Vil du med til yoga? Find din favorit-yogaform
Er du nybegynder eller bare nysgerrig? Vi har forhørt os i yogaverdenen og fundet de fem hotteste tendenser lige nu.
1. Hvis du vil have ro til krop & sind
HVAD ER DET? I takt med, at sveddryppende yogaformer tiltrækker mange elever, bliver blide, langsomme yogaformer også mere populære bl.a. blid hatha, yin-yoga og restorativ. I restorativ-yoga holder du hver stilling i mange minutter og bruger masser af rekvisitter − puder, blokke og bælter. Tiden og støtten gør, at krop og sind kan få lov at give helt slip.
HVEM HENVENDER DET SIG TIL? Tempoet appellerer umiddelbart til de mere rolige typer, men hvis du har fuld fart på og er vant til masser af effektivitet og kontrol i dit liv, kan restorativ-yoga virkelig være en udfordring − og ikke mindst en gave, hvis du gerne vil blive bedre til at slappe af og til at nyde uden at skulle yde. Hvis du har en skade, kan den restorative yoga være et godt sted at starte.
HVAD ER FORDELEN? For en gang skyld kan du give musklerne fri. Er du plaget af stress, vil nervesystemet falde til ro.
HVOR KAN DU TRÆNE? Bor du på Sydsjælland er der jævnligt kurser i restorativ-yoga i Præstø. Se jensen-yoga.dk. I Aarhus kan du prøve yogaformen hos Mind and Motion. Se mind-and-motion.dk. Og i København har bl.a. Nalini på Christianshavn restorativ-yoga på programmet. Se nalini-cph.dk.
BONUS! Hvis du træner sport med høj puls og knald på, er restorativ-yoga et godt supplement, der giver kroppen ro til genopbygning.
2. Fantastisk mod stive løbemuskler
HVAD ER DET? Betegnelsen „hot-yoga" dækker over forskellige former for yoga i en opvarmet yogasal bl.a. bikram. Det er ikke en helt ny tendens, men lige nu boomer populariteten så meget, at en række nye studier i øjeblikket slår dørene op.
HVEM HENVENDER DET SIG TIL? Alle, der elsker varme og en grad af forudsigelighed. Hos Bikram-centrene er det de nøjagtigt samme 26 øvelser hver gang, mens Nalini Yoga i Købnehavn har udviklet tre forskellige typer hot-yoga: en fast sekvens, et kreativt flow og blid yoga.
HVAD ER FORDELEN? Det kan give en følelse af udrensning, og så får varmen pulsen op som i intervaltræning og blødgør samtidig kroppen.
HVOR KAN DU TRÆNE? Hot-yoga er stadig relativt nyt i Danmark, i København kan du dyrke yogaformen hos Bikram, Nalini og Senses, og så er der netop åbnet et bikram-studie i Århus. Se bikramcph.dk, nalini-cph.dk, senses.dk eller bikramyogaaarhus. dk
BONUS! Døjer du med gamle skader eller stive løbemuskler, er hot-yoga perfekt til at blødgøre kroppen og øge din smidighed.
3. Til dig, der elsker leg og udfordringer
HVAD ER DET? Akro-yoga er en blanding af akrobatik og yoga, og øvelserne laves parvis. Det et af de nyere skud på yogastammen, men er på kort tid blevet populært − blandt andet fordi det er sjov form for smidigheds- og styrketræning. Samtidig er det en øvelse i hengivelse, mod og tillid til andre mennesker.
HVEM HENVENDER DET SIG TIL? Både nybegyndere og øvede kan være med − alle der har lyst til at prøve at flyve og arbejde sammen med andre i yogaen og have fokus på nærvær og leg.
HVAD ER FORDELEN? Du kan bruge dine yoga-teknikker og de hjælpende hænder og fødder til at komme højt op i luften, få et sus i maven og lange, dybe muskelstræk a la thaimassage.
HVOR KAN DU TRÆNE? Der er efterhånden flere akromuligheder i både København og Aarhus. I København har studiet Street-yoga på Blågårdsgade fast akro-yoga på programmet. Se streetyoga.dk. I Aarhus er der bl.a. akro-yoga hos Yoga Collective. Se yoga-collective.dk. Derudover er der desuden masser af små og store akro-arrangementer. Tjek bl.a. facebook.com/Akroyoga
BONUS! Dyrker du en solosport, kan akro-yogaen supplere din træning med samarbejde og fællesskab.
4. Naturligt energiboost
HVAD ER DET? Kundaliniyoga er nok den mest „mystiske” af de voksende yogatendenser. Der bliver blandt andet arbejdet med åndedrætsteknikker, chakraer, meditation, mantraer, repetative, udholdenhedskrævende, fysiske øvelser (som hedder „kriyaer” og adskiller sig markant fra andre yogaformer). I Kundalini arbejdes der med at løfte energien, og du kan derfor opleve at gå fra en yogatime naturligt høj.
HVEM HENVENDER DET SIG TIL? Yogaformen henvender sig til alle, der er nysgerrige på at dykke ned i det spirituelle, og som kunne tænke sig at prøve nogle effektive metoder til at ændre bevidsthedstilstanden. Og så er det nok også en fordel, at du kommer med et åbent sind og kan overskue yogalærere i hvidt tøj og turban.
HVAD ER FORDELEN? Det er enormt effektfuldt, og der er fokus på både immunsystem, kroppens kirtler, nervesystemet og følelserne.
HVOR KAN DU TRÆNE? I København kan du bl.a. prøve kræfter med kundalini hos Yogacentralen på Frederiksberg, yogacentralen.dk og Namaste Yoga Studio på Nørrebro, namasteyoga.dk. Du finder også yogaformen hos Dybro Yoga i Hjørring, dybro-yoga.dk, hos Aalborg Yogastudio, aalborgyogastudio. dk, hos Yoga Spirit i Esbjerg, yogispirit.dk og hos Kundalinihuset i Rudersdal. Se kundalinihuset.dk.
BONUS! Savner du udholdenhed og nærvær, kan du helt klart dyrke den disciplin i Kundalini-yoga.
5. Sved på panden & god styrke
HVAD ER DET? Jivamukti er dynamiske flows med rødder i ashtanga-yoga tilsat festlig musik og intense stræk. Men fokus er i høj grad også spirituelt, og du kan derfor forvente chanting (hvor lærere og elever synger mantraer), og at læreren taler yoga-filosofi. Ja, selv veganisme og dyrevelfærd er på menuen.
HVEM HENVENDER DET SIG TIL? Stilarten er et kæmpe hit blandt fitnessfolket i USA, fordi tempoet er skruet i vejret og får sveden til at pible. Men jivamukti henvender sig til alle, der gerne vil gå i dybden med de mere spirituelle aspekter og de oprindelige indiske yoga-tekster.
HVAD ER FORDELEN? Du kan på én gang styrketræne hele kroppen og få et indblik i yogaens oprindelige og dybere lag.
HVOR KAN DU TRÆNE? I Danmark findes lige nu kun to certificerede jivamukti-lærere, og de underviser begge på Yogacentralen, Frederiksberg. Se yogacentralen.dk. Men det kan ikke vare længe, før træningsformen breder, så hold øje i dit center.
BONUS! Hvis du kun kan nå én form for træning i løbet af ugen, er jivamukti et oplagt valg, fordi du får sved på panden og arbejdet hele kroppen igennem.
SE OGSÅ: 10 yoga-øvelser: Få styrke og indre ro
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker yoga
SE OGSÅ: 5 yoga-øvelser: Boost dit selvværd