiser jeg wraps med grøntsager i, som jeg også er blevet rigtig glad for. Jeg kan godt lide at følge madplanen, som har seks måltider om dagen, for den gør, at jeg får spist tre mellemmåltider. Det gjorde jeg næsten aldrig før, men mellemmåltiderne er med til at styre min sult, så jeg føler en stabil mæthed.”

Efter kuren

Maja Rikke Jensen

25 år, studerer til markedsføringsøkonom og bor i København. Hun løber tre gange om ugen, da hun netop har trænet op til Copenhagen Marathon, som løb af stablen i maj. Under kuren er hun forsat med sin løbetræning og har suppleret med kurens styrketræningsprogram.

En kur, der dur? Vi har testet

“Jeg har været glad for at prøve forløbet, fordi det har gjort mig meget bevidst om, hvad jeg spiser, og hvad de forskellige fødevarer indeholder. Jeg har fået et andet billede af, hvad der er sundt. Den der creme fraiche, som jeg ofte har spist, er for eksempel ikke så sund, som jeg har gået og troet, og samtidig er alt heller ikke nødvendigvis sundt, fordi det er vegansk. Der er også sukker i rigtig mange af varerne på de veganske hylder. Jeg kommer til at spise kød igen, men ikke tungt oksekød. Min krop har det meget bedre, når den får overvejende grønt. I alt har jeg efter de14 dage på kuren tabt mig 2 kilo og 12 centimeter fordelt på mave og lår.”