Bøger behøver ikke kun bestå af ord - Her er 3 graphic novels, som du bør gå i gang med

Bøger behøver ikke kun bestå af ord. Faktisk kan graphic novels ofte fortælle både grumme og tankevækkende historier så indlevende, at de sidder i kroppen længe efter.

Den er måske den første tegneserie for voksne, som blev taget rigtigt alvorligt som litteratur?

Det var i hvert fald den første, jeg selv læste, som tog livtag med et tema, der var så langt fra den humor og lethed, de kulørte striber, jeg ellers havde læst, var præget af. 

Her er i stedet mørke, angst, rædsel og død. Jeg taler om den amerikanske Art Spiegelmans nu verdenskendte 'Maus'. En fortælling om jødeforfølgelse og KZ-lejre, tegnet som en verden befolket af dyr.

Art Spiegelman blev tildelt en Pulitzer-pris for bogen, og selvom 'Maus' efterhånden har en del år på bagen – Spiegelman begyndte at tegne den i slutningen af 1970’erne – så står den fortsat som et fyrtårn og en moderne klassiker i tegneserielandskabet.

 I en grad, så netop Spiegelman allerede i foråret blev annonceret som hovednavn på den nye, odenseanske Wordfestival i januar 2025.

I denne uge får du tips til tre andre nyere graphic novels med noget på hjerte. En personlig fortælling om livsvalg, en genresprængende familiehistorie, som sidste år blev tildelt Nordisk Råds litteraturpris, samt en rasende og desperat hyldest til det iranske folks mod.

En hyldest til mod

Iranske Marjane Satrapi brød igennem med et brag med sin selvbiografiske graphic novel-serie 'Persepolis' – om en opvækst og et ungdomsliv i Iran og Europa under og efter den islamiske revolution. 

Efter 'Persepolis' mente hun egentlig, at hun var færdig med tegneseriegenren, men efter Mahsa Aminis død i det iranske politis varetægt i 2022 er hun vendt tilbage til formatet med bogen her. 

I bogen har hun inviteret en lang række mennesker fra forskellige fag til at fortælle om, hvad der skete – og fortælle om den revolution, hele verden kom til at kende som 'Kvinde, Liv, Frihed'.

Det er blevet en voldsom bog om tortur, henrettelser, blodig og udpenslet vold, rædsel og undertrykkelse. Men det er også en bog om sammenhold, om protest, om at gøre det, man mener er det rigtige, selvom konsekvensen kan være døden.

 Og på den måde bliver det også en bog, der viser og hylder det helt ufattelige mod, iranerne har vist ved at protestere mod regimet. Det er ekstremt rørende og inspirerende at se og læse om midt i rædslerne.

'Kvinde, Liv, Frihed' af Marjane Satrapi, Forlaget Cobolt, 280 sider, 300 kr.

Om livsvalg og solidaritet

Har du oplevet, at et livsvalg, du har truffet, igen og igen bliver mødt med spørgsmål, mistro og fordomme? Dét er virkelig-heden for Stine-figuren i Stine Spedsbjergs (aka. StineStregen) lille bog, der handler om den (med omverdenens øjne) radikale beslutning ikke at ville have børn.

Bogen viser en del af de mange kommentarer, man ikke kan undgå at få med på vejen fra velmenende venner (”Man fortryder aldrig de børn, man får” osv.) – men viser også, hvordan de forældre, Stine-figuren omgås, er desperate, søvndepraverede og faktisk ofte giver udtryk for at savne livet uden børn.

Var bogen sluttet ved denne modstilling, så havde den ikke været med i temaet her. Men Stine tager skridtet videre og viser med stor indlevelse, hvordan de valg, vi træffer, ikke nødvendigvis betyder lykken, og hvordan vi alle sammen kan blive ved med at føle os mindre ”voksne”, end vi egentlig er.

'Voksenværk' af StineStregen, Gads Forlag, 144 sider, 180 kr.

Dem der forsvandt

I 'Ihukom os til livet' efterforsker svenske Joanna Rubin Dranger – der kommer til Bogforum i november – i tekst, tegning og fotografi sin egen jødiske familiehistorie i en søgen efter dem, der forsvandt under krigen. 

Det er en voldsom og smuk bog, og for mig, der – viste det sig – ved forbløffende lidt om vores neutrale nabolands historie under krigen, også en øjenåbnende læseoplevelse.

De danske jøder overlevede jo netop, fordi svenskerne tog imod dem. Det gjorde de bare så sent, at det var for sent for de norske jøder, som (da nazisterne invaderede) blev afvist ved grænsen til Sverige og derfor blev sendt til døden i Tyskland. 

Bogen indeholder mange andre chokerende oplysninger om, hvordan svenskerne, trods deres neutralitet, på mange måder endte med at hjælpe nazisterne. Det er med andre ord et lidet flatterende billede, bogen tegner af Sveriges rolle i krigen.

'Ihukom os til livet' af Joanna Rubin Dranger, Forlaget Cobolt, 432 sider, 399 kr.

Om skribenten

Gyrith.jpg

Gyrith Ravn er inkarneret læser og litteraturformidler med mange års erfaring fra den danske forlagsbranche.

Hun skriver også om litteratur på Instagram som @gyrith.

Klik her kom med i ALT for damernes Bogklub.