Få bedre energi

10 enkle tips: Sådan skruer du op for energien

Sover du godt? Virker din fordøjelse optimalt? Holder du hjernen skarp? Og får du brugt dine muskler hver dag? Det er nemlig alt sammen afgørende for at holde energiniveauet oppe om vinteren. Få de allerbedste råd til mere power her.

1. SUG SOLLYSET TIL DIG

Derfor virker det: Om vinteren har vi ikke længere det overskud, vi har haft hele sommeren, hvor vi bare sprudler af energi. Kroppen skruer automatisk ned for energiniveauet, fordi den skal bruge flere kræfter på at holde varmen. Men solen skinner stadig, så det gælder om at suge så meget sollys til dig som muligt i løbet af dagen. Solstrålerne sætter gang i kroppens produktion af D-vitamin, som både gør dig i godt humør og styrker immunforsvaret. Hvis du sørger for at få meget lys om dagen, danner kroppen også serotonin, som sikrer dig en god søvn, og god søvn er en forudsætning for god energi.

Sådan gør du: Sørg for at komme udenfor i dagtimerne. Tag for eksempel cyklen til og fra arbejde, spis frokost ude, gå en tur i frokostpausen, eller tag dine telefonsamtaler i det fri. Kilde: Anne Bech, fitnessekspert.

2. GIV HJERNEN TRE SMÅ PAUSER HVER DAG

Derfor virker det: På samme måde som vores krop har brug for hvile indimellem, er det også vigtigt, at hjernen får lov at holde pause i løbet af dagen, hvor du kobler fra og er helt fri for indtryk. Ellers går kroppen i „kamptilstand” og begynder at producere stresshormoner for at klare de mange krav.

Sådan gør du: Hold mindst tre små pauser i løbet af din arbejdsdag, hvor du kommer helt væk fra computeren og telefonen. Tal med dine kollegaer, gå en tur udenfor, eller lav nogle dybe vejrtrækningsøvelser. Når hjernen får mulighed for at koble af, frigiver det energi.

Kilde: ’Pausebogen’ af Klaus Kornø Rasmussen

3. 3 NÆRINGSSTOFFER, DER BOOSTER DIN HJERNE

Derfor virker det: Nogle fødevarer har ifølge forskere en særlig positiv effekt på hjernen, så hvorfor ikke tilsætte din kost et skud ekstra brainpower? Mineralet magnesium skulle for eksempel få dine blodkar til at slappe af, så de lader mere blod komme til hjernen. Forskere har også længe interesseret sig for næringsstoffet cholin, som sætter skub i væksten af nye hjerneceller, og det samme gælder det kemiske stof curcomin, der desuden styrker hukommelsen og bremser udviklingen af Alzheimers.

Sådan gør du: Spis kikærter og tang, som er særligt rigt på magnesium, cholin finder du i blomkål og broccoli, mens gurkemeje, som er det krydderi, der tilfører karry sin gule farve, indeholder curcumin.

Kilde: Forbes Magazine

4. UDNYT DET NATURLIGE MØRKE

Derfor virker det: Det er allerbedst for kroppens energiniveau at følge det, der er naturligt for den, så lad den falde til ro i stedet for at kæmpe imod mørket med kunstigt lys fra lamper, tv og smartphones.

Sådan gør du: Gå offline, og dæmp lyset fra 20-21-tiden, så du kun har stearinlys eller små hyggelamper tændt.

Kilde: Anne Bech, fitnessekspert

5. HOLD FAST I DIN TRÆNING

Derfor virker det: Selv om det måske ikke føles sådan i øjeblikket, har din krop en masse overskudsenergi, som den har brug for at få brugt. Bekæmp trangen til at lægge dig på sofaen, når du kommer træt hjem fra arbejde, og tag til træning i stedet. Når du bevæger dig, frigiver hjernen nemlig endorfiner og dopamin, som gør dig gladere, får dig til at tænke hurtigere min, og booster din energi. Når din krop er naturligt træt, vil du også sove bedre om natten.

Sådan gør du: Det er svært at blive motiveret, når det er mørkt, koldt og sjappet. Så skab nogle gode vaner nu, hvor det endnu ikke er bidende koldt, så er det nemmere at holde fast hele vinteren, end hvis du først skal til at starte op, når sneen falder. Det behøver ikke at være overambitiøst, du skal bare få pulsen op over længere tid. Det blæser dit respiratoriske system igennem.

Kilde: Anne Bech, fitnessekspert

6. RUTINER GIVER ENERGI

Derfor virker det: De fleste kender følelsen af at være helt færdige mandag morgen efter en weekend, hvor man er kommet sent i seng også selv om man har sovet længe for at indhente de tabte timer. Det gør nemlig kroppen forvirret, for den kan bedst lide regelmæssighed. Det lyder måske lidt kedeligt, men for hver time, du rykker din døgnrytme, tager det kroppen én dag at vænne sig til det. Så vender du op og ned på dag og nat i weekenden, svarer det til at have jetlag, og det påvirker dit præstationsniveau.

Sådan gør du: Prøv, om du kan stå op og gå i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Også i weekenden. Det kan selvfølgelig være svært at gå tidligt i seng, hvis du er til fest lørdag aften, men så snup en middagslur dagen efter i stedet for at sove længe.

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnekspert

7. SÆT RØDT KØD PÅ PAUSE

Derfor virker det: Din krop har brug for protein, men der er stor forskel på, hvordan de forskellige proteinkilder virker på kroppen og din fordøjelse. De fleste har meget lettere ved at fordøje de lyse proteiner end de mørke, så gør din fordøjelse en tjeneste, og hold igen med rødt kød, svinekød og oksekød. Du vil tydeligt kunne mærke forskellen i dit energiniveau.

Sådan gør du: Drop de røde bøffer, og få i stedet hovedsageligt dine proteiner fra fisk, fjerkræ, bønner, linser og quinoa.

Kilde: Martin Bonde Mogensen, body-sds- og kropsterapeut

8. BOOST DIN FORDØJELSE MED JUICE

Derfor virker det: Din fordøjelse er alfa og omega i forhold til dit energiniveau. Her optager kroppen næringsstofferne fra det, du spiser, og udskiller affaldsstofferne. Opholder affaldsstofferne sig for længe i tarmsystemet, ryger de ud i blodbanerne og dræner dig for energi. Derfor er det supervigtigt, at din fordøjelse fungerer optimalt, og du kan hjælpe den godt på vej ved at juice. En grønsags- og frugtjuice giver dig en masse vitaminer, mineraler og fibre, der stimulerer tarmsystemet, og uanset hvad du putter i, vil din krop have fordøjet de8n i løbet af bare 20 minutter - og det frigør en masse energi til andre ting.

Sådan gør du: Smid dine yndlingsgrønsager i blenderen, og drik gerne en juice hver dag. Det er en god start på morgenen, et lækkert supplement til frokosten eller et godt mellemmåltid på farten. Prøv for eksempel en avokadodrøm, som består af tre æbler, en avokado, en halv citron og isterninger.

Kilde: Martin Bonde Mogensen, body-sds- og kropsterapeut

9. SPIS TIDLIG AFTENSMAD

Derfor virker det: Du har måske hørt ordsproget om, at alt hvad du spiser efter 18, tager du på om natten. Og det er ikke helt forkert. Det er hårdt arbejde for kroppen at fordøje den mad, du spiser, så derfor har den brug for en velfortjent pause, når du sover, hvor den i stedet kan restituere og genopbygge. Ellers vågner du næste morgen og er stadig træt.

Sådan gør du: Gør det til en vane at spise aftensmad lidt tidligere. Helst klokken 18, men er det for svært at nå, kan du strække den til klokken 19. Drop de små snacks efter aftensmaden, så din fordøjelse får en pause.

Kilde: Martin Bonde Mogensen, bodysds- og kropsterapeut

10. PRIORITER DIN SØVN

Derfor virker det: En god nats søvn er det allervigtigste for dit energiniveau, og derfor bør du prioritere en god nats søvn før alt andet - selv motion og sund kost. Søvnen er ligesom et offline-boost, der genopbygger kroppens væv, lagrer vigtige informationer i hukommelsen, styrker immunforsvaret, neutraliserer stresshormonerne og regulerer appetitten.

Sådan gør du: Den generelle anbefaling er syv til otte timers søvn hver nat, men det er meget individuelt, hvor meget søvn du har brug for. Nogle fungerer bedst med seks timer, andre skal have ni timer. Det vigtige er, at du føler dig frisk og veludhvilet i løbet af dagen. Så find dit personlige søvnbehov. Kilde: Mikael Rasmussen, søvnekspert

SE OGSÅ: Chris MacDonald, Ibi Støving og Louisa Lorang:  Vores bedste tips til mere energi

SE OGSÅ: Højt humør hele vinteren. Se her hvordan

SE OGSÅ: Immunforsvar: Kan du spise dig til nul sygedage?